Sahipsiz ve Bakıma Muhtaç Hayvanlara Sahip Çıkılarak Kontrol Altında Tutuluyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, il genelinde bulunan ve bakıma muhtaç olan tüm hayvanlara ev sahipliği yaparak kontrol altında tutuyor.

HBB Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren merkezde, sokakta yaşam mücadelesi veren evcil ve yabani hayvanlar, kontrolleri ve bakımları yapılarak barındırılıyor.

GÜNDE 20-30 HAYVAN GİRİŞİNİN OLDUĞU BARINAKTA 16 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Merkeze toplanan veya bir şekilde teslim edilen hayvanların her türlü kontrol ve aşısını yaptıklarını belirten merkez sorumlusu Veteriner Hekim Remzi Güler, toplam 16 çalışanıyla hizmet veren barınağa günde en az 20-30 arası hayvan girişi yapıldığını kaydetti.

GÜLER: ÇOĞU ÖLÜME TERK EDİLMİŞ HAYVANI, BAKIMLA KISA SÜREDE İYİ DURUMA GETİRİYORUZ

Güler, gelen hayvanları genelde çok dirençsiz ve bakımsız bir halde teslim aldıklarını ancak merkezde sarf ettikleri çabalarla öncelikle sağlık durumu iyileştirilen hayvanların daha sonra da titizlikle bakımlarının yapılarak iyi bir duruma getirildiğini ifade etti.

Merkez hakkında daha detaylı bilgiler de aktaran Güler, toplamda 55 adet kafesin bulunduğu barınakta, yazın sıcaktan kışın ise yağmurdan koruma amaçlı olarak sundurmalar ve korunaklı özel bölümlerle hayvanların daha rahat barınabilmelerini sağladıklarını söyledi.

IMG_9213 IMG_9249 IMG_9250

HAYVANLAR DÜZENLİ OLARAK VE İHTİYAÇLARI MİKTARINCA BESLENİYOR

Hayvanların günlük düzenli olarak su ve besin ihtiyaçları karşılandığı merkezde, 0-6 aylık yavrulara günde 3 öğün, 6-12 aylık yavrular, gebe ve anaçlar ile tedavi gören hasta hayvanlar ve kedilere günde 2 öğün, yetişkin hayvanlara ise günde ihtiyacı karşılayacak miktarda 1 öğün yemek veriliyor. Hayvanların temiz su ihtiyaçları da devamlı dolu ve düzenli olarak temizlenen otomatik suluklarla gideriliyor.

AMPUTASYON YÖNTEMİ ZORUNDA KALINMADIKÇA UYGULANMIYOR

Yaralı ve hasta hayvanların bakım ve tedavileri özel olarak tasarlanan kafesler ve bölmelerde günlük olarak düzenli bir şekilde yapılan ve HBB ekiplerince sıkı bir denetim gören merkezde, hastalanan hayvanlar vakit kaybetmeden sağlıklı hayvanlardan ayrılıp, ayrı bir bölgeye alınıyor.
Ayağı yaralı olan hayvanlarda amputasyon yöntemine, hayvanın yarası hayati bir tehlike arz etmediği müddetçe başvurulmazken, ilaçla tedaviye kıyasla daha zor zahmetli ve maliyeti yüksek bir uygulama olan söz konusu yöntemin, bakımevinde görevli veteriner hekimlerin ortak kararı ve inisiyatifi doğrultusunda alınan bir karar olduğu belirtildi.

VATANDAŞLAR, HAYVAN SATIN ALMAK YERİNE MERKEZİMİZDEN HAYVAN SAHİPLENEBİLİR

Hayvan barınağının herkese günde ortalama 10.00 ile 20.00 saatleri arasında açık olduğunu ve hayvan sahiplenen vatandaşlara zorluk çıkarılmadığının altını çizen Veteriner Güler, “Burası tüm vatandaşlarımıza açık bir merkez. İsteyen istediği zaman gelip gezebilir, istediği hayvanı şartlar uygun olmak kaydıyla sahiplenebilir. Biz sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza hiçbir formalite, bürokrasi işlemi uygulamadan hayvan verebiliyoruz. Yeter ki istedikleri hayvanın sağlığı yerinde olsun” dedi.

HAYVANSEVERLERİN TAKDİR ETTİĞİ HAYVAN MEZARLIĞI VATANDAŞA ÇÖZÜM OLDU

Öte yandan Başkan Savaş’ın inisiyatifi doğrultusunda hayvanseverlerin talebi ve ihtiyaç belirtmesi üzerine yapılan Hayvan Mezarlığı hakkında da konuşan Güler, mezarlığın ilk zamanlarda atıl kaldığını ancak son dönemde hayvanı ölen birçok vatandaşın hayvan ölülerini mezarlığa getirerek gömmeye başladığını ve bu sayede etrafta kötü görüntü ve kötü koku oluşumunun da engellendiğini söyledi.

Bakımevi tesis ve personelinin sürekli olarak denetime hazır bir şekilde, yeni projeleri hayvan hakları çerçevesinde hayata geçirmeye devam ederek çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüğü gözlemlendi.