Vali Ata, Suriyelilere Özel Geçici Eğitim Merkezi’nin Açılışını Yaptı

Düzenlenen açılış törenine Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Alb. Turgay Aras, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, Antakya Kaymakamı, İl Emniyet Müdürü, Reyhanlı Kaymakamı, İlçe Belediye Başkanları, İl Milli Eğitim Müdürü, Aalen Belediye Başkanı Thilo Rentschler, Baden Württenberg Eyaleti Meclisi Eski SDP Başkanı Claus Schmide ile çok sayıda Suriyeli öğretmen ve öğrenci katıldı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Valisi olarak göreve başladığının ikinci haftasında Suriyeli çocukların eğitimine yönelik geçici eğitim merkezinin açılışında bulunmaktan son derece mutluluk duyduğunu ifade etti. Vali Ata, ‘’2011 yılında Suriye’de başlayan iç karışıklık neticesinde yüz binlerce insan hayatını kaybetmiş, yaralanmış, milyonlarca insan da yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda yaklaşık 3 milyona yakın kardeşimizi Türkiye’de misafir etmekteyiz. Bu 3 milyonun yaklaşık 440 bin civarını ilimizde bulunmakta ve Suriyeli kardeşlerimizin büyük bir bölümü de eğitim çağındaki öğrencilerden oluşmaktadır.’’ dedi.

Hatay’daki resmi kayıtlara göre 129 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitim çağında olduğunu dile getiren Vali Ata, ‘’Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün saha çalışmasında bu rakamın kesin olarak 72 bin civarında olduğunu tespit ettik. Geri kalan kısmın kayıtlarının burada olmasına rağmen başka illere göçtüklerini düşünüyoruz. Bu çocuklarımızın 53 bini eğitim almaktadır. Tüm imkanlarımızı zorlayarak Almanya’daki kardeş şehirlerimizin yaptığı yardımlar gibi çeşitli organizasyonlar yaparak diğer çocuklarımızın da en kısa süre içinde eğitime kavuşması için azami gayreti göstereceğiz.’’ dedi.

Ülkelerin kalkınmasının, refah düzeylerinin artmasının eğitim ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Vali Ata, ‘’Dünyada gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hepsinin eğitim seviyesinin çok iyi olduğunu, eğitime çok önem verdiklerini görüyoruz. Biz de ülkemizin kalkınması, refah düzeyinin yükselmesi ve çağdaş ülkeler seviyesine çıkması için eğitime azami desteği vermek zorundayız. Bir taraftan kendi çocuklarımızın eğitimi için gerekli önemi gösterirken Türkiye’nin şefkatli kollarına sığınan kardeş ülke Suriyelilerin çocuklarının eğitimi için de her türlü fedakarlığı yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Dünyanın hiçbir ülkesinin Türkiye’nin yaptığı fedakarlığı yapması mümkün değildir. Birkaç yıllık süreçte yaklaşık 3 milyon Suriyeliye kapılarını açıp onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için Devletimizden çok büyük kaynaklar ayrılmaktadır. Suriye’de yaşanan bir insanlık dramıdır ve bu sadece Türkiye’nin veya komşu ülkelerin tek başına üstünden kalkabileceği bir yük veya sorun değildir. Bu sorunun uluslararası tüm örgütlerin ve devletlerin desteği ile kısa sürede çözülebileceğini düşünüyorum. Temennimiz Suriye’de yaşanan iç savaşın bir an önce sonlanması ve orada da hayatın normale dönmesidir. ‘’ dedi.

