SGK Müdürü Bal, İTSO’da Güncel Mevzuat değişiklikleri hakkında sunum yaptı

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hamit Bal, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı meclis toplantısına katılarak Sosyal Güvenlikle ilgili güncel mevzuat değişiklikleri hakkında Meclis üyelerine bilgiler verdi.

Ülke ekonomisi ile bölgede yaşanan son ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği toplantıya konuşmacı olarak katılan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hamit Bal, güncel mevzuat değişiklikleri ve kayıt dışı istihdam konularında detaylı bilgi verdi.

Sine-vizyon destekli olarak meclis üyelerine sunum yapan Bal; ”Sosyal güvenlik konusu 2006 yılında tek çatı altında toplandı. Hükümetimiz, en büyük reformu üç tane birbirinden farklı kurumları tek çatı altında topladı. 10 yıl içerisinde önemli çalışmalar oldu. Şu an dünyada en kaliteli sağlık, sosyal güvenlik hizmeti veren ülkeyiz. Bu 10 yıllık süre içerisinde herkesin bu sosyal güvenlik şemsiyesi altında olması gerekiyor. Bu da genel sağlık sigortası kavramını oluşturuyor. Nüfusun hemen hemen yüzde 100’ü genel sağlık sigortası kapsamı içerisinde.Tabi sizler sanayici ve ticaret erbapları olarak büyük risk altındasınız. Yani, ekonomik doğrultular içerisinde riskler içerisinde iş hayatını yürütmeye ve istihdamı sağlamaya devam ediyorsunuz” dedi.

Bal; “Kayıt dışı işçi çalıştırmak, risk almaya değmez”

İş adamlarını kayıt dışı işçi çalıştırılmaması ve bunun maliyetinin iş veren için daha büyük olabileceğine vurgu yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hamit Bal konuşmasının devamında ise;“Kayıt dışı işçi çalıştırılmasının önüne geçilebilmesi için İşadamlarımızdan da beklentilerimiz var. Kayıt dışı istihdamdan özellikle uzak durulmasını istiyoruz. Çok yoğun bir şekilde kayıt dışıyla ilgili mücadele var. Bu kayıt dışı işçi çalıştırmanın maliyeti de fazla. Bizim tespitlerimizde veya diğer kamu kurumların sizlerin yanında çalışan işçileri gelip inceleme yaptıklarında, yaptıkları tespitlerin tamamını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiriyorlar. Biz bunları incelediğimiz zaman eğer kayıt dışı çalışma tespiti halinde sizin o kişi için ödeyeceğiniz primin en az 6 katını sizlerden ceza yoluyla alıyoruz. Bu kesinlikle istediğimiz bir durum değil. Sizler, muhasebeciniz ile birlikte maliyet hesabı yaptığınızda işçiyi sigortalı göstermenin kesinlikle daha avantajlı olacağını göreceksiniz. Benim acizane tavsiyem kayıt dışı işçi çalıştırmak risk almaya değmez” şeklinde ifadelere yer verdi.

SGK MÜDÜRÜ BAL SUNUMU (1) SGK MÜDÜRÜ BAL SUNUMU (2)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.