Samandağ Değişiyor

Samandağ Kaymakamı Dr.Cahit Çelik, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Doğaka Genel Sekreteri Onur Yıldız,kurumları adına imza attı. İmza törenine Samandağ Belediye Başkan yardımcıları Mehmet Yıldız,Mehmet Ali Kamacı katıldı.İmzalanan iki projenin Samandağ ilçesinin tarih ,doğa,çevre,şehircilik,Turizm,kültür yönlerinden prestij projeleri olduğu vurgulandı.
Samandağ Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı ortaklığı ile ZİYARET VE ÇEVRESİ PARK-MEYDANDÜZENLEME PROJESİ amacı ile DOĞAKA ve Samandağ Belediyesi arasında proje sözleşmesi imzalandı.
Ayrıca ortağı olduğumuz ANTİK KENT SELEUCİA PIERIA’DA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YOLU PROJESİ kapsamında DOĞAKA ve Samandağ Kaymakamlığı proje sözleşmesini imzalamıştır. Proje, 9 km lik yürüyüş parkuru ve çevre düzenlemesi çalışmasıdır.
Proje alanı, Seleucia Pieria Antik Kent, Titus Tuneli, Beşikli Mağara , Dor Mabedi, Liman Kalıntıları, Antik Kaya Merdivenleri, Kapı suyu mıntıkasını ve Aşık-Maşuk alanı, Tarihi değirmen kalıntıları alanlarını kapsamaktadır.
SAMANDAĞ BELEDİYESİ ,ZİYARET ÇEVRESİVE PARK MEYDAN DÜZENLEME PROJESİ
Genel Amaçlar: Samandag Sahili Turizmi Gelistirme Projesi ile Turizm Bakanlıgı nın R.G: 17 Ekim 1993 sayı: 21731 B.K.K.17.9.1993, 93/4833 kararıyla ilan edilen Hatay Ili Samandag ve
Iskenderun Ilçesinde yer alan Samandag Turizm Bölgesinin kapsadıgı Samandag sahilinin turizm altyapısının iyilestirilmesi, gelistirilmesi ve çesitlendirilmesinin yanı sıra, bölgedeki turizm potansiyelinin gelismesine katkı saglamak, sahil seridinin dogal ve kültürel özelliklerinin korunarak ve bu özellikleri yansıtarak herkes için esit ve serbest yararlanmanın gerçeklestirilmesi ile daha rasyonel kullanımını saglamak, bölgeyi ziyaret eden yerli yabancı ziyaretçi sayısını ve bölgeye gelen turistlerin bölgede ortalama konaklama gün sayısını arttırmak böylece turistlerin kisi basına düsen harcama miktarının fazlalastırılması ile yöre esnafının gelir düzeyinin arttırılmasını saglamak bunları gerçeklestirirken deniz kum ve günes destinasyonunun çevresel ekosisteme zarar vermeden sürekliligini devam ettirmek amaçlanmaktadır.

Projenin Amaçları
Özel Amaçlar: Mekanda kullanım farklılıklarının olusturulması ile otopark alanı ile oyun alanlarının ve meydan alanlarının gözle görülür ayrımını yapmak. Yaya temelli yollar ve mekanlar
olusturmak. Yayaların rahat ve daha güvenli kıyıya ulasması için yaya odaklı hatların devamlılıgının saglamak. Ziyaret alanı etrafının düzenlenmesi ile yöre halkının dini ve kültürel degerlerinin daha güvenli yasatılması için mekanlar olusturmak. Proje alanının, kültürel ve sosyal degerlerinin korunarak tanıtmak ve kente kazandırmak; çagdas ve saglıklı, iyi tasarlanmıs kent mekanları yaratarak kentlilerin mekanı kullanımını saglamak amaçlanmaktadır. Bu amaçla ziyaret (Hz. Hızır a.s. mekanı) ve etrafını kapsayan proje alanında kıyıya dönük yesil bir hat ile seyirlik teraslar olusturulmus ve bu yesil aksta gelen ziyaretçilerin kıyıya rahat ve güvenli geçisleri saglanmıstır. Aynı zamanda yesil hattın merkezinde dinlenme alanları ile çesitli aktivitelerin gerçeklestirilebilecegi özellikle geleneksel Evvel Temmuz festivali dönemi sokakta canlılık yaratacak sanatsal faaliyetler ile turistlerin ilgisini çekecek gösterilerin yapılacagı, yöreye özgü ürünlerin tanıtımlarının gerçeklesecegi bir meydan alanı planlanmıstır.

Beklenen Sonuç(lar)
Hz. Hızır’ın ayak bastıgı ve Musa ile bulustugu rivayet edilen Ziyaret Alanı’nın yöre halkı dısında sehir içinden ya da sehir dısından gelen misafirlerin de ilgi odagı halini alması;
Düzenli ve saglıklı bir turizm altyapısının olusturulması.;
Proje alanına görsel olarak çekicilik kazandırılması, esnaf ve is yerlerinin kalitesinin arttırılması;
Mekan kalitesine yapılan katkının, çevredeki binalarda da yenilenme ve kalite artısı saglaması;
Bölgede turizm hareketliligi saglanması ve yöre halkı ile esnafın gelir düzeyinin artmasının yolunun açılması;
Bölgeye olan yatırımların arttırılması, potansiyel girisimcilerin ilgisinin çekilmesi;
Kıyı ve sahil seridinin daha gerçekçik temizliginin ve bakımının gerçeklesmesi;
Yaya odaklı mekanların sirkülasyonunun saglanması;
Olusturulan meydan alanında küçük yerel gösterilerin yapılması sokak tiyatrosu, sokak müzigi… vb. Yöre halkının inanç duyguları yönünde faaliyetlerinin gerçeklestirilmesi;
Bölge faaliyetlerinin sadece deniz turizmi ve balıkçılık ile sınırlı kalmasının önüne geçilerek, bölgenin sahil seridinin de aktif olarak kullanılması;
Seyirlik alanlar ile günbatımı-dogumu ve fotografçılık aktivitelerinin olusturulması;
Çevrede Turizm degeri yüksek olan yöresel ürünlerin tanıtımı, üretim ve satıs merkezlerinin olusturulması;
Samandag sahil turizmi gelistirme 1. etabın basarı ile saglanması sonucu aynı güzergah dogrultusunda olusturulacak 2. ve 3. etap çalısmalarının önünün açılması ve uygulamaya geçmesi.

