Arsuz’a yüksekokul için ilk hamle İTSO’dan

Arsuz’a yüksekokul için ilk hamle İTSO’dan

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ekonomi ve iş dünyasının nabzını tutan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO)’nı ziyaret etti. İTSO Başkanı Levent Yılmaz ve yönetim kurulu üyesi Necat Özkaya tarafından karşılanan Başkan Culha’ya başkan yardımcısı Ali Yavuz ile meclis üyeleri de eşlik etti. İskenderun ve Arsuz’un ekonomi, sanayi ve ticari yapısının yanı sıra, her iki kurumun faaliyetlerinin de konuşulduğu ziyarette, Arsuz’a bir yüksekokul kazandırılması için işbirliği yapılması kararı alındı.
“Arsuz’u yeniden inşa ediyorsunuz”
Hem Arsuz’a hem de İskenderun’a yapılacak en iyi yatırımın üniversite öğrenci sayısını artırmak olduğunu ifade eden İTSO Başkanı Levent Yılmaz, “Odaların asıl kuruluş amacı; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, ticari faaliyetlerini arttırmaktır. Bu amaçla çalışan odaların bulundukları bölgeye katkıları yadsınamaz. Biz göreve geldiğimiz günden beri bu amaçlar doğrultusunda odamızı yönetiyoruz. Belediyelerimizin de yaptığı çalışmalara katkıda bulunabilirsek kendimizi iyi hissediyoruz. Odamızın, fakültelerin İskenderun’a gelmesinde büyük katkıları oldu. Üniversitenin öğrenci sayısını artırmak hem Arsuz’a hem de İskenderun’a hem de bu bölgeye yapılacak en iyi işlerden biri diye düşünüyorum. Şu anda İskenderun Teknik Üniversitesi’ne kayıtlı yaklaşık 13 bin öğrencimiz var. Bu sayıyı uzun vadede 25 binlere – 30 binlere artırabilirsek, onların sosyal hayatın içinde olmaları, barınmaları ekonomik anlamdaki katkının yanı sıra sosyal faaliyetlerle de geldikleri kültürü de buraya taşımaları buraya ayrı bir değer katacaktır diye düşünüyoruz. Bu nedenle üniversitenin gelişmesine yönelik katkıları önemsiyoruz. Kurucu başkansınız. Yönetiminizle Arsuz’u yeniden inşaa ediyorsunuz. İşiniz çok zor. Ama çok şükür altından kalkıyorsunuz, çok güzel ve doğru işler yapıyorsunuz. Bölgeye hizmet eden bir belediyemiz var, bizim de oda olarak görevimiz bu zaten. Oda olarak size katkı sağlayacağımız her konuda elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Arsuz’a yüksekokul düşüncesi
İTSO olarak, İskenderun Teknik Üniversitesi’nin bir biriminin Arsuz’a taşınması gibi bir düşünceleri olduğunu aktaran Levent Yılmaz, “Yönetim kurulumuz ile birlikte İskenderun Teknik Üniversitesi’nin su ürünleri, turizm veya denizcilik fakültesinin bir birimini Arsuz’a taşıyabilir miyiz diye bir düşüncemiz oldu. Mustafa Kemal Üniversitesi’ne hukuk fakültesi yapmak için daha önce 750 bin lira bağışlamıştık. Ancak, YÖK’ün hukuk fakültesi yapımı için aralarında MKÜ’nün de bulunduğu 32 başvuruya onay vermemesi nedeniyle bu para odamıza geri döndü. Bu parayı turizm yüksek okulunun Arsuz’a taşınması talebiyle yine üniversite için kullanabiliriz. Yüksekokul açılmasıyla ilçeye belki de ilerleyen süreçte bir fakülte açılması girişiminin de önü açılmış olabilir” şeklinde konuştu.
İTSO güven veriyor
İTSO’nun Arsuz ve İskenderun’un gelişmesi ve kalkınması için çaba sarf eden bir kurum olduğunu belirten Başkan Nazım Culha, kentin ekonomik boyutundan ziyade özellikle eğitim alanında yaptığı katkılardan dolayı Başkan Levent Yılmaz’a teşekkür etti.
İleriki aşamalarda Arsuz’da da bir ticaret ve sanayi odası kurulabileceğini dile getiren Başkan Nazım Culha, “Arsuz ve İskenderun iç içe girmiş iki ilçe. İkisini ne sanayisiyle, ne ticaretiyle, ne ekonomisiyle, ne de siyasetiyle birbirinden ayırmak mümkün değil. Sizlerin çalışmalarınızı yakinen izliyoruz. Objektiflik ve konuya hakimiyet açısından inanılmaz güven veriyorsunuz. Sizi kutluyorum. Günümüzde ülke ekonomisinin ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu biliyoruz ve bunu bölgemizde daha çok hissediyoruz. Eğitime ve üniversitemizin de gelişmesine sunduğunuz katkının, ekonomiye de ciddi katkı sunacağı bir gerçek. Ben ekonomik katkıdan çok, üniversitelerin sizinde bahsettiğiniz gibi kültürel katkısını daha çok önemsiyorum. Üniversite öğrencilerimizin sosyal hayata katkı sunmaları, ilçelerimizde gezmeleri güzel bir fotoğraf. Ayrıca ilçelerimiz modern bir kent kimliğine kavuşuyor. İTSO’nun üniversitenin inşasında sunduğu katkıyı yakinen biliyorum ve sizlere teşekkür ediyorum. Bu katkının devamını diliyorum” derken, İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlı bir birimin Asuz’da açılması düşüncesine de tam destek verdi.
“Arsuz, şantiye alanı gibi”
Arsuz’da yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Başkan Culha, “Arsuz’a gelince kuruluş aşamasını geçtik. Yatırımlara yönelik çalışmalar içerisindeyiz. Bu konuda Arsuzu modern bir kent haline getirmek için ciddi bir çaba içerisindeyiz. Belediyemizin bütçesi kısıtlı. Ancak şu anda Arsuz’da bir şantiye görüntüsü var. Bir yanda belediyemizin, bir yanda büyükşehir belediyesinin, bir yanda devlet yatırımlarının, bir yanda da karayollarının çalışmalarıyla ilçemizde ciddi bir inşai durum söz konusu. Bu konuda odalardan ve işadamlarında da katkılar talep ediyoruz. Onlara desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Yeniden yapılacak olan Arsuz Köprüsü’nün 17 Aralık’ta ihalesi yapıldı. Muhammen bedeli 2,5 milyon lira, ama 1,650 bin liraya ihale edildi. Şehrimize yakışır çok güzel bir köprü olacak. Arsuz’un tek geçiş köprüsü şu anda bizim daha evvel yaptığımız alternatif geçiş yoludur. En büyük sorunumuz altyapı. Bu konuda da büyük bir aşama kaydettik. İki etap çeklinde yapılacak olan altyapı çalışmalarında birinci etap aplikasyon çalışmaları tamamlandı, ikinci etapta tamamlanmak üzere. Müteahit firmanın bize söylediklerine göre 2016 yılının ilk iki ayı içerisinde projelerin büyükşehir belediyesine teslim edileceği ve yapım ihalesi için sürecin başlayacağıdır. Arsuz Belediyesi ekibi olarak Arsuz’u ileri noktaya taşımak için nasıl daha iyi hizmet yaparız diye sürekli istişarede bulunuyoruz. Hepimizin kalbi bu şehir için atıyor” şeklinde konuştu.

ARSUZ.BEL.İTSO ZİY (7)