Başkan Savaş, 4’üncü Gadir Hum Ve Kardeşlik Konferansı’na Katıldı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 25 Eylül Pazar günü Almanya’nın Mannheim şehrinde Defne Kültür Derneği tarafından düzenlenen 4’üncü Gadir Hum ve Kardeşlik Konferansı’na katıldı.
Konferansa Başkan Savaş’ın yanı sıra, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu, Opr. Dr. Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Ehlibeyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yeral, 24. dönem Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve çok sayıda gurbetçi katılım gösterdi.14468773_10209200806355139_2018013370324443769_o

“DEFNE, BARIŞI KARDEŞLİĞİ VE BERABERLİĞİ SİMGELİYOR” Ulusal Kanal ve Hrt Akdeniz Tv’den canlı olarak yayınlanan konferansta açılış konuşmasını gerçekleştirerek birlik, beraberlik ve kardeşliğin altını çizen Kuzu, “Almanya gibi ulusal bir platformda, kültürümüzü yaşatmanın ve gelecek nesillere taşımanın onurunu duyuyoruz. 8 yıl önce Almanya’da kurmuş olduğumuz kültür derneğimizin isminin ‘Defne’ olmasının bizler için büyük bir önemi var. Defne kelimesi; barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği simgeleyerek, medeniyetler şehri Hatay’ı en iyi şekilde anlatıyor. Bizlere desteklerini esirgemeyen ve bu konferansta bir araya gelmemize vesile olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
YAMAN: HER ZAMAN BARIŞTAN, KARDEŞLİKTEN VE BERABER YAŞAMA KÜLTÜRÜNDEN YANAYIZ
Katılımcıları Arapça selamlayan Yaman, Defne Kültür Derneği yöneticilerinden biri olduğunu vurgulayarak, “İnşallah önümüzdeki günlerde hep beraber çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz Hataylılar, her zaman barıştan, kardeşlikten ve beraber yaşama kültüründen yanayız. Barışa, bir arada yaşama kültürüne ve hukuka ihtiyaç duyduğumuzu Gadir Hum vesilesiyle daha yüksek sesle dile getiriyoruz” dedi.
“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN BERABER YAŞAMA KÜLTÜRÜ VE BU ŞEHRİN HUZURU”
Konuşmasının devamında Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamına değinen Yaman, “ Ortadoğu’nun ne hale geldiğini biliyoruz. Çok acı bir tablo. Çok basit bir soruyla yola çıkarak desek ki; Hz. Muhammed’in (s.a.v) de dediği gibi eğer bu İslam Alemi, kardeşlikten, barıştan ve beraber yaşama kültüründen yana tavır gösterseydi, dış güçlerin oyunlarına gelmeseydi bu kadar cana mal olacak mıydı, Ortadoğu böylesine kan gölüne dönecek miydi? Hepimiz biliyoruz ki, Hatay, Adana ve Mersin barışın, hoşgörünün ve beraber kardeşçe yaşama kültürünün çok rahat tartışılabildiği ve sınabildiği bir coğrafya. 30 Mart seçimlerinde gösterdiğimiz tavır ile beraber yaşama kültürümüzü ve bu şehrin huzurunu ön planda tuttuğumuzu dosta düşmana bir kez daha göstermiş olduk” açıklamalarında bulundu.
