Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu: ‘Sizlersiz bir siyaset, sizlersiz bir demokrasi sadece sizin için değil toplumumuz için de büyük bir eksikliktir”

Belen Belediyesi, dört uzman doktoru Belenli kadınlarla buluşturarak Belen tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Belen Belediyesi’nin organizasyonu İskenderun Özel Gelişim Hastanesinin katkılarıyla Belen Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen “Günümüzde Kadınların Sık Karşılaştığı Sağlık Sorunları” konulu konferansta Belenli kadınlar, obezite, reflü, psikoloji, beslenme ve diyet konularında bilgilendi.

Konferansa; Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nden dört uzman; Bariatrik (Obezite) ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Çiçekli, Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak ve Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun konuşmacı olarak katıldı.

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, konferans öncesinde kadınlara hitaben yaptığı konuşmada; Türk kadınının siyasal alanda temsil hakkını bir çok batılı ülkelerden önce elde ettiğini belirterek siyasal haklar bakımından bugün, Türk kadınının önünde hiçbir engel olmadığına dikkat çekti.

İslam dininin de kadınlara önem verdiğine vurgu yapan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, “ Bu önem “Cennet anaların ayakları altındadır” sözü ile daha da anlam kazanıyor. Bizim toplum olarak aşmamız gereken kadına karşı önyargı, ayrıcılık ve zihindeki engellerdir. Kadınlarımızın; siyasette, ön plana çıkması demokrasimiz için de önemli bir unsurdur. Bugün, siyasal haklar bakımından toplumumuzun en üretken kesimi olan kadınların, karar alma ve yönetim mekanizmalarına katılma konusunda, dışlanmasına, ayrımcılığa maruz kalmasına, asla izin veremeyiz. Sizler bizim için değerlisiniz. ‘Sizlersiz bir siyaset, sizlersiz bir demokrasi sadece sizin için değil toplumumuz için de büyük bir eksikliktir. Kadınların zekâlarıyla, birikimleriyle, potansiyelleriyle, duygusal zekâlarıyla, şehirlerin mimarisine, estetiğine, sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayacağına olan inancımla sizlerin, Dünya Kadınlar Gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Belen Belediyesi olarak düzenleyeceğimiz etkinliklerimizde de sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Yapacağımız her etkinlik, Belen’imizin modernleşmesine de katkı sunacaktır.” dedi.

Konuşmasında menopoza bağlı olumsuzluklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Çiçekli, “Menopoz, kadınların yumurtlama fonksiyonlarının sonlandığı ve vücudun etkin hormonlarının azaldığı doğal bir dönemdir. Bu nedenle menopoz dönemine giren kadınların muhakkak muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Menopozda ve 50’li yaşlardan sonra, yaşamımızın daha fazla düzene girmesi gerekiyor. Özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeli; sebze, meyve, tam tahılı ürünleri ve protein kaynaklarını tercih etmelisiniz” dedi.

Günümüzde düşük oranları giderek artıyor. Bunun en önemli sorunu beslenmedir. Özellikle gıda sektöründe sağlıklı, organik ürünlerin azaldığını görüyoruz. Hormonlu ürünler var, etkisi belli değil. Gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılan E katkılı maddelerin etkisi belli değil. Bu nedenle gebelerimize özellikle gündelik taze ve mevsimine göre beslenmelerini öneriyoruz. Gebelerimizin çiğ et yememesini istiyoruz. Yeşillikleri çok iyi yıkadıktan sonra tüketmelerini istiyoruz. Ayrıca bitki çaylarının idrar söktürücü etkilerinden dolayı, vücut susuz kaldığında rahmi kasan hormon beraber salgılanıyor ve düşüğe sebep oluyor. Bu nedenle bitki çayı, maydonoz suyu idrar söktürücü özelliğinden dolayı içilmemelidir. Fakat meyve çayı içebilirsiniz. Meyve çaylarında elma çayı, limon çayı, kuşburnu içilebilir. Maydanoz içilirse sakıncalı, yemek olarak yendiği zaman zararı yok. Son olarak, sağlıklı birey, sağlıklı anne sağlıklı toplum ve sağlıklı nesil demektir. Bu nedenle önce kendimizden başlayarak sağlığımıza dikkat edelim. Tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

“Erken teşhis önemli”

Bariatrik ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş, meme kanserlerinde gerçekleşen cerrahi tedavide en az hasar için erken teşhisin önemini vurgulayarak, “Meme, kadınların önemli bir aksesuar organıdır. Hiçbir kadın, onu kaybetmeyi istemez. Ancak geç fark edilen ve teşhisi geç konulan meme kanserlerinde kadınlar önemli bir aksesuarını kaybetmektedir. Erken tanısı onulan meme kanserlerinde, artık eskisi gibi meme organı tamamen alınmamaktadır. Erken teşhis, memenin korunması anlamına gelmektedir” açıklamasında bulundu.

Obezitenin, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirten Genel Cerrah Op. Dr. Göktaş, “Obezite; hem ülkemizde, hem de dünyada ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Ülkemizde, bir yandan önleyici tedbirler alınıp düzenlemeler yapılmaya çalışılırken, bir yandan da obezitenin cerrahi tedavisinin yaygınlaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmektedir. Hatay ve Bölgesi’nde obezite cerrahisinde hizmet etmek üzere, hastanemizde Bariatrik (Obezite) Cerrahisi Merkezi Kurulmuştur. Hastanemizde genellikle dünyada en çok revaçta olan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi yapılmaktadır. Hastalar, ilk bir yıl içerisinde maksimum kiloyu kaybeder. 2. Yılda bu süreç iyice yavaşlar. Uygun diyetle vücut kilosu korunmaya çalışılır. Son olarak obezitesiz bir dünya dileyerek, tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.

“Hayatınıza hareket katın”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Vücudumuz, kendisi için gerekli olan enerjiyi yediğimiz gıdalardan elde eder. Vücudun çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması önemlidir. Kilo vermek zor bir durum değildir. Bu nedenle doğru ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için bir beslenme uzmanından yardım almak gerekir. Ayrıca maalesef çok pasif bir toplumuz. Bunu da yıkmamız gerekmektedir. Haftanın üç günü 45 dakikalık yürüyüşler önemlidir. Farkındalık yaratmak için bu özel günler çok önemlidir. Bizler için önemli bireylersiniz. Tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.

“Size iyi gelen şeyleri yapın”

Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun, “ Stres, toplumun hastalığı haline gelmiştir. Günlük yaşamınızda herhangi küçük bir şey dahi, strese yol açabilmektedir. Yaşadığınız durum karşısında ne yaptığınız, stresi etkilemektedir. Bu durumda öncelikle stresin ne olduğunu ve hayatımızı nasıl etkilediğinin farkında olmalıyız. Yaşamınızda stres yaratan durumları hemen hayatınızdan çıkarmanız mümkün olmayabilir, fakat yaşadığınız stresi kontrol altına almak için size iyi gelen şeyleri yapabilirsiniz. Stresinizi yönetmekte zorlanıyorsanız, bir uzmandan destek almalısınız. Unutmayın ki, stresinizi yönetmeyi öğrendiğinizde hayatınızda pek çok şey değişecektir. Kadın olmadan insan ve toplum olmaz. Tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum.

belen belediyesi (1) belen belediyesi (2) belen belediyesi (3) belen belediyesi (4)