İSKENDERUN BELEDİYESİ SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI

İskenderun Belediyesi, kış aylarına girdiğimiz şu günlerde vatandaşlarımızı soba zehirlenmelerine karşı uyardı. Soba zehirlenmelerinin odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığının belirtildiği açıklamada İskenderun halkının da soba zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalmamak için dikkatli ve duyarlı olunması gerektiğine yer verildi.

Yapılan açıklamada ayrıca, karbonmonoksit gazının, solunduğunda akciğerlerden kana karışarak, kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engellediği ifade edilirken, bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamadığı ve kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İskenderun Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için şu noktalara dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi:”Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir.

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.

Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür.”

soba_zehirlenmesi_1_olu_h2301

Önceki İçerikTAM BİR AKIL TUTULMASI BİR CİNNET HALİ
Sonraki İçerikİSKENDERUN BELEDİYESİ’NDEN TÜRKMENLERE YARDIM SEFERBERLİĞİ