Aalen Belediye Başkanı Thilo Rentschler ise yaptığı konuşmada, ‘’Bugün Suriyeli çocuklarımız için, Hatay için, Aalen için ve de Baden Württünberg için çok güzel bir gün. Bu okul yapımı projesi ile biz beraberce bir gösterge oluşturabildik. Avrupa ve Türkiye işbirliği yaptığı zaman hangi imkanlara sahip olunduğunu gösterdi ve bunu yerel seviyede becerebildik. Bürokrasi olmadan gereken yerde nasıl yardım yapılabileceğini gösterdik. Özellikle mülteci durumlarının her yerde tartışıldığı bir zamanda beraberce bu problemleri ele almak önemlidir ve biz cesaretle yola çıktık bu örnek verici projeyi oluşturduk. Gösterdikleri katkılardan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise ‘’Gecenin zifiri karanlığında yolumuzu gösterecek, bizi yönlendirecek bir meşaleye ihtiyacımız var. Bu meşale hem bize yol gösterir hem de dünyamızı aydınlatır. Bu meşale aynı zamanda dünyadaki büyün kötülüklerin önüne geçen en önemli kavramdır. Peygamber Efendimiz ilim Çin’de de olsa gidip alınız der. Bugün burada oluşumuzun en büyük nedeni bu meşaleyi yakmak ve bu meşale ile birlikte coğrafyamızdaki ve dünyadaki kötülükleri azaltmaktır. Biliyoruz ki okumuş, bilgili insan çevresine meşale gibi ışık saçar. Burada okuyan çocuklarımız da Orta Doğu’ya ışık saçacaktır. Belki de kardeş Orta Doğu’daki kardeş kavgasını bitirecek en önemli şahsiyetler buradan çıkacak. Bu meşalenin yakılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Reyhanlı Kaymakamı Tuncay Dursan ise ‘’Ulu Önder Atatürk Kurtuluş Savaşı’nın en ateşli günlerinde birinci maarif şurasını düzenlemişti. Şimdi de Suriye’de iç savaş devam ederken Türkiye Cumhuriyeti de Suriyeli çocukların ve gençlerin eğitimine büyük önem vermektedir. Bu politikamıza Almanya’dan kardeş şehrimiz olan Aalen kentinin yöneticilerinin de katkı sunması bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Okulumuzun Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet olan Suriyeli çocuklarımıza hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.’’ dedi.

Baden Württenberg Eyaleti Meclisi Eski SDP Başkanı Claus Schmide ise buraya ziyaretinde Suriyeli ailelerin ne kadar zorluk çektiğini gördüğünü ifade ederek, ‘’Aynı zamanda öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamak için burada bir şeyler yaparak destek olmak istedik. Biz sadece bir meblağ havale edip de gönlümüzü ferah tutmak istemedik. Tam tersine burada bağlantılar kurarak bir proje oluşturma kararı aldık. Almanya ve Türkiye arasındaki kardeş şehir bağlarını daha da destekleyerek böylesi projeleri daha da geliştirme düşüncesi içerisindeyiz. Fikirden faaliyete geçmek biraz zaman alabiliyor. Bugün sevindirici bir olay yaşıyoruz. Bu okulu bugün açacağız ve yüzlerce çocuk burada eğitim görecekleri için geleceğe güzel ve güçlü bir zemin oluşturacaklardır.’’ dedi.

İl Milli eğitim Müdürü Kemal Karahan ise yaptığı konuşmada açılışı yapılan okul hakkında bilgiler verdi. Karahan, ‘’24 derslikli, idare odaları ve laboratuvar bulunan okul, sıraları diğer iç donanımı çevre düzenlemesi ile birlikte toplam 1. 259.000 liraya ihale edilmiştir. Hatay Türkiye’de kampların dışında şehir ve köylerinde en çok Suriyeli barındıran ildir. Şu an itibari ile 53.811 kayıtlı Suriyeli öğrencimizden 48.390’ı kamp dışındaki geçici eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Yaptığımız alan araştırmasında okul çağında 73 bin öğrencimizin tamamının okullaşması durumunda 24 derslikli 100 okula ihtiyaç duyulmaktadır.’’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Hatay Valisi Sayın Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Almanya’dan gelen heyet hep birlikte okulun açılış kurdelesini keserek Reyhanlı Ecyel Al Hadis Geçici Eğitim Merkezi’ni eğitim ve öğretime açtılar.

Reyhanlı Ecyel Al Hadis Geçici Eğitim Merkezi’nin açılış töreninden sonra Hatay Valisi Sayın Erdal Ata; İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Alb. Turgay Aras, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ve İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile beraber Suriyelilerin misafir edildiği Boynuyoğun, Apaydın ve Tekel kamplarında incelemelerde bulundu.

8 17 20 22 24

Önceki İçerikTalasemi Hastalarını Bilinçlendirme Semineri Düzenlendi
Sonraki İçerikHatay’da 6 İlçede Elektrik Kesintisi Meydana Gelecek
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.