İste’de Kadının Akademik Ve İş Hayatındaki Yeri Konuşuldu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Üniversite ve İş Dünyasında Başarılı Olmanın Şifreleri” adlı söyleşinin açılış konuşmasında İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli “Bizler kadınları ve erkekleri bir birini tamamlayan 2 öğe olarak görüyoruz. Bir arada yaşayıp hayatı paylaşarak birbirimize destek olmalı, el ele vermeli ve bir arada çalışarak beraber üretmeliyiz’’ dedi.

Sanayi ve akademik hayatta kadının yeri hakkında bilgiler veren İskenderun Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Esen Yıldırım ise “Aile açısından baktığımızda bazı olumsuzluklar görüyoruz ancak kadının iş hayatındaki rolü çok büyük. Türkiye nüfusunun yaklaşık %50’si kadın ve kadının iş hayatından uzak tutulması çok büyük ekonomik kayıp oluşturmakta. Türkiye’de akademisyenler arasında kadınların oranının dünya geneline göre daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Dünya geneline baktığımızda ise kadının iş hayatındaki yerinin yüksek, akademik hayat alanında düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bunun tam tersi yaşanmakta ve ataerkil yaşam koşulları kadını çalışma ortamından uzaklaştırmaktadır. Diğer bir istatistik olarak akademik alanda kadınlar bekâr iken ilerleyebiliyor, erkekler ise evli iken bu alanda ilerleyebiliyorlar. Birlikte daha güzel çalışmalar projeler üretebilmemiz için akademik alanda kadın sayısının devamlılığını sağlamamız gerekiyor. Bu bağlamda diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de, kreş desteği, konferans desteği gibi kadınlara destek çalışmaları yapılmasını diliyorum” dedi.

“Üniversite ve İş Dünyasında Başarılı Olmanın Şifreleri” hususunda bilgiler veren ve bu alanda kendi tecrübelerini paylaşan CN Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Niran Oral “İş hayatında başarılı olabilmek için belirli yetkinliklere sahip olmalısınız kadın ya da erkek olmak önemli değil. Azimli, mücadeleci, riski yönetebilen, asla yılmayan yanlışlara karşı dik durabilen insanlar başarılı olabilir. Dünyada 2 türlü zorluk vardır; Bunlar kucakladığımız ve katlandığımız zorluklardır. Kucakladığımız zorluklar çocuk sahibi olmak gibi kendi isteğimiz ile oluşturduğumuz zorluklardır. Katlandığımız zorluklar ise gönülsüz mücadele ettiğimiz kanserler savaşmak, erken yaşta ebeveynleri kaybetmek gibi konulardır.” İş hayatında başarılı olabilmek için kendi doğrularını şüpheci olmak, paradigmaları sorgulamak, aktif olmak değer yaratmak ve kendini geliştirmek şeklinde açıklayan Oral “Evet, pozitif ayrımcılık yapılmalı ama çalışmanın cinsiyet ile alakası olduğunu düşünmüyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

1 5 6