Büyükşehir, Kültürün Lezzetle Harmanlandığı Hatay Mutfağı Tanıttı

Gerçekleştirilen gastronomi etkinliğine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun (DASİFED) Başkanı Mehmet Kılıçlar, HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali ile Cengiz Semercioğlu’ndan Yalçın Bayer’e çok sayıda ünlü yazardan, Sahrap Soysal gibi ülke çapında adından sıkça söz ettiren gurmeler, aşçılar ile çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.

LEZZETİN SANATA, SANATIN AŞKA DÖNÜŞTÜĞÜ YER: HATAY
Etkinliğin açılış sunumunu gerçekleştiren HBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal’ın konuşması sonrasında Hatay’ı tanıtan ve konukları mest eden video alkış topladı.

ERGİN: HATAY, UZLAŞMA KÜLTÜRÜ OLUŞTURARAK VE FARKLILIKLARI YAŞATARAK ZENGİNLEŞTİREN BİR ŞEHİRgastronomi etkinliği (2)Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, fuarda yaptığı konuşmada, “İstanbul’dan kalkıp gelen bizler açısından Hatay, son yıllarda kendisinden oldukça söz ettiren ve ülke gündeminde sıkça yer alan bir şehir. Bunun birçok nedeni var. Geçtiğimiz günlerde yapılan kazı çalışmalarının ardından bulunan “Neşeli ol hayatını yaşa” yazılı mozaik, Hatay’ın içerisinde nasıl sürprizler barındırdığının bir göstergesidir. Hatay’da toprağın altında keşfedilmeyi bekleyen daha birçok zenginlik var. Hatay birçok farklı medeniyetin bir arada yaşadığı ve bu özelliğini çatışma ortamı yaratarak değil uzlaşma kültürü oluşturarak ve farklılıkları yaşatarak zenginleştiren bir şehir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İNSANLIK SINAVINDAN ALNININ AKIYLA GEÇMESİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ HATAY’DIR”

Konuşmasına Hatay’ın son süreçte yaşadığı zorluklara değinerek devam eden Ergin, “Hatay’ı son dönemde gündeme sıkça getiren bir diğer olay ise Suriye’de yaşanan kaotik durum. Dünyanın en büyük krizinin Hatay’ın hemen yanında olması. Hatay savaşın en çok etkilediği illerden biri. Türkiye’nin insanlık sınavından alnının akıyla geçmesinin en güzel örneği Hatay’dır. Biz bugün burada Hatay’ı keşfetmek üzere toplandık. Hatay’da insan kendisini bir tarih öğrencisi gibi görüyor. Biz son çıkan mozaiğin mesajından feyz alacağız. Mutfağı, tarihi ve arkeolojik güzellikleri bir araya getirdiğimizde Hatay, muazzam bir turizm potansiyeli ile karşımıza çıkıyor. Kültür turizmi potansiyeli harekete geçiren bir TÜRSAB kuruluşu, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ülkenin en büyük gazetesi Hürriyet, Hatay’ın ulusal düzeyde tanıtılmasında önemli bir rol oynuyor. Hatay’ın sesini duyurulmasında Hatay’ın yanında olduğumuzu buradan tekrar belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

ULUSOY: HATAY, BÖLÜŞE BÖLÜŞE TOK OLURUZ, BÖLÜNE BÖLÜNE YOK OLURUZ” SÖZLERİNİN TAM KARŞILIĞIDIRgastronomi etkinliği (4)Daha sonra söz alan TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Hürriyet Gazetesi’nin seyahat eki özellikle ülkeyi tanıtan, yaşam biçimini anlatan bu ülkenin güzelliklerini anlatan bir ek. Bugün de Hatay mutfağının kokusunu gündemine alacak. Yüzyıllardır birlikte yaşanan bir kentte Yunus Emre’nin “Bölüşe bölüşe tok oluruz, bölüne bölüne yok oluruz” sözlerini hatırlamamak mümkün değil. Yaşam biçiminin dünyaya örnek olduğu bir kentte bulunuyoruz. Bugün dünyanın ikinci büyük müzesine sahip olan, yaşam biçimini sokaklarına nakşeden bir Hatay var. Binlerce yıl, kardeşçe, barış ve birlik içinde yaşamışlar. Hatay, 390 bine yakın mülteciye kucak açmasıyla ve insanlığı ile dünyada örnek olacak bir şehir” ifadelerini kullandı.

