Uluslarası Aba Güreşi Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), milli sporların başında gelen aba güreşinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla uluslararası bir etkinliğe daha imza atıyor. HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Türk kültürüne dair geleneklerin sürdürülmesi ve bunun yanı sıra sporun teşviki hususundaki hassasiyeti Hatay’a kültürel, sosyal ve sportif alanda seviye atlatıyor.

Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu tarafından düzenlenen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ev sahipliğinde gerçekleşen 7’nci Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası, 17 Eylül Cumartesi günü HBB Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eşbaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, HBB daire başkanları ve Hatay halkının katılımıyla görkemli bir törenle başladı.

BAŞKAN SAVAŞ: ULUSLARARASI BİR ŞAMPİYONAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMAK GURUR VERİCİ

HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi aba güreşi mersahında gerçekleşen şampiyonanın ilk gününde düşüncelerini paylaşan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ” Hatay’da bu denli büyük bir uluslararası şampiyonanın gerçekleşmesine vesile olmanın gurur verici. Aba Güreşi mersahımızı kısa süre içerisinde tamamlayarak şampiyonaların bu alanda gerçekleşmesini sağladık. 26 ülkenin katılım göstereceği müsabakalarda yaklaşık 300 sporcu mücadele edecek. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen şampiyona ile tüm dünyaya ata sporumuz olan aba güreşimizi tanıtmayı amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Konuşmasının devamında her yıl bir öncekinden daha nitelikli organizasyonlara imza atıldığını vurgulayan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ”Bu yıl geçen yıllara nazaran çok daha nitelikli bir organizasyonun altına imza atıyoruz. Türkiye şampiyonası için ülkemizin her bölgesinden sporcu şehrimize gelerek er meydanında güreşecek. Azerbaycan’dan Rusya’ya, Almanya’dan Macaristan’a kadar birçok ülkeden katılan güreşçilerin seyir zevki yüksek mücadeleleri şampiyonaya renk katacak. Hem ülkemizden hem de diğer ülkelerden şehrimize ata sporumuzu icra etmek üzere gelen tüm sporcularımıza hoş geldiniz diyor ve onlara başarı dileklerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜN 5 BİN YILLIK SPORU ABA GÜREŞİ MEŞALESİ HATAY’DA PARLIYOR

Aba güreşinin Türk kültürünün 5000 yıllık öz sporlarından olduğunu belirten Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eşbaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, “ Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında ve aba güreşinin yaygınlaştırılmasında bu tür organizasyonların önemi oldukça büyüktür. Bu yıl HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen bu uluslararası şampiyona, hem Hatay’ın hem de Türkiye’nin gururudur. Bu muhteşem komplekste yetişen ve mücadele eden sporcular Hatay’ın adını tüm dünyaya duyuracak. Bu donanımlı merkezi Türk sporuna kazandıran Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum” diyerek organizasyona emek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TURNUVADA 13 İLDEN 204 SPORCU YARIŞTI

55, 60, 65,70, 75, 80, 90, 90+ ağırlık kategorilerinde, 13 ilden 204 sporcunun katılımıyla gerçekleşen turnuva çekişmeli maçlara sahne oldu. HBB Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde yapımı kısa süre önce tamamlanan aba güreşi mersahında Hatay halkının yoğun katılımıyla gerçekleşen şampiyondaki mücadele görülmeye değerdi.

Türkiye finallerinde 55, 60, 65,70, 75, 80, 90, 90+ kg’da er meydanına çıkan ve rakiplerini tek tek yenen Eyyüp Kurt, Gökhan Yıldız, Mustafa Çağatay, Oğuz Doğruer, Mevlüt Çolak, Yar Mehmet Kılıç, Sarver Ruziboev, Mahmut Çayırcı kendi kategorilerinde Türkiye şampiyonu olarak turnuvayı tamamladı. Mücadele ettiği kategorilerde 5 birincilik, 3 ikincilik, 4 üçüncülük kazanan HBB Spor Kulübü sporcuları turnuvaya damga vurdu.

DERECEYE GİREN SPORCULARA MADALYALARINI BAŞKAN SAVAŞ TAKDİM ETTİ

Aba Güreşi Dünya Şampiyonası’nın Türkiye elemelerinde dereceye giren başarılı sporcular madalyalarını turnuvanın düzenlenmesinde büyük pay sahibi olan ve aba güreşinin dünyada sevilmesini sağlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın ellerinden alırken, sporculara Cumhuriyet altını ödüllerini de Güreş Ağası Mihail Papas ve Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eşbaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek takdim etti.

Sıcak havaya aldırış etmeyerek tribünleri dolduran sporseverler, keyifli bir turnuvaya şahit olmanın tadını çıkarırken uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmanın da gururunu yaşadı. Mücadeleleri başından sonuna kadar ilgiyle izleyen aba güreşi sevdalıları turnuva sonunda böylesine görkemli bir organizasyonda binlerce yıllık ata sporunun yaşatılmasına vesile olan ve misafirperverliğiyle gönüllere taht kuran HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ettiler.

image_1 image_2 image_3 image_6

Önceki İçerikBaşkan Seyfi Dingil’den 19 Eylül Gaziler Günü Mesajı
Sonraki İçerikHatay’da Tonlarca Balık Telef Oldu!
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.