KURU GÖZE DİKKAT!
Kuru göz sendromunun, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, sigara, rüzgâr ve klima gibi dış faktörlerin göz kuruluğunu tetiklediğini belirtti.
Göz kuruluğuna neden olan ortamlardan uzak durmanın hastalık riskini azaltacağını söyleyen Op. Dr. Merih Gül, gözlerdeki sulanmanın da, kuru göz hastalığının habercisi olduğuna dikkat çekti.
“Kuru göz hastalığı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir”
Kuru göz hastalarında görülen şikâyetler hakkında bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, “Kuru göz, gözyaşının yetersizliği durumudur. Gözyaşı tabakası, hemen göz üzerine yayılan bir mukus tabaka, ortada sulu tabaka ve en dışta yağlı tabakalardan oluşur. Bu üç tabakadan herhangi birinin eksikliği veya bozukluğu, kuru göz şikâyet ve bulgularının ortaya çıkmasına neden olur. Kuru göz hastaları; gözlerde kuruluk hissi, yanma, batma, yabancı cisim hissi, kızarıklık, rüzgâr veya sigara dumanından rahatsızlık, göz çevresinde mukus iplikçiklerin oluşması ve/veya kontakt lens kullanmakta zorluk şikâyetleri ile doktora başvurur. Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Ancak, kuru göz, özellikle menopoz sonrası kadınlarda sık görülür. Bunun dışında, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, anti-alerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları ve alkol göz kuruluğuna neden olabilir. Ciddi kuru göz, ağız kuruluğu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, sıklıkla eklem romatizması olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir immün disfonksiyon veya bağ dokusu hastalığı mevcuttur. Sjögren Sendromu, genellikle 50 yaş civarında kadınlarda görülür. Yukarıdakilerin dışında kimyasal yanıklar, cerrahiler ve burada detaylandırılmayacak başka birtakım hastalıklarda da kuru göz görülebilir” açıklamasında bulundu.
“Nem oranı düşük yerde bulunmamaya özen gösterin”
Basit bir göz muayenesiyle kuru göz tanısının kolayca konulabildiğini ifade eden Op. Dr. Gül, kuru gözün tedavisi hakkında bilgi vererek, “Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan birçok yapay gözyaşı damlası ve jeli bulunmaktadır. Yapay gözyaşını günde 4-5 kereden daha sık kullanma ihtiyacını hisseden hastalar için koruyucu madde içermeyen, tek kullanımlık yapay gözyaşı preparatları da bulunmaktadır. Bu tek kullanımlık damla ve jeller, hastalar tarafından, gün boyu, arzu edildikleri sıklıkta kullanılabilmektedir. Kuru gözde diğer bir yaklaşım, mevcut gözyaşının korunmasıdır. Gözlük kenarları kapatılabilir veya yüzücü gözlükleri kullanılabilir. Kuru göz hastaları özellikle geceleri uyudukları odanın nemlendirici cihazlarla nemlendirilmesinden de fayda görürler. Yine mevcut gözyaşını korumak amacıyla, gözyaşını gözden uzaklaştıran küçük kanalcıklar, göz doktoru tarafından, basit bir işlemle, geçici veya kalıcı olarak kapatılabilir” dedi.