Büyük ve Donanımlı Bir Üniversite Kütüphanesiyle Hizmetinizde

Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1993 yılında kurulmuştur.

Merkez Kütüphane Üniversitemiz öğrencileri ile Akademik ve İdari Personele üye olmak koşuluyla kütüphane hizmetlerinden yararlanma olanağı sunmaktadır. Ayrıca, dışarıdan gelen araştırmacılar da kütüphane koleksiyonunda bulunan her türlü bilgi kaynağından kütüphane içinde yararlanabilmektedirler.

Merkez Kütüphane koleksiyonunda 35.000’den fazla basılı kitap, aboneliği devam eden 61, bağış yoluyla gelen 19 ve 2600 adet ciltli dergi, 1051 adet yüksek lisans, 32 adet doktora tezi bulunmaktadır.

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunan Tıp ve Sağlık Bilimleri ile ilgili kitaplar NLM (National Library of Medicine), diğer konulardaki kitaplar LC (Library of Congress) sınıflama sistemine göre açık raflarda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan yayınlar için “Kütüphanelerarası İşbirliği”, ‘’ULAKBİM Belge Sağlama’’ ve ‘’TÜBESS (Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme) yöntemleri ile öğretim üyelerinin ihtiyaç duydukları yayınların temini sağlanmaktadır.

Son yıllarda her alanda yaşadığı büyük değişim ve gelişimi kütüphane hizmetlerine de yansıtan Mustafa Kemal Üniversitesi, Merkezi Kütüphanesinin kaynak ve kullanıcı sayısını önemli derecede artırdı.

İçerisinde yer alan sergi salonu, , konferans salonu, grup çalışma masaları, tek kişilik çalışma karelleri, internet erişim alanı ve geniş okuma salonları ile Türkiye’nin en donanımlı ve modern üniversite kütüphaneleri arasında yer alan Mustafa Kemal Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi’nde, sahip olduğu 2700 m2’lik kapalı alan ve aynı anda 167 kişilik oturma kapasitesine ile bilgi çağının gerektirdiği bilgi teknolojileri okuyucuların kullanımına en çağdaş şekliyle sunulmakta olup kullanıcıların büyük beğenisini kazanmaktadır.

Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Yerleşkesi içerisinde yer alan ve 2015-2016 eğitim-öğretim yılında hafta içi her gün 08.00- 21.00, hafta sonu Cumartesi ise 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren kütüphane, koleksiyonunda bulunan 2015-2016 eğitim yılı itibarı ile yaklaşık 33.000 adet elektronik dergi, 33418 adet elektronik kitap ve 24 adet veri tabanına erişim ile kullanıcılarına hizmet veriyor.

Üniversitemize yeni başlayan öğrencilere kütüphane hizmetlerini ve bilgi kaynaklarını tanıtmak amacıyla her eğitim yılı başında oryantasyon programları düzenlenmektedir.

Merkez Kütüphanede okuyucuların, yaklaşık 77 bilgisayar ile online veri tabanlarından yararlanmaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları, bilimsel amaçlı internet kullanmaları ve terminaller üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları birimlerden Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları, abone olunan elektronik dergileri, e-kitapları kullanmaları ve online veri tabanlarından yararlanmaları olanakları sağlanmaktadır.

Kütüphane hizmetlerinin üniversitenin niteliği ve yeterliliği ile ilgili önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Mustafa Kemal Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi’nin tüm öğrencilerin kolaylıkla erişebileceği, donanımlı ve oldukça modern bir şekilde oluşturulduğunu söyledi. Kütüphanenin geliştirilmesini büyük bir gereklilik olarak gördüklerini ve bu doğrultuda adımlar attıklarını dile getiren Rektör Kaya, “Üniversitelerin kalkınması ve gelişmesinde kütüphanelerin önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kaynak sayımızda önemli bir artış gerçekleştirdik. Bununla birlikte kullanıcı sayımızda büyük bir artış gösterdi” dedi.

mkü (1) mkü (2) mkü (3)

Önceki İçerikMKÜ’de “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” Düzenlendi
Sonraki İçerikArsuz Hizmetle Büyüyor