1.5 Amaçlar
Samandag ilçesi sahip oldugu olaganüstü tarihi ve turistik cazibe merkezleri sebebiyle 1993 yılında
Turizm Bölgesi ilan edilmistir.Hatay Ili’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Hızır Türbesi gibi tarihi bir mekanın bölgesel ve ülkesel öneminin arttırılması, turizm altyapısının iyilestirilmesi ve gelistirilmesi projenin basarmayı amaçladıgı genel hedeflerdir.
Düzenleme sonrası küçük isletmeler ile potansiyel girisimciler için yeni istihdam olanakları saglanacak ve bölgenin turizm geliri arttırılacaktır. Proje alanı, yapılan düzenlemeler sonrasında kentsel mekan kalitesinin artması ile potansiyel ziyaretçilerin ilgi odagı hali alacak bunun sonucunda bölgesel ve ülkesel ekonomiye katkı saglanmıs olacaktır.
Bu nedenlerle; Bölgeye olan ziyaretçi sayısının ve ziyaretçilerin bölgede yaptıgı kisi bası harcamanın artması, Turizm aktivitelerinin dogaya ve çevresine zarar vermeden uygulanması, sürekliligin saglanması özel hedefleri kapsamaktadır. Bununla beraber gerçeklestirecegimiz bu proje büyük bir bütünün parçası ve baslangıcı olma özelligine sahiptir. Samandag Sahili Turizm Gelistirme Projesi kapsamında Etap 1 Ziyaret alanı ve çevresinin düzenlenmesi sonucu Etap 2 ve Etap 3 asamaları ile sahil yolu ve çevresindeki turizm altyapı sorunları çözülerek ve yaya odaklı sokak düzenlemeleri yapılarak turistik aktivitelerin çesitlenmesi ve canlanması ile sokakta canlılık ve hareketlik gerçeklesmis olacaktır.

Adı geçen bölge gelistirilmesi gereken turizm varlıkları kapsamı içinde yer almaktadır. Deniz turizmi ile anılan bölgenin ise deniz ile sahil seridi arasında baglantı noktalarının olmaması birbirinden aykırı mek nların olusmasına sebep olmustur. Bu da mek nın bütün olarak kullanımını engellemektedir. Düzensiz ya da yıpranmıs yapılar, yıpranmıs mek nlar bölgenin çekiciligini azaltmakta ve yöre esnafını olumsuz etkilemektedir. Otopark alanlarının dagınıklıgı güvenilir bir mek nın yaratılması açısından sıkıntı yaratmaktadır. Dinlenme alanlarının düzensizligi mevcut mek nların birbiri ile olan baglantısızlıgı bölge turizmi için büyük öneme sahip Deniz Sahil Seridinin tam zamanlı anlamda reel olarak gelen ziyaretçiler tarafından kullanımını engellemektedir. Bölgeye gelen ziyaretçiler, bölgeyi transit amaçlı geçislerde kullanmakta ve gelenlerin yaklasık dörtte birlik bir kısmı konaklama yapmaktadır. Bu durum da bölgeye ilgisi olan yatırımcıların cesaretlerini kırmaktadır. Özellikle bölgede, bölgenin turizm kapasitesini gelistirici arz-talep unsurlarının dengesiz olması, fiziki alt yapının yetersizligi, rekreasyon alanları, yürüyüs-bisiklet yollarının, dinlenme ve park alanlarının yetersizligi, kıyı kirliligi ve kumsalın turizm arzına yönelik yetersizligi; bölgede ziyaretçi sayısının azlıgına, konaklama gün sayısının düsüklügüne, turizm gelirinin beklenin altında olmasına sebep olmaktadır.
Proje alanına ya da Ilçemize sehir içinden ya da sehir dısından gelen misafirlerin mekanı daha uzun
süreli olarak kullanmasını saglamak hem yöre halkı hem yöre esnafı gelir düzeyi için olumlu olacaktır.
Bu nedenler ile proje alanında yapılacak kentsel mek n kalitesini arttırıcı peyzaj düzenlemeleri ile
olusturulacak baglantılar, kullanım alanları ve alt yapı düzenlemeleri, bölgeyi, gelen ziyaretçiler için çekici kılacaktır. Turizm varlıklarının tanıtılması, uygun cazibe unsurlarının desteklenmesi ya da olusturulması ve ekonomiye kazandırılması, turizm fiziki alt yapı eksikliklerinin giderilmesi bölgenin nitelik ve nicelik bakımından hızla gelismesini saglayacaktır.

01 - Kopya 02 - Kopya IMG_1014