Ahrazoğlu, Kilis’e yapılan roket saldırılarını Meclis’e taşımaya devam ediyor

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. AHRAZOĞLU, “Kilis İline Suriye Topraklarından Atılan Roketlerin Nedenlerinin ve Yarattığı Etkilerinin Tespit Edilerek, Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla MHP Grubu Milletvekillerinin imzası ile Meclis Araştırması açılması için önerge vermiştir.

Ahrazoğlu verdiği önergede, Kilis’in Gaziantep ilinin bir ilçesi iken, 1995 yılında il statüsüne kavuştuğunu ve Türkiye’nin 79.ncu ili olduğunu belirterek aşağıdaki ifadelerde bulunmuştur: “İlin yüzölçümü 1521 km2 olup, merkez ilçeyle birlikte 4 ilçe 1 belde ve 138 köyü bulunmaktadır. 2015 yılı itibariyle toplam nüfusu 130.655 kişidir. Kilis il merkezi Gaziantep’e 55 km, Suriye sınırına ise 10 km mesafede bulunmaktadır.”

Hatay Milletvekili Ahrazoğlu, 18 Ocak 2016 tarihinden bu yana Kilis’e düşen Katyuşa roketleriyle ilgili, meydana gelen can ve mal kayıplarının yerinde incelenmesi, yetkililerle görüşülmesi ve yöre halkından bilgi alınılması, yaşanan olayların açıklığa kavuşturulmasıyla ilgili Kilis ilini ziyaret ederek, gerekli temaslarda bulunulduğunu belirterek; “Suriye’nin IŞİD kontrolündeki Bab bölgesinden ateşlenen Katyuşa roketatar mermileri Suriye sınırına 10 km mesafede bulunan Kilis kent merkezine atılmaktadır. Bugüne kadar 50’ye yakın roket atar mermisinin atıldığı kentte meydana gelen patlamalarda onlarca vatandaşımız ve Suriye’li göçmen yaşamını yitirmiş, çok sayıda insan yaralanmıştır.” açıklamasında bulunmuş ve Kilis’te meydana gelen olayların öncelikle bir güvenlik boyutunun olduğunu ve son yıllarda Kilis’te yoğun bir nüfus artışının meydana geldiğini, kayıtlara göre 130 binin üzerinde artış sağlandığını, hatta mevcut nüfustan daha fazla göç aldığının vatandaşlar tarafından ifade edildiğini belirtmiştir.

Ahrazoğlu verdiği önergede, devamla aşağıdaki ifadelerde bulunmuştur: “Suriyeliler ile birlikte neredeyse 200 binin üzerinde bir nüfusa ulaşan Kilis kent merkezi yaşanan olaylar sonrası esnafın işyerlerini geç açıp erken kapatmakta ve vatandaşlar mecbur olmadıkça dışarı çıkmadığı için sessiz ve sakin durumdadır. Son seçimlerden bu yana ülke genelinde olduğu gibi Kilis’te de hemen her sektörde ciddi bir ekonomik durgunluk yaşanmakta ve roket saldırılarının artmasından bu yana işler neredeyse tamamen durma noktasına gelmiştir. Ayrıca kamu çalışanları Kilis’ten ayrılmanın yollarını aramakta ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler de kayıt dondurarak kenti terk etmeye başlamış durumdadırlar. Fırlatılan roketler nedeniyle de zaman zaman hastanenin yalnızca acil servisinin açık tutulduğu ve diğer servis ve poliklinikler kapatıldığı, bazı kamu binaları ve özellikle de okulların, roketlerin geliş güzergahı olan güney cephelerinin boşaltıldığı, bu sınıflarda okuyan öğrencilerin kentin daha güvenlikli bölgelerindeki okullara gönderildiği iddia edilmektedir.”

Milletvekili Ahrazoğlu, Yaşanan olaylar sonucunda tedirgin olan Kilis halkının yetkililerin; “Evlerinizin güney cephesinde değil kuzey odalarınızda oturun” ve “Angajman kurallarıyla misliyle karşılık verilmektedir” şeklindeki sözlerini anlamsız ve yetersiz bulduklarını belirterek, vatandaşların aşağıdaki soruların cevaplarını da merak ettiklerini; “Kilis merkezinde uyuyan hücre evler var mıdır? Varsa ne gibi önlemler alınmıştır? İstihbarat ve güvenlik birimlerimiz neden zafiyet içerisindedir. Katyuşa füzesi değil de daha etkin güdümlü füze ve kimyasal başlıklı füzeler atılsaydı hâlimiz ne olacaktır? IŞİD terör örgütü neden Kilis’e füze atmaktadır? Acaba bunun bir nedeni var mıdır? Atılan füzelerden sonra misilleme yapılıyor. Kime karşı yapılıyor? Kilis’e atılan bu bombalarla varılmak istenen hedef nedir? Neden hükümet bu konuya duyarsız davranmaktadır? Neden uluslararası platformlarda bunu gündeme getirmemektedir? Suriye ile 900 kilometrelik sınırlarımızda birçok yerleşim yeri varken neden özellikle Kilis bombalara maruz kalmaktadır? Füze Kalkan Sistemi neden yoktur? Füzeler düştüğünde Siren neden çalmamaktadır? Aileler çocuklarını okullara göndermek istememekte, Milli Eğitim Bakanlığı psikolojisi bozulan çocuklara destek vermekte midir?” ve yetkililerin yaptığı, “Füzelerin Suriye topraklarından geldiği tahmin ediliyor. Ancak kimin attığı bilinmiyor.” Şeklindeki ifadeleri de anlamadıklarını belirtmiştir.

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu; Kilis’te insanların her gün ölüm korkusuyla, ne zaman ve nereye düşeceği belli olmayan roketlerden dolayı endişe içinde yaşadıklarını ifade ederek; “Maddi gücü olan, çevresi olanlar şehri terk etmiştir. Kilis halkı ve esnaf sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi için yardım beklemektedir. Günahsız insanlar ölürken, can ve mal güvenliği kalmamışken, halk evinden dışarı çıkamazken, çocuklar okuluna gidemezken devletin ve yetkililerin bu soruna acil olarak çözüm bulması gerekmektedir.” açıklamasında bulunmuş ve belirtilen nedenlerle Kilis’in yaşadığı sorunların ve Kilis iline Suriye topraklarından atılan roketlerin nedenlerinin ve yarattığı etkilerinin tespit edilerek, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yararlı olacağını ifade etmiştir.

Önerge İmzaları

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.