Vali Topaca ” Ülkemizin Güvenliği Her Şeyden Önemli”

Hatay Valisi Ercan Topaca basın toplantısı düzenleyerek, sınırımızda yaşanan hareketlilik ve Türkmenlerin ülkemize kabulü ile ilgili yapılan hazırlıklar konusunda kamuoyunun merak ettiği konulara açıklık getirdi.

Yayladağı Öğretmen Evi’nde gerçekleşen toplantıda Vali Topaca, son günlerde Bayırbucak bölgesindeki hareketlilikten dolayı oradaki Türkmen ve Arap kökenli kardeşlerimizin, bölgede oluşan risk dolayısıyla tahliye edilmesi hususunda yapılan çalışmalarla ilgili bazı bilgiler vererek “Yarın Yamadi bölgesinde tahliyeyi sonuçlandırmayı planlıyoruz. Oradaki insanların bölgedeki tehlikeli durumlardan dolayı Türkiye’deki kamplarda uygun yerlere yerleştirilmeleri yönündeki dün ve bugün devam eden çalışmalarımızı yarın akşam itibariyle sonuçlandırmayı planlıyoruz. Yine o bölgede bulunan Obin Kampı bölgesine de ciddi bir saldırı yaşanması ile oraya sığınanlar için ciddi bir tehdit oluşması üzerine onların da Güveççi mahallemizinde hazırlanan kampa yerleştirilmeleri için çalışmalara başlandı. Biz bununla ilgili de planlamayı yaptık. Yarından itibaren onların da kayıtlarını yaparak kapasitesi uygun olan kamplarımıza yerleştirilmelerini sağlayacağız.

Orada 500 civarında aile var ve yaklaşık 2500 kişi bulunduğunu değerlendiriyoruz. Bu insanlar şu an için kayıtları yapılana kadar geçici çadırlarda ikamet ettiriliyor. Daha sonra ise kendileri için tahsis ettiğimiz, kalıcı olarak yaşayacakları kamplarımıza yerleştirilecekler.

Dün ve bugün itibariyle Bayırbucak bölgesinden 418’i Türkmen, 1217’si Arap kökenli olmak üzere 1635 kişiyi, parmak izi kaydı, biyometrik fotoğraflarının alınması, sağlık taraması yapılmasının ardından ülkemize kabulü yapıldı. Bu kardeşlerimizden bir kısmı Yayladağındaki tanıdıklarına misafir olmak istediler. Bunun dışında bir kısmı Güveççi kampına, bir kısmı da Suruç’a yerleştirilmek üzere hazırlanan otobüslerle oraya nakletmeyi planlıyoruz.

Ülkemizin Güvenliğini Herşeyin Önünde Tutuyoruz

Geçici ya da kalıcı olarak ülkemize geçiş yapmak isteyen herkese kapımızı açarak insani ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu biten bir süreç değil, geçişler devam ediyor. Biz bir taraftan gelen insanların kayıt işlemlerini yaparken bir taraftan da ailelerin gelişi devam ediyor. Biz kaydını, kontrolünü yapmadığımız hiç kimseyi içeri almıyoruz. Bu söz konusu dahi olamaz. Misafirperverliğimizi gösterirken ülke güvenliğini tehlikeye atacak bir ortamın oluşmasına asla müsaade edemeyiz. Dolayısıyla ülkemizin güvenliğini tehdit edebilecek kişi veya oluşumların engellenmesi gerektiğini de hesaba katarak işlemleri yürütüyoruz. Ancak herhangi bir mağduriyet oluşmaması için mümkün olan her tedbiri alıyoruz. En kısa sürede gelen misafirlerimizi gerekli prosedürü tamamlayıp, onlar için hazırlıkları bitme aşamasında olan kamplara yerleştireceğiz.” dedi.

vali