Hatay Otizmliler Derneği Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

“DUR, GÖZLERİME BAK”

2013 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana yoğun bir çalışma içerisinde otizmli çocukların, gerek tedavisi konusundaki uğraşları, gerekse toplum tarafından fark edilmesi için gösterilen çaba takdire şayandır.
Yaptığı projelerle her geçen gün adını geniş kitlelere duyuran ve takdir toplayan Hatay Otizmliler Derneği, Türkiye’de ilk olan bir projeyi hayata geçiriyor.
İçişleri Bakanlığı, Proje Yardımları ve Proje Destek Sistemi (PRODES) tarafından desteklenen “Dur, Gözlerime Bak” adlı projesi ile, derneğe kazandırılan “Play Attention” cihazı, dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğu olan Otizmli çocukların bu sorununu ortadan kaldıracak klinik bir uygulama olduğunu dile getiren Proje Koordinatörü Sosyolog Şahin Karakuş,bu proje ile Türkiye’de aynı zamanda bir ilki de gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Hatay Otizmliler Derneği başkanı Sara Gök’ün de katkıları ile projenin Hatay’da çok sayıda otizmli çocuğa umut olması bekleniyor. Yaptığı her çalışma ile diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek teşkil eden dernek başkanı Sara Gök ve yönetim kurulu üyelerinin bu konudaki azim ve kararlılıkları gözlerden kaçmıyor.
Projenin amacı ve kazanımları ile ilgili kısa bilgi veren Proje Koordinatörü Şahin Karakuş, şu ifadelere yer verdi; “Dur Gözlerime Bak” projesi ile derneğe kazandırılan “Play Attention” cihazı, beyin dalgalarını okuyan bir kol cihazı ve güçlü öğrenme aracıdır. Zihin, oyun kumandası veya bilgisayar faresi olur. Bu çalışmada otizmli çocuğun koluna takılan cihaz sayesinde beyin, bilgisayara iletilmekte ve oyunu yönlendirmektedir. Çocuk, dikkatini oyuna verdiği sürece, oyun ilerlemekte ve belirlenen hedeflere ulaşabilmektedir.” Dedi.
Eğitim sonunda, çocukların kazanımlarını sıralayan Karakuş; “ Bu eğitimle, çocukların dikkati gelişecek, daha uzun süre dinleyebilme, organize olma becerilerinde gelişme, dürtüsellikte ve hareketlilikte azalma, başladığı işi bitirebilme, kendini kontrol edebilme, bellekte gelişme, görsel organizasyonda gelişme, davranışlardaki gelişmeye bağlı olarak diğer çocuklarla iletişime geçme gibi olumlu yöne değişiklikler olacaktır” dedi.
Projenin protokolü, Hatay Otizmliler Derneği başkanı Sara Gök ve Hatay il dernekler müdürü Malik Yılmaz tarafından imzalandı.

Hatay Otizmliler Derneği (1) Hatay Otizmliler Derneği (2)