Vali Topaca insan kaçakçılığı yapan grup ve Şehit Olan asker Hakkında bilgi verdi

Hatay Valisi Ercan Topaca Valilik Binası’nda düzenlediği Basın Toplantısında, insan kaçakçılığı yapan gruplar tarafından Onbaşı Mustafa Uygun’un şehit edildiği olayla ilgili bilgiler verdi.

Olayın tahminen saat 19.15 civarında Güveççi Hudut Karakolu’na çok yakın bir noktada meydana geldiğini ifade eden Vali Topaca, Mustafa Uygun isimli 22 yaşında, 1994/3 tertip sözleşmeli onbaşı olan askerimiz kaçak sınır geçişi yapmak isteyenlere müdahale ederken ormanlık ve çalılık bir alanda şehit edilmiştir. Olayın hemen arkasından konunun araştırılması ile ilgili adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Birtakım tedbirler de almak suretiyle faillerin bulunması için arama-tarama faaliyetleri yapılıyor. Olayın aslının insan ticareti yapanlar tarafından işlenen bir cinayet olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü o bölge, gerek Suriye tarafında gerek Türkiye tarafında bu tür faaliyetleri yapmak isteyen çok sayıda kişinin olduğu bir bölgedir.’’ dedi.

Suriye ile 276 km sınırımızın olduğuna değinen Vali Topaca, ‘’Sınır ihlalleri için bildiğiniz gibi birçok tedbir alıyoruz. Sınırın bir kısmına duvar yapıldı. Duvar olmayan yerlerden veya duvarlara merdiven dayamak suretiyle atlamaya çalışan çok sayıda insan var. Ortalama günlük 500 civarında insan yakalanıyor bu sebepten. Hatta bu sayı bazen 1000-1500 kişiye kadar çıkabiliyor. Tabi bu kadar geniş bir sınır içerisinde ormanlık alanlardan da zaman zaman boşluklardan yararlanarak ülkemize geçişler olabiliyor. Bu geçişler insan ticareti yapmak amacıyla oluyor. Suriye tarafından bu işi organize eden bir ekip var. Onları da tespit ettik ve takip ediyoruz. Onlara destek olan ülkemizden bazı kişiler var. Yapılan çalışmalar dün akşam yaşanan bu acı olayla da onların bağlantılı olduğunu gösteriyor.’’ dedi.

Bu kapsamda dün akşamdan beri yapılan çalışmalarda olayla ilgili olduğu düşünülen 4 kişinin gözaltına alındığını belirten Sayın Topaca, ‘’Bu 4 kişinin sorguları devam ediyor. Askerimizin silahını da alıp gitmişlerdi. Sabahki arazi aramasında silah bulundu. Bunun bulunmuş olması önemli bir delil olacaktır. Bütün boyutları ile konu inceleniyor. Gerek İl Jandarma Komutanlığı gerek İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Öyle tahmin ediyorum kısa süre içerisinde olay aydınlatılacaktır.’’ dedi.

Bazı sosyal medya hesaplarında güvenlik güçlerimizi kötüleyen, askerin oradan gelenlere sert muamelede bulunduğu, taciz ettiği gibi gerçek dışı yayınlar olduğunu belirten Vali Topaca, ‘’ Bu tür yayınları insan tacirlerinin kasıtlı bir şekilde yaptığını biliyoruz. Çünkü bunu değişik ortamlarda sözlü olarak da arkadaşlarımıza dile getiriyorlardı. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olmasını, bu insan tacirlerinin askerlerimizin çalışma aşkını kıracak onları görev yapamaz hale getirecek bu tür beyanlarını dikkate almama konusunda rica ediyoruz. Kamu düzeninin sağlanması konusunda bunlar önemli şeylerdir.’’ dedi.

Güvenlik güçlerinin moralini bozacak, onları töhmet altında bırakacak şekilde olmayan şeyleri olmuş gibi göstererek askerimizin polisimizin kişisel hesaplarından fotoğraflarını indirmek suretiyle altına da bir şeyler yazarak sosyal medyada bunları dağıtmanın ve iftira atmanın suç olduğunu belirten ValiTopaca, ‘’ Bunları yapanların da takibini yapıyoruz. Maalesef bu insan tacirleri dediğimiz gruplar biz tedbir aldıkça bu tür iftiralarla askerimizi yıldıracağını düşünüyorlar ama devlet bu tür şeylerden etkilenmez.’’ dedi.

Kaçak yollardan sınırı geçerek ilimize giren mültecilere son alınan bir kararla otogardan bilet verilmeyeceğini ifade eden Vali Topaca, ‘’Bu tür kişiler otobüslere bindirilmeyecek, bindirildiği takdirde yapılan kontrollerde yakalanırsa anında sınır dışı edileceklerdir. Sınırda bu olayın yaşandığı Güveççi, Görentaş gibi köylerimizde de yasadışı şekilde ikamet eden yabancı uyruklu kişileri bu vesile ile tahliye ediyoruz. Çünkü oralar birinci veya ikinci derece askeri yasak bölgedir. Oralarda yabancı uyruklu kişilerin olması da söz konusu değildir. Kayıtları varsa biz onları kardeşimiz olarak kabul ediyoruz. İnsani sebeplerden dolayı bize sığındıkları için yasal yollardan sığınanları ülkemizin değişik yerlerindeki kamplara gönderme faaliyetleri devam edecektir.’’ dedi.

1