Gadir Hum Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasına Yunus Emre’nin dörtlükleriyle devam eden Başkan Savaş, “ Biz gelmedik kavga için bizim işimiz sevda için aşkın kapısı gönüllerdir, gönüller almaya geldik” diyerek katılımcıları selamladı. Ardından Başkan Savaş, “ Hatay tarihteki 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış, çok önemli kültürel değerleri olan ve Dünya’daki 3 semavi dinin Anadolu’daki ilk kapısı olan bir şehirdir. Asırlardır, insanlarının kardeşçe barış içerisinde yaşadığı bu şehir, tarihin önemli süreçlerinde İpek Yolu ve Hac Yolu gibi ticaret yolarıyla yaklaşık 200 yıl boyunca Anadolu ile Ortadoğu’yu birleştirerek, 42 ülkeye ithalat ve ihracat ilişkileri kuran çok önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Tüm bunların yanında Hatay, Habib-i Neccar, Beyazid-i Bestami’ gibi kültürel değerleri ile de dünya çapında ses getirmiş özel bir şehirdir. Hatay’ın insanları yüzyıllardır, kardeşliğin, bütünlüğün, birliğin ve sevginin merkezi olmuş ve günümüze kadar da bu değerleri korumuştur. Hatay, tarihi boyunca hiçbir zaman, din mezhep ve etnik köken ayrımına düşmemiş her zaman birbirine kenetlenmiş ve bu yönleriyle dünyaya örnek olmuştur” ifadelerine yer verdi.

14470424_293603617689130_6258900270948676920_n
BAŞKAN SAVAŞ: MİLLİ MÜCADELE HATAY’DA BAŞLAYIP ANADOLU’YA YAYILMIŞTIR
Hatay’ın Anadolu’daki bağımsızlık meşalesinin yakıldığı ilk şehirlerden birisi olduğuna vurgu yapan Başkan Savaş, “ 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ama Hatay emperyalist güçlerin işgalinde kalmış. Hatay 16 yıl bağımsızlık mücadelesi vermiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hatay’a verdiği önemi “ Hatay Benim Şahsi Meselemdir, Hatay Benim Namusumdur” sözleri ile vurgulamış ve kendine mal etmiştir. Hatay bağımsızlığına onun ölümünden sonra kan akıtılmadan ve kurşun sıkılmadan kavuşmuştur. İşte böyle dâhiyane akıl sayesinde Hatay bağımsızlığına kavuştuktan sonra bütünüyle devlet olmadan millet olmayı seçerek Türkiye Cumhuriyeti’nin bir evladı olmayı seçmiş. Bu nedenle Hatay halkı, bütün renkleri ile hem milli mücadeleye destek vermiş hem de kendi bağımsızlığı için mücadele etmiştir” dedi.
“BU KADAR FARKLILIĞIN VE ZENGİNLİĞİN İÇERİSİNDE BİR OLABİLİYORSAK BİZİ KİMSE YIKAMAZ”
Hatay’da tüm bayramların iç içe kardeşçe kutlandığının altını çizen Başkan Savaş, “Alevi kardeşlerimizin Gadir Hum gibi kıymetli bayramlarında hiç kimse aç kalmıyor herkes hayır yapıyor. Kardeşlerimizden Allah razı olsun diyorum. Musevi kardeşlerimizin Hamursuz Bayramı’nı, Hıristiyan kardeşlerimizin Paskalya Bayramı’nı, yeni yılı, Kurban ve Ramazan bayramlarımızı ve Alevi kardeşlerimizin Gadir Hum Bayramı’nı hep birlikte kardeşçe kutlarız. Biz şuna inanıyoruz, dinler, mezhepler ve inanışlar, insanların birbirlerine bakışlarını yumuşatmak ve onlara kucaklaşma imkanı vermek ve kucaklaşmalarına katkı sağlamak içindir. İnanışlarımız bizim için ayrıştırma sebebi değildir. Ve renklerimiz birbirimizi anlamak içindir. Dinimiz, mezhebimiz ve etnik kökenimiz ne olursa olsun bu kadar farklılığın ve zenginliğin içerisinde bir olabiliyorsak bizi kimse yıkamaz” açıklamasında bulundu.
