Dörtyol Belediyesinin “Kore Gazilerine Vefa” ziyaretleri devam ediyor

Dörtyol Belediyesi tarafından başlatılan “Kore Gazilerine Vefa” ziyaretlerinde Gazimiz Şükrü Görür, Dörtyol Belediyesi Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan ve Basın Yayın Ekibi tarafından ziyaret edildi.
Dörtyol Belediyesinin başlattığı “Kore Gazilerine Vefa” ziyaretleri kapsamında Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan, Numune Evler Mahallesinde oturan Türkiye Petrollerinden emekli Kore Gazisi Şükrü Görür’ü evinde ziyaret etti.

Kore’de yaşadıkları anlatan Gazi Şükrü Görür şunları ifade etti. “Ben Kore’ye 2. etapta gittim. 1952 yılında Dörtyol’da askerliğimi yaparken kura sonucunda gemi ile Kore’ye yola çıktık. Aslen Tokatlıyım. Kore’ye 1 aylık bir gemi yolculuğu sonucunda ulaştık. Şansımıza gemiden iner inmez çatışmalara başladık. Kamp alanına çatışarak ulaşabildik. Bize çatışma esnasında Amerikalılar dışında hiç kimse yardımcı olmadı. Bizler birliğimizde iken Koreliler, bizi zaafa uğratmak için kadınlarını para karşılığında fuhuş için bize yolluyorlardı. Şoförü olduğum Yüzbaşım şehit oldu. O an çok üzüldüm. Çok iyi biriydi. Bizler cephede korkusuzca savaşırken İngilizler sıkıştığı zaman dönüp kaçıyorlardı. Bizler korkmadan çatışmalara devam ediyorduk. Bir arkadaşım savaştan kaçan ve bize küfür eden bir İngiliz Subayını vurdu.

Orada mahkeme kuruldu. Mahkemede İngiliz yetkili Ayzanovır, ‘Atatürk’ün güzel bir sözü vardır. Savaştan kaçanı vurun! Bu yüzden Türkler doğru olanı yapmıştır. Bizim askerlerimiz ise yanlış yapmıştır. Onun bu mahkemenin hiç bir hükmü yoktur.’ diyerek bizi savundu. Çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken hendekte siper halindeydim. Benim bulunduğum hendeğe büyük bir bomba düştü fakat patlamadı. Bizi Cenab-ı Allah’ın orada koruduğuna inanıyorum. Ben Tokat’tan yola çıktığımda orada bulunan bir cami imamı bana giderken muska yazmıştı. Ben o muska sayesinde 10 defa ölümden döndüm. Bugün yaşıyorsam o muska sayesindedir. Savaş devam ederken bir bomba şarapneli beni yaraladı. Kore’de bulunan Birleşmiş Milletler Hastanesinde tedavi altına alındım. Orada beni Amerikalı bayan bir doktor tedavi etti. Benden çok hoşlandığını söyledi ve bana evlenip Amerika’ya gitmeyi teklif etti. Bende bir şart sundum kendisine. Eğer Müslüman olursan seninle Amerika’ya giderim dedim. Fakat o bunu kabul etmedi. Askerliğim esnasında Karabina marka silahı kullandım.” dedi.

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Gürakan, Gazimiz Şükrü Amca’ya aldığı madalyaları ne yaptığını sorduğunda aldığı cevap karşısında hayrete düştü. Şükrü Amca, “Madalyaları alıp Türkiye’ye döndük. Sonrasında 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı başladı. Bizde Rumların Başpiskoposu Makarios’a tepki olarak Tokat’taki tüm gazilerimiz ile birlikte madalyaları yolladık.” dedi.

Ziyaret sonunda Kore Gazimiz Şükrü Görür Amcamıza, Dörtyol Belediye Başkan Yardımıcısı Yaşar Gürakan, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar TOKSOY’un hediye olarak gönderdiği Türk Bayrağı, Atatürk Potresi ve İlk Kuşun belgesini takdim etti. Gazimiz Şükrü Amcamızda Dörtyol Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Gürakan’a İlk Kurşun ve Atatürk Müzesinde sergilenmek babasından kalan 150 yıllık Kore görmüş Köstekli Saatini hediye etti.

Gazi Şükrü Görür (3) Gazi Şükrü Görür (4) Gazi Şükrü Görür (1) Gazi Şükrü Görür (2)