Aleviler modern yaşamın ve barışın temsilcileridir

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Kültür Derneği ev sahipliğinde Almanya’nın Mannheim kentinde düzenlenen 3. Gadir Hum Paneline konuşmacı olarak katıldı. Gadir Hum ve Ehlibeyt sevgisinin birleştirici ve kaynaştırıcı gücünün en üst noktada hissedildiği panelden önce Başkan Nazım Culha, Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu ve Türkiye Barolar Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Mannheim Cemevi ve Mannheim CHP Teşkilatı’nı ziyaret ederek, Almanya’daki gurbetçilerle gönül köprüsü oluşturdu.Mannheim Cemevi ziyaretiPanele yoğun ilgi
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı(EHDAV) Başkanı Ali Yeral, Kanal 12 Türkiye Müdürü Cevat Gök ve Yurt Gazetesi Yazarı ve Ortadoğu muhabiri Ömer Ödemiş’inde konuşmacı olarak katıldığı 3. Gadir Hum Paneli’ne Almanya’da yaşayan gurbetçiler oldukça yoğun ilgi gördü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Şeyh Murtada Şevketoğlu’nun Kuran Tilaveti ile başlayan panelin açılış konuşmasını Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu yaptı.Mannheim Cemevi“Ne olursanız olun, yeter ki insan olun!”
Avrupa’da Gadir Hum Bayramı’nı kutlayan ilk ve tek dernek olduklarını ifade eden Ayhan Kuzu, “Önderimiz EHDAV Başkanı Sayın Ali Yeral’a, Mustafa Kemal Atatürk ilkelerini benimseyen Türkiye Barolar Birlik Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu’na, Medeniyetler şehri Hatay’ın ilçesi aynı zamanda benim de memleketim olan Arsuz’un Belediye Başkanı Nazım Culha’ya, Suriye süreci başladığından beri Ortadoğu’nun nabzını tutan usta gazeteciler Ömer Ödemiş ve Cevat Gök’e panelimize katıldıkları için teşekkür ediyorum. Biz Aleviler, birlik ve beraberliği savunan, dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun yeter ki insan olsun felsefesine inanan insanlarız. Gadir Hum’u 5 yıldır maalesef Ortadoğu’da yaşanan savaşlar nedeniyle ağız tadıyla kutlayamıyoruz” dedi.

“Aleviler barışçıdır”
Konuşmasına Arapça’yla ‘Hepinizin Gadir-Hum Bayramı kutlu olsun’ diyerek başlayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, toplumsal yaşamın en güzel örneklerinin Alevi toplumlarında yaşandığına dikkat çekerek, “Almanya’ya ilk defa geliyorum. Bu salonda gördüğüm coşku, ilgi ve alaka beni çok duygulandırdı. Siz gurbetçi kardeşlerimin tatil gününde vakit ayırıp bu coşkuyu yaşamanız ve bizlere de yaşatmanız bizi çok mutlu etti. Gadir Hum Kuyusu’nun başında geçmiş derinliği olan ve geleceğe uzanan bir tarih vardır. O gün, o kuyunun başında Ortadoğu’dan dünyaya yayılan ve İbrahim peygamberden günümüze uzanan yeni bir yaşamın, yeni bir dünyanın simgelendiği tarihsel sürecin ilk durağıdır. Aleviler barışçıdır, nerede saldırganlık, zülum, fitne, fesat varsa onların karşısındadır. Dünyanın her yerinde tarihten günümüze toplumsal yaşamın en güzel örnekleri bu toplum içinde filiz vermiştir. Bugün yangın yeri olan Ortadoğu’da bir nebze huzurun olduğu yerler alevi yerleşim yerleriydi ve maalesef emperyalistler ve yerli işbirlikçileri eliyle yürütülen kanlı savaş doğrudan onları hedeflemektedir. Alevi inancı bir mezhep inancı değildir. Hanif islam ve İbrahimi dinlerin geçmişten günümüze kadar gelen yaşam felsefesinin sürekliliğidir. Biz kendi inancımızın gereklerini elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. Alevilik, sadece Ali’yi sevmek değildir. Alevilik, Ali’nin felsefesi doğrultusunda yaşamak, düşüncesini savunmak ve uygulamaktır. Açtığı yolda yürümektir” derken, Gadir Hum Bayramı gününün resmi tatil ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

“Arsuz’da kültür zenginliği var”
Arsuz’daki hoşgörü, barış ve kardeşlik ortamına da dikkat çeken Başkan Culha, “İlçemiz Arsuz’da tamamen bir barış ve kardeşlik iklimi hakimdir. İlçemizde Alevi, Sünni, Hıristiyan ve çok az miktarda Ermeni vardır. Ama kente baktığınızda farklılıkların ne kadar güzel bir tablo olduğunu görürsünüz. Kültür zenginliğinin kendi ritüelleri çevresinde kutlanan bayramları vardır. Bu bayramlar kutlanırken bütün farklılıklar bir araya geliyor, bir birlerinin bayramını kutluyor. Herkes kendi bayramına gider gibi samimiyetle, inançla, içtenlikle tebessümle bayramlaşmalara katılıyor. Bu örneğin başta Hatay’da, Türkiye’de ve bütün dünyada örnek olmasını diliyorum” dedi.

