Kadınlar Yaşamdır Yaşamı İncitmeyin, Öldürmeyin

Kadına yönelik şiddet Türkiye’nin kapanmayan yarası. Her geçen yıl daha da görünür olan ve artan şiddet istatistiklere de yansıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 300’den fazla kadın erkek şiddetinin kurbanı oldu. Bu cinayetlerin 26’sı Ocak ayında işlenmişti. Bu karanlık tablo bu yıl daha da artacak gibi. Henüz Ocak ayında geçen yıla oranla kadın cinayetleri sayısı ciddi derecede arttı. Yılın ilk 31 gününde en az 31 kadın yaşam hakkından oluyor.
Yine, her zamanki alışkanlığımızla “çare eğitimdir” denecek ama, nasıl bir eğitim? Okulsuzluğun kalmadığı, hatta eğitim fakültelerinin çoğaldığı bir Cumhuriyet döneminde artık bu soruya doğru bir yanıt bulamamış olmamız en büyük ayıplarımızdan biridir. “Aile terbiyesi” dediğimiz kavramın bile dengesiz ve çok tartışmalı bir ekonomik-sosyal düzende gitgide zorlaşmakta olduğunu yabana atamayız. “Önce eğitim” sloganının doğru, akılcı, planlı ve özgürlükçü niteliklerle tamamlanması gerekiyor. Felsefesiz, tartışmasız, derinlikten ve dünya çapında karşılaşmalardan yoksun ve siyasal ufuksuzluğa kurban edilmiş bir eğitimden uzaklaşmak ve aydınlanmayı doğru boyutuyla gerçek aydınlığa kavuşturmaya yönelmemiz gerekmiyor mu?
Bu aydınlanmalar ve düşünce doğrulukları ile hayatımızda bir takım olumsuzlukları, yaşanan hayatlardan çıkartmak gerekmektedir. Masum ve saf bedenlerin zarar görmeyeceği bir toplum yaratmak özgür ve nitelikli yaşam kriterlerinden geçmektedir. Bunlardan çokta uzak sayılmasak da, bu tarz bir toplumdan bizi uzaklaştıran yönetim anlayışlarından uzak durmamız önceliğimiz olmalıdır.
Usta ozanımız Neşat ERTAŞ’ın da dediği gibi ‘’ Kadınlar insandır. Biz erkekler ise; insanoğlu…’’

MEHMET GÜZELMANSUR
CHP HATAY İL BAŞKANI

MGM