Hatay Milletvekili Yarayıcı’dan Çarpıcı Sorular

CHP’Lİ YARAYICI BAKAN BOZDAĞ’A YAMAN ÇELİŞKİYİ SORDU
“IŞİD Militanlarına sağlanan denetimli serbestlik Can Dündar ve Erdem Gül’e neden uygulanmıyor?”
CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ülkemizde yakalanan, yabancı uyruklu IŞİD militanlarından, denetimli serbestlik yoluyla serbest bırakılanların akıbetini, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Dünyanın farklı bölgelerinden gelip, cihat için Suriye’ye geçme amacıyla ülkemize gelen IŞİD militanlarının kaçının yakalandığını, kaçının tutuklandığını, kaçının da denetimli serbestlik yoluyla serbest bırakıldığını sordu.
“TÜRKİYE IŞİD MİLİTANLARININ EN ÖNEMLİ GEÇİŞ GÜZERGAHI”
Yarayıcı önergesinde; Türkiye’nin IŞİD militanlarının önemli bir geçiş güzergahı olduğunu ve bu durumun son zamanlarda Dünya kamuoyunda tartışılan önemli konuların başında geldiğini belirtti. Yoğunlaşan tepkiler üzerine arttırılan önlemlerle bu geçişlerde bir azalma olduğu iddia edilse de konunun halen önemini koruduğunu ifade eden Yarayıcı, yakalanıp serbest bırakılan militanların durumuna dikkati çekti. Sadece Hatay ve Gaziantep gibi illerde 500’e yakın yabancı uyruklu IŞİD militanı hakkında yasal işlem yapıldığı iddialarına dikkati çeken Yarayıcı, özellikle denetimli serbestlik yoluyla serbest bırakılan militanlara nasıl bir denetim uygulandığını ve bunların kaçına ulaşılabildiğini sordu.
“IŞİD ÜYELERİNE TANINAN DENETİMLİ SERBESTLİK CAN’A VE ERDEM’E NEDEN UYGULANMIYOR”
CHP’li Yarayıcı önergesinde; “Can Dündar ve Erdem Gül’ün savcılığa ifade vermeye bizzat gitmelerine rağmen, kendilerine denetimli serbestlik uygulanmaması ve kaçma şüphesiyle tutuklanmalarına karşın bu militanların denetimli serbestlik yoluyla serbest bırakılmaları arasındaki çelişkiyi” yanıtlanması istemiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.
Yarayıcı’nın Bakan Bozdağ’a sorduğu sorular:
Son dört yılda yabancı uyruklu kaç kişi IŞİD militanı olduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştır?
Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmış, kaçı serbest bırakılmış, serbest kalanlardan kaçı denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakılmıştır? Yapılan işlemlerin illerine göre dağılımı nasıldır?
Denetimli serbestlik şartıyla bırakılan kişilere denetim ne şekilde uygulanmıştır?
Sonrasında denetimli serbestliğin uygulandığı bu kişilerden kaçına ulaşılmış, kaçına ulaşılamamıştır?
Can Dündar ve Erdem Gül’ün savcılığa ifade vermeye bizzat gitmelerine rağmen, kendilerine denetimli serbestlik uygulanmaması ve kaçma şüphesiyle tutuklanmalarına karşın bu militanların denetimli serbestlik yoluyla serbest bırakılmaları arasındaki çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz?

yarayıcı