“KARDEŞLİK VE BARIŞTAN HİÇBİR ZAMAN ÖDÜN VERMEMİŞ OLAN ŞEHRİMDEN ÜLKEM ADINA ONUR DUYUYORUM”
Konuşmasına Suriye’deki olumsuz olaylardan bahsederek devam eden Başkan Savaş, “Antakya Belediye Başkanlığı dönemimde Suriye Savaşı başlamadan önce, ilimizin önde gelen belediye başkanları, muhtarlarla, kanaat önderleriyle ve STK ile 2500 toplantı yaptım. Gördüğüm tek şey buradaki insanlarımızın hiçbirinin savaş istemediği, hepsinin barıştan yana tavır koyduğuydu. Ulusal medyada çıkan haberler ile Hatay, sanki bir savaş ortamındaymış gibi yansıtılıyor. Bunlar Hatay halkı olarak bizleri incitiyor. Çünkü son 5 yıldır Hatay halkı kardeşliğinde ve barıştan hiçbir zaman ödün vermedi. Böyle bir şehirden sizler adına ve ülkem adına onur duyuyorum” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: ÖNCE HUZUR SONRA HİZMET SLOGANIYLA YOLA ÇIKTIK
‘Önce Huzur Sonra Hizmet’ parolasıyla yola çıktıklarını bir kez daha vurgulayan Başkan Savaş, “Biz Hacı Bektaşi Veli Hazretleri’nin dediği gibi ‘Bir olacağız, iri olacağız ve diri olacağız’. Farklılıklarımızın zenginlik olduğunun farkında olacağız. Bunu başardığımız gün bizden daha güçlü bir millet olmayacaktır. Hatay emin ellerde. İbrahim başkanımızın da dediği gibi bizim seçim sloganımız şuydu; ‘Önce Huzur Sonra Hizmet’. Biz huzur konusunda özerimize düşenin fazlasını yapıyoruz. İlimiz hizmetleriyle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İdeolojik saplantılara takılmadan hizmet üreten bir kardeşinizim. Ülkemizi ve insanlarımızı seviyorum. Tarihimizi bilelim ve tarih tekerrür etmesin diye birlik olmaya devam edelim. Hepimizin Gadir Hum Bayramı’nı kutluyorum” açıklamalarında bulundu.
YERAL: GADİR HUM BAYRAMI’NDA EN BÜYÜK COŞKUYU HATAY’DA YAŞADIK
Gadir Hum Bayramı’nda en büyük coşkuyu Hatay’da yaşadıklarının altını çizen Yeral,”Bizleri hem dini hem milli günlerde buluşturan yüce Mevlamıza niyaz ediyoruz. En kötü günlerimizin böyle olmasını temenni ediyorum. Gadir Hum Bayramı’nda en büyük coşkuyu Hatay’a yaşadık. Almanya’nın çeşitli şehirlerinde de bayramımızı kutladık. Ve bugün de Mannheim’de aynı coşkuyu yaşıyoruz. Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu’ya ve çalışma arkadaşlarına nazik daveti için çok teşekkür ediyorum. Her Gadir Hum Bayramı’nda devlet büyüklerimizi her yıl davet ederek bizleri onurlandırmalarını istiyoruz. Hepinizin Gadir Hum Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
GADİR HUM BAYRAMI SADECE EHLİBEYTİN YOLUNDAN YÜRÜYENLERİN DEĞİL, EHLİSÜNNETİN DE YOLUNDAN YÜRÜYENLERİN BAYRAMI OLMALI
Konuşmasında Gadir Hum Bayramı’nın tüm insanlığın bayramı olduğuna dikkat çeken Feyzioğlu, “ Bugün önemli ve büyük bir bayram. Sadece ehlibeytin değil, ehlisünnetin yolundan yürüyenlerin de büyük bayramı olmalı. Yüreğini açtığın, yüreğine aldığın, sarıldığın, kucakladığının bayramı senin de bayramındır. Anadolu’nun sevgisi sevdası, İslamiyet’e hediyesi budur. Bu yüzden Tüm insanlığın Gadir Hum Bayramı kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
Konferansın sonunda konuşmacılara, Defne Kültür Derneği tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Önceki İçerikHatsu’dan Borç Yapılandırmaları Devam Ediyor
Sonraki İçerikArsuz’da altyapıya 252 milyon liralık neşter
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.