İTSO Meclisinde Ekonomik Göstergelerle Hatay-İskenderun’un genel durumu anlatıldı

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Haziran ayı Meclis toplantısında, Ekonomik Göstergelerle Hatay-İskenderun’un genel durumu anlatıldı.
İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, Sine-vizyon destekli olarak bölgedeki ekonomik gelişmelerle ilgili meclis üyelerine istatistiki bilgiler verdi.
Hatay Türkiye’nin 13. Büyük ili
2015 yılı itibari ile Türkiye’nin nüfusunun 78.741.053 olurken, Hatay’ın nüfusu 1.533.507 olduğuna vurgu yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan yardımcısı Muhsin Yeter;” Hatay, Türkiye nüfusunun %1,95’ini oluşturarak nüfus büyüklüğü açısından 13. sırada yer almaktadır. İskenderun; nüfus büyüklüğü açısından Türkiye’deki 16 ilden daha büyük bir ilçedir. Türkiye’nin ihracat tutarı 2015 yılında 2014 yılına göre %8,7 oranında azalmış olup, ithalat oranı da %14,4 azalmıştır. Hatay’ın ihracat tutarı 2015 yılında 2014 yılına göre; %15,7 oranında azalmış olup, ithalat oranı da %3,8 oranında azalmıştır.2015 yılında Hatay, Türkiye’nin toplam ihracatının %1,27’sini gerçekleştirmiştir.2014 yılında Hatay, Türkiye’nin toplam ihracatının %1,34’ünü gerçekleştirmiştir.2015 yılında Hatay, Türkiye’nin toplam ithalatının %1,55’ini gerçekleştirmiştir.2014 yılında Hatay, Türkiye’nin toplam ihracatının %1,38’ini gerçekleştirmiştir.2015 yılı itibariyle Hatay; en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer alırken, en fazla ithalat yapan iller arasında 8. sırada yer almaktadır.” Şeklinde bilgiler verdi.
Bölgemizin lokomotifi, Demir-Çelik, Filtre, Lojistik sektörü, tarım, Su Ürünleri
Hatay; en fazla ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer alırken en fazla ithalat yapan iller arasında 8. sırada yer aldığına dikkat çeken Yeter; “Otomotiv sektörünün önemli bir kolu olan Filtre sektörünün dünyada yoğun olarak üretildiği ilk üç üretici ülkeden birisi olan Türkiye’de, filtre üretim merkezi Hatay İskenderun’dur. Sanayi Sicili verilerine göre, Türkiye’deki her 5 filtre üreticisinden 1 tanesi Hatay’da bulunmaktadır. Bu firmalar ortalama 2.500 kişilik istihdam oluşturmaktadır.Son beş yıllık veriler incelendiğinde, bölgemizden yıllık olarak yapılan filtre ihracatı 35 – 40 milyon dolar arasında değişmektedir. Bu oran, ülkemizin toplam filtre ihracatının %55-60’ını oluşturmaktadır. Bölgemizdeki filtre sektörünün bir diğer önemli özelliği ise ihracatın; Belçika, Fransa, Almanya ve İtalya gibi Avrupa Ülkelerine yapılıyor olmasıdır. Bu durum, bölgemizdeki filtre sektörünün gelişmişlik düzeyini ifade eden bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de Filtre Sektörü’nün toplam üretim kapasitesinin ve üretiminin yaklaşık %65’lik bölümü Hatay’dan yapılmaktadır. Bölgemizdeki firmaların Türkiye’nin filtre sektörü cirosundaki payı %58 oranındadır. Ülkemizin en güney bölgesinde bulunan Hatay; ekonomik ve demografik merkezleri birbirine bağlayan coğrafi konumu ile uluslararası ulaşım açısından önemli bir geçiş noktası olmaktadır.” Dedi.
İskenderun Jeopolitik öneme sahip
İskenderun Körfez bölgesinin, Avrupa’nın Ortadoğu’ya bağlanması noktasında jeopolitik öneme sahip olduğunun altını çizen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarının Ortadoğu Ülkelerine açılması, İskenderun Limanı’nın stratejik konumu ve bölgemizin demiryolu ağı bir arada düşünüldüğünde, bölgemizin lojistik sektöründeki potansiyelinin oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Bölgemizde 10 adet liman ve iskele bulunmaktadır. Doğal liman özelliğine sahip İskenderun Limanı, Akdeniz’in en büyük ve en modern konteynır terminalleri arasında yer almaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı konumunda olan limanımız; son teknoloji makine ve ekipmanlara sahiptir. Limanımızın yıllık yük elleçleme kapasitesi 1 Milyon Teu olmaktadır. 50.000 dönümlük araziye kurulacak olan Hassa OSB ve Amanos Tüneli gibi yatırımların tamamlanması ve diğer sektörlere entegre edilmesiyle, yıllık elleçleme kapasitesinin 3 Milyon Teu’ya ulaşacağı tahmin edilmektedir. İskenderun Körfezi’nde birçok farklı çeşit balık bulunmaktadır. Körfezimizde özellikle; lagos, karides, dil balığı, çupra, kaya balığı ve gümüş balığı avlanmaktadır. Bölgemizden; Lübnan’a, Libya’ya, İsrail’e ve Irak’a su ürünleri ihracatı yapılmaktadır.Hatay ilinde, Antakya ve Payas’ta birer ve İskenderun’da iki adet olmak üzere toplam 4 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Bu Organize Sanayi Bölgeleri’nde yaklaşık 8.500 kişi istihdam edilmektedir. Ancak Organize Sanayi Bölgeleri’nde yer sıkıntısı olması sebebiyle Hassa, Erzin, Kırıkhan ve Altınözü ilçelerinde yeni Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulum çalışmaları devam etmektedir.2015 yılında, Hatay ilinde teşvik uygulamaları kapsamında toplam 61 adet yatırım teşvik belgesi verilmiştir. Bu teşvik belgeli yatırımların sermaye toplamı yaklaşık 2,6 milyar TL olup, İl genelinde 2.400 kişiye istihdam sağlanacağı tahmin edilmektedir. Yapılan yatırımların büyük çoğunluğu ise yerli sermayeden oluşmaktadır. Yatırım Teşvikleri, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilmektedir.”

muhsin yeter sunum foto (1) muhsin yeter sunum foto (3)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.