“HATAY, ZENGİNLİĞİNİ BİLSİN VE ARTIK MÜTEVAZI OLMASIN”

Konuşmasını sürdüren Ulusoy, “Hatay mutfağı, 500’e aşkın lezzetiyle Gaziantep mutfağına fark attı. Hatay zenginliğini bilsin ve artık mütevazı olmasın. Hatay’ın marka olması lazım. İnanç turizmini de ön plana çıkaracağımız bir kent. Bizim 2017 inanç sempozyumu düzenleme gibi bir düşüncemiz var ve ana sponsor olarak Hatay’ı görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SAVAŞ: BU ŞEHRE HER GELEN BİR TAT GETİRMİŞ VE BU DA 600’E YAKIN YEMEK ÇEŞİDİNİN ORTAYA ÇIKMASINA VESİLE OLMUŞTUR

Hatay’ı yerel, ulusal ve uluslararası mecralara taşıyan ve şehri bütünüyle kucaklayan hizmetleriyle ülke gündeminde sıkça yer bulan Başkan Savaş da yaptığı konuşmada, “Hatay’ın 8500 yıllık bilinen bir tarihi var. Bu tarihler içerisinde 23 medeniyetin 13’ü burada yaşamış. Anadolu’daki ilk havra burada açılmış, M.S 30. Yıllarda ilk mağara kilisesi burada yapılmış ve şehrimiz 638 yılında İslamiyet’le tanışmış. Bu tarih içerisinde Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar şehrimize yapılmış. 3 semavi din ile 6 mezhebin bir arada yaşadığı ve bu zaman içerisinde ne din ne de mezhep kavgası yaşanmayan dünyanın ender şehirlerinden biridir Hatay. Anadolu ile Ortadoğu arasında merkez görevi üstlenen bu şehre her gelen yeni bir tat getirmiş ve bu da 600’e yakın yemek çeşidinin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Hatay tarih kokuyor, kültür kokuyor. Dünyanın en çok ihtiyacı olan şey, insanların sevgi barış ve birbirlerine sevgiyle bakabilmesi. Hatay’daki bu birlik beraberlik, kardeşlik ve sevgi bağı beni siyasete çekti” değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİMİZİN KALKINMASI İÇİN DEVLETİMİZDEN EKONOMİK DESTEK VE TEŞVİKLER BEKLİYORUZ”

Hatay’a dair oluşturulan algılara da parantez açan Başkan Savaş, “Ortadoğu’da her atılan top, yerel ve ulusal basında Hatay’ın bağrına atılmış gibi gösteriliyor. Bizim bu sıralar hafif pozitif ayrımcılığa ihtiyacımız var. Dünyanın her yerinde bomba patlayabilir. Bizim iş dünyamız son beş yılda oldukça negatif etkilendi. İstanbul’dan sonra 11 bin tır filosu ile Türkiye’de ikinci sıradaydık. Şu anda ise bu sayı 2500’lere gerileyen Lojistik sektör kötü duruma düşmüştür. Sadece Suriye üzerinden 15 ülkeye hububat, narenciye, filtre, çimento ve demir çelik ihracatımız vardı ancak ne yazık ki bu sektörler şu anda sıfıra yaklaşmış durumda. Bankalar esnafımıza kredi vermekten yana değil. Bu durum da esnafımızı ve ticaretle uğraşan hemşehrilerimi olumsuz etkilemekte. 5 yıl önce sadece Uzun Çarşımıza günde 750 bin dolar para girişi olurken, şimdi bu tutar 50 bin dolara düştü. Biz devletimizden şehrimizin ekonomisinin kalkınması hususunda destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.gastronomi etkinliği (5)KONUKLARDAN HATAY YEMEKLERİNE TAM NOT

Yapılan konuşmaların ardından “Lafı lafa etme ilave, Al kaşığı çal pilave” söylemi ile Hatay’ın meşhur yöresel lezzetleri birbirinden değerli konuklarla buluşturuldu.
Türkiye’nin tanınmış simaları, usta aşçıların sevgilerini katarak canı gönülden hazırladığı yemeklerin tadıyla mest olurken, konuklar Başkan Savaş tarafından ikram edilen Hatay’a özgü lezzetler karşısında Hatay’a bir kez daha hayran kaldılar.

Ünlü aşçı Sahrap Soysal yemek sunumu sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Antakya Mutfağı’nın hayranıyım. Müthiş bir kültür mozaiği olan Antakya Mutfağı’nda Ermeni, Fransız ve Arap yemekleri mevcut. Tüm dünya Antakya Mutfağı’nı görsün duysun” dedi.
Gazeteci Yalçın Bayer de etkinliğin ve sunumların çok güzel olduğunu dile getirerek organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
BAŞKAN SAVAŞ HATAY’IN LEZZETLERİNİ ELLERİYLE İKRAM ETTİ
Başkan Savaş, özel Hatay peyniri ile yapılan irmik helvasını ve künefeyi katılımcılara elleriyle ikram etti. Renkli görüntülere sahne olan etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

gastronomi etkinliği (6) gastronomi etkinliği (7) gastronomi etkinliği (8)

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.