Doç. Dr. Mazlum,Bu Bölümden Mezun Olanlar İşsiz Kalmıyor

Dalış zenginliği açısından önemli bir yere sahip olan İskenderun kıyıları sadece dalış tutkunları için değil, sualtı teknolojisi alanında eğitim gören üniversite öğrencileri için de önemli fırsatlar sunuyor. İskenderun Teknik Üniversitesi’ne (İSTE) bağlı Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Sualtı Teknolojisi programı öğrencileri 1250 saat teorik ve 50 saatlik dalış eğitiminin ardından önemli projelerde görev almak üzere iş hayatına atılıyorlar.

İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yavuz Mazlum, Sualtı Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerin iş kaygısı taşımadığını, daha mezun olmadan iş bulabildiklerine dikkat çekti. Programla ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Mazlum, iş potansiyeli yüksek olan ve gelecek vaat eden bölümle ilgili şunları söyledi:
“Denizcilik Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi programı öğrencilerimiz 1250 saatlik teorik ve 50 saatlik dalış uygulamaları ile 1.nci Sınıf Sanayi Dalgıçlığı Eğitimi almaktadırlar. Eğitimin ilk yılında mesleki anlamda temel bilgileri alan öğrenciler, ağırlıklı olarak Üzerlerinde taşıdıkları sualtı soluma aygıtı ile SCUBA dalışları (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) gerçekleştirmektedirler. Eğitimin ikinci yılında ise profesyonel sualtı adamlığına aday olan öğrenciler satıhtan ikmalli dalışlar yapmaktadır. Dalış eğitim çalışmaları, alanlarında tecrübeli uzman öğretim elemanlarımız eşliğinde yürütülmektedir.”

İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi programı öğrencilerinin çeşitli iş sahalarında çalışma fırsatına sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mazlum, “öğrencilerimiz sektördeki gelişmelere bağlı olarak özellikle sualtı inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, sualtı arama-kurtarma çalışmalarında görev almaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz, sualtı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi, sualtı boru hatlarının bakım-onarım işleri, sualtı kaynağı, hidrolik aletlerin kullanımı, kesme kaynağının yapılması, pnömatik aletlerin kullanımı, basınç odası operasyonları, dalış projeleri geliştirme ve dalış organizasyonlarını yapabilecek niteliklerle donatılmaktadır” şeklinde konuştu.

Sualtı teknolojisi programında uygulamalı eğitimler müfredat programı içerisinde kıyı ve açık deniz uygulamaları şeklinde olup, hava koşullarına göre programlanıyor. Havanın elverişsiz olması durumunda, öğrencilerin programlarını aksatmadan sürekli yapabilmeleri için gerekli olan ‘Dalış Kulesi’ yapımı ise sürüyor. Doç. Dr. Yavuz Mazlum, inşaatı son aşamaya gelen dalış kulesinin tamamlandığında, ülkemiz üniversitelerindeki benzer programlarla kıyaslandığında 6 metre yüksekliğinde 4 metre çapındaki tek dalış kulesi olacağını söyledi. Mazlum, İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde mevcut bulunan basınç odasında da uygulamalar yapılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

iste (1) iste (2) iste (3) iste (4) iste (5) iste (6) iste (7) iste (8)

Önceki İçerikDörtyol Belediye Başkanlığına Mehmet Taş Vekalet Edecek
Sonraki İçerikHatay’da 3.771 araç sürücüsüne İdari Para Cezası uygulandı