İSKENDERUN NİHAL ATAKAŞ CAMİİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İskenderun Nihal Atakaş Cami, İskenderun sahilinde Cengiz Topel Caddesi ile Atatürk Bulvarı ve İsmet İnönü Caddesi kesişim noktasında yer alan dolgu alan üzerine inşa edilecektir. Lokasyonu göz önünde bulundurulduğunda önemli bir prestij projesi niteliğindedir.
Cami, merkezi ana kubbe ile etrafına yerleştirilen dört tonozdan oluşmaktadır.Kubbeyle beraber tonozlar kullanılarak daha ferah bir iç mekan algısı oluşturulmaya çalışılmışıtr. Giriş cephesinde Seçuklu Taç Kapısının bir yorumu olarak kullanılan sivri bir taç kapı yer almakta ve deniz cephesinde kademelenerek inen 2 şer kubbe ile de piramidal bir etki yaratılarak güçlü bir giriş cephesi oluşturmaktadır. Klasik kütlelerin modern yorumu ile Osmanlı-Selçuklu öğeleri barındıran bir kompleks olarak estetik bir farklılık oluşturulmaya çalışılmıştır. Cephelerde Selçuklu tarzı olan sivri kemerli büyük pencerelerle aydınlık ve ferah bir iç mekan algısı oluşturuluştur.
Caminin ana kubbe yüksekliği 26 metre, çapı 18 metre olarak inşaa edilecektir. Camide 40 metre yüksekliğinde tek şerefeli iki adet minare bulunmaktadır. Ana kubbede 32 parçadan oluşan altın varak kaplamalı yıldız motifi ile 32 farz temsil edilmekte, 4 aslan göğsünde 4 halife-i raşidin ismi yer almaktadır. Tonozlarda çitekari sanatı ile oluşturulan Türk İslam motifleri ile sivri pencere kemerlerinin üst kısımlarında çini üzerine yazılmış hat sanatları yer almaktadır.
Zemin oturumu 1500 m2 olan yapının mahfil katla beraber toplam inşaat alanı yaklaşık 1800 m2 olup camide aynı anda 2500 kişi ibadet edebilecektir.

NİHAL ATAKAŞ CAMİİ