Yaralı Yunus Müdahaleye Rağmen Kurtarılamadı

İskenderun balıkçı barınağı civarında balıkçılar tarafından yaralı olarak bulunan ve tür nesli tehdit altındaki Stenella cinsindeki beş yunus türünden biri olan ‘çizgili yunus balığı’ İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi fakültesinde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
Uluslararası Doğanın ve Doğal Kaynakların Korunması Birliği (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN) tarafından tür nesli tehdit altında olan türler arasında sayılan ‘çizgili yunus’ önceki gün balıkçı barınağında bulunmuş ve sahil güvenlik ekipleri tarafından İl Tarım Müdürlüğü ve İSTE Deniz Bilimleri fakültesi yetkililerine haber verilmişti.
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mevlüt Aktaş konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Stenella cinsindeki beş yunus türünden biri olan ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunan doğum boyu yaklaşık 1 metre olan ve en fazla 2,6 metre boya ve 60 yıl ömre ulaştığı bilinen, Uluslararası Doğanın ve Doğal Kaynakların Korunması Birliği (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN) tarafından tür nesli tehdit altında olan türler arasında sayılan bir (Stenella coeruleoalba) türü çizgili yunus 02.06.2016 tarihinde İskenderun balıkçı Barınağı içerisinde balıkçılar tarafından yaralı olarak görülmüş ve Sahil Güvenlik tarafından fakültemize bildirilmiştir.
‘Çizgili Yunus’ bu süre içerisinde Sahil Güvenlik, fakültemiz personeli ve İlçe Tarım Müdürlüğü personeli tarafından denizde takip edilmiş yaşama ihtimalinin bulunduğu düşünülerek müdahale edilmemiştir. Ancak bugün durumunun kötüleştiği görülerek Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine müdahale amacıyla taşınmıştır. Fakültede deniz suyu tankı içerisinde kısa bir süre tutulduktan sonra ise ölmüştür. Yapılan literatür incelemesinde 1.96 m boyunda ve 98 kg ağırlığında olan erkek yunusun 8 yaşından daha büyük olduğu tahmin edilmiştir. Yunusun vücudunda çeşitli derin yaralar ve kanamalar bulunduğu görülmüştür. Yunusun balıkçı ağlarına takılarak zarar gördüğü tahmin edilmiş ve bu nedenle balıkçı barınağına sığındığı düşünülmüştür.
Yapılan incelemenin ardından yunus, üniversitemiz tarafından ileride kurulması düşünülen İskenderun Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde oluşturulacak müzede sergilenerek değerlendirilmesi için uygun yöntemlerle iskeletinin muhafaza edilmesi amacıyla gerekli çalışmaları başlatmış ve fakültemizde uygun bir alana gömülmüştür.”

3 4 5

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.