“Laikliğin tanımı yeniden yapılmalı”
Ortadoğu’da yaşanan çıkar savaşının bitmesini ve barışın tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Nazım Culha, “Suriye’deki savaşta her inançtan ve her etnik yapıdan insan kahramanca insanlık adına direniyor. Suriye’de yaşanan savaş bir mezhep savaşı değildir. Bu savaş büyük Ortadoğu Projesi kapsamında emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerin çıkar savaşıdır. İran, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, kısmı anlamda Türkiye’nin dahil olduğu Ortadoğu topraklarında dünya petrol rezervlerinin üçte ikisi, yer altı doğalgaz zenginliklerinin üçte biri var. Bunu dikkate aldığınızda emperyalist güçlerin ve yerli işbirlikçilerin niçin buraya göz diktiğini daha iyi görüyoruz. Biz, insanlık adına Ortadoğu’da yaşanan savaşın bitmesini, barışın tesis edilmesini ve ülkemizde perişan bir şekilde yaşayan Suriyelilerin barıştan sonra kendi ülkelerine dönmelerini istiyoruz. Türkiye’de aslında laikliğin tanımının tekrar yapılması lazım. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil, devletin dine hiçbir surette karışmaması, her inanca mensup insanların kendi inançlarını özgürce yaşayabilmelerinin devlet tarafından teminat altına alınmasıdır. Türkiye’de ve Ortadoğu’da Aleviler modern yaşamın ve barışın temsilcileri olmaya devam edeceklerdir. Bu tarih boyunca böyle olmuştur ve hep böyle olacaktır. Bayramınız kutlu olsun” dedi.

“Ehlibeyt’ten öğrendiklerinizi öğretin”
“Hz. Ali’nin Hatay’daki evlatları direnmeseydi, emin olun ülkede hiçbiriniz rahat olamayacaktınız” diyen Kanal 12 Türkiye Müdürü Cevat Gök, vatandaşlara “Ehlibeytten öğrendiklerimizi öğretelim, gelecek nesillere anlatalım. Çünkü, ülkede ciddi bir asimilasyon politikası var. Ehlibeyti unutturmaya çalışıyorlar” çağrısı yaparken, Yurt Gazetesi Yazarı ve Ortadoğu Muhabiri Ömer Ödemiş de Türkiye’nin Suriye sorununda sınıfta kaldığını belirterek “AKP Suriye’de yenildi. Dökülen her damla kanın hesabı sorulacaktır” şeklinde konuştu.

“Merkeze insanı koyma zamanı”
Türkiye’deki kardeşliğin, birliğin ve bunun en güzel örneğini sergileyen Hatay’ın, Antakya’nın, Arsuz’un tüm sınır komşularına örnek olması gerektiğini ifade eden Türkiye Barolar Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu da, “Farklılıklarımız, ancak kardeşliğimizi, dayanışma ruhumuzu, birlikte geleceği inşa etme kararlılığımızı ortaya koyduğumuzda zenginliğimiz olur. Aksi halde farklılıklarımız ayrışma sebebimiz olacaktır. Oysa biz kocaman bir biziz. Açıkça söyleyim; Mozaik benzetmesi beni çok tatmin etmiyor. Biz iç içe geçmiş, yekpare olmuş, rengarenk olmuş sağlam bir kütleyiz, mermeriz biz. Yurtta barış, dünyada barışın ön şartıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi komşularının toprak bütünlüğüne saygılı olmaktır. Her kim komşusunun ve rejiminin değişmesi için yasa dışı yollara başvurursa bilin ki; kendi ülkesinde bin bir tane karışıklık çıkacaktır. Şu halde sıfır sorun diye ortaya konmuş ve sırf soruna dönüşmüş stratejik derinliksiz, sığ dış politikadan vazgeçilmesi lazımdır. Suriye topraklarının bölünmesine yol açacak bir hareketin içinde yer almak biliniz ki Türkiye’nin bölünmesini tetiklemektedir. Dünün yanlışlarını bugünün yarınlarına mazeret gösterenler, gençlerin, evlatlarımızın elinden geleceklerini almak istemektedirler. Yapılan yanlışı düzeltmek hepimizin boynunun borcudur. Artık ayrımcılığa son verme, ötekileştirmeye son verme ve merkeze insanı koyma zamanıdır. Cinsiyeti, dini, dili, ırkı, rengi, mezhebi, inancı ne olursa olsun etnik kökeni ne olursa olsun herkes insan olmak dolayısıyla eşittir” şeklinde konuştu.

“Gadir-Hum üzerindeki örtüyü kaldırdık”
Gadir-i Hum Bayramı’nın önemini anlatan EHDAV Başkanı Ali Yeral da, “14 asırdır kutlanan bu mübarek günün üzerindeki örtüyü kaldırdık. Gadir Hum’u önce Akdeniz ve Türkiye’ye daha sonra da dünyaya anlattık. Bu bayramın sadece Alevilere özgü bir bayram olmadığını her ortamda dile getirdik. Gadir Hum Biatı, dindir, imandır. Sadece Ali aşıklarının dini değildir. Kendini insan olarak kabul eden bütün insanlığın dinidir. Gadir Hum; en büyük bayramdır, velayet günüdür. Peygamberimizin “Ali’nin dostuna dost ol, düşmanına düşman ol” hadisi çerçevesinde adı, Alevi, Sünni, Bektaşi, Azeri, Kürt, Zaza, Türk, ne olursa olsun Ali’yi seven herkes, bizim din kardeşimizdir” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Defne Kültür Derneği Başkanı Ayhan Kuzu, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha başta olmak üzere, tüm panelistlere teşekkür plaketi takdim etti.

panel (5) panel (4) panel (3) panel (2) panel (1) Nazım Culha - Ayhan Kuzu Mannheim CHP ziyareti Mannheim CHP ziyareti 1 Mannheim Cemevi Mannheim Cemevi ziyareti IMG-20151004-WA0000

Önceki İçerikMeteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı
Sonraki İçerikİskenderun Belediyesi; İLAÇLAMADA FİNALİ YAPIYOR