BAŞKAN TOKSOY’DAN 19 ARALIK MESAJI

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atılışının 97. yılı münasebetiyle yayınladığı mesajında; “Milli Mücadelede İLK KURŞUN’un atıldığı 19 Aralık 1918 tarihinin, 97. şeref yılını kutluyoruz. Ülke tarihinde önemli ve müstesna bir konuma sahip yiğit Dörtyol’umuzun Belediye Başkanı olmanın onuru içerisindeyim. Mondros ateşkes antlaşmasından sonra 11 Aralık 1918’de işgal edilen Dörtyol’da Milli Mücadele’nin ilk kurşunu 19 Aralık 1918’de Karakese mahallesinde Özerli’li Hoca Ömer oğlu Kara Mehmet tarafından atılmıştır. Bu olaydan birkaç gün sonra Kara Hasan Paşa tarafından Milli Mücadele’nin ilk Kuvvayı Milliye teşkilatı Dörtyol’da kurulmuştur. Fransız ve Ermenilerle yapılan mücadele sonucunda 9 Ocak 1922’de Dörtyol düşman işgalinden kurtarılmıştır.” dedi.
Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy mesajının devamında ise; “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK: 14 Ocak 1925, 16 Mayıs 1926, 15 Şubat 1931 tarihlerinde olmak üzere toplam 3 kez Dörtyol’umuza teşrif etmişlerdir. Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele’nin anısını yaşatmak üzere “İlk Kurşun Anıtı” 9 Ocak 1994’de, “İlk Kurşun Müzesi” ise 9 Ocak 2014’de açılmıştır. Cumhuriyet’imizin kurcusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; “KIRK ASIRLIK TÜRK YURDU ECNEBİ ELİNDE KALAMAZ” ve “HATAY BENİM ŞAHSİ MESELEMDİR” sözleri, Hatay’ın Anavatan’a katılması noktasında kararlığını ifade etmektedir.
Ulu önder Atatürk’ün, dış politikada göstermiş olduğu büyük başarıları sayesinde 30 Haziran 1939’ da Hatay Anavatan’a katılmıştır.
GEÇMİŞİN CAHİLİ OLANLAR, GELECEĞİN KÖRÜDÜRLER.
Ulu önder Atatürk, yine bir tespitlerinde; “BENİM EN SADIK DOSTLARIM DÖRTYOL’DADIR” diyerek İlçemize karşı kalbi duygu ve muhabbetlerini dile getirmişlerdir.
Türk’lerin tarihini Cumhuriyetle başlatmak, ihanetle netice bulan bir talihsizliktir. Büyük Türk Milletinin tarihi; Tarih öncesi devirlerden başlar. Kendi tarihini ve mensubu olduğu milletinin tarihini bilmeyenler; ülkesinin ve Milletinin geleceği ile ilgili doğru kararlar veremezler.
Bu vesile ile ifade etmeliyim ki; değiştirilemez ve değiştirilemeyecek hakikatlerden birisi de, Milli Mücadelede ve diğer bir deyişle Kurtuluş Savaşında düş-mana, İLK KURŞUN’un 19 ARALIK 1918 tarihinde aziz bir PERŞEMBE günü, Dörtyol’da KARA MEHMET (Mehmet KARA) ve silah arkadaşları tarafından atılmasıdır.
Köklü tarihi ile ekolojik bir müze hükmünde olan Dörtyol’umuz, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dağı, denizi, doğal güzellikleri, tarihi, zengin kültür birikimi ile şanlı bayrağımızın gölgesinde birlik ve beraberlik içerisinde huzur ile yaşamayı diliyor, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum.” dedi.

yaşar toksoy