Çalışanlara Yönelik Yeterlilik Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Projesi

HAK-İŞ Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) işbirliğinde gerçekleştirilen “Çalışanlara Yönelik Yeterlilik Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” Projesi 9 il ve 1 ilçe merkezinde eşzamanlı başladı.
İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli, Antalya, Karabük, Karaman, Kayseri İl merkezleri ve Hatay İli Dörtyol İlçe Merkezinde açılan bu kurslarda toplam 1125 kursiyer eğitim görecek.
Dörtyol Mesleki Eğitim Merkezinde kursların başlangıcı dolayısıyla yapılan törene Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Toksoy, Hak İş me 005 me 057 me 067 me 085Konfederasyonu Temsilcisi Şahin Serim, Çalışma Bakanlığı Uzmanı İsmail Aygün, Çelik İş Sendikası Temsilcisi Onur Alp Sayılan, Atakaş Meslek Lisesi Müdürü Hasan Kıymacı ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Erhan Akı katıldı.
Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk özellikle son dönemlerde basın yayın organlarından iş kazalarıyla ilgili haberleri sıkça duyduklarını belirterek İş Sağlığı ve Güvenliğinin önemine değindi ve bu kursların açılarak sanayi dokusu yoğun olan İlçemizde çalışanların bilgilendirilmiş ve bilinçlendirilmiş olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti.
İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’da; “İş kazalarının azaltılması; çalışanı, işvereni ve ülkemizi maddi ve manevi olarak ilgilendirmektedir. Verilecek eğitimler ile çalışanlara bilgi, beceri, tutum ve davranış kazandırılması hedeflenmektedir.” dedi.
Hak İş Konfederasyonu Temsilcisi Şahin Serim de projenin amacı ve kapsamı konusunda yaptığı açıklamada; “HAK-İŞ Konfederasyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) işbirliği ile gerçekleştirilen “Çalışanlara Yönelik Yeterlilik Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” Projesinin temel çıkış noktası; 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ilgili hükümleri gereğince çalışanların iş kazalarının azaltılması, meslek hastalıklarından korunması, iş ortamlarının iyileştirilmesidir.
Bilindiği üzere 23 Nisan 2015 tarihli 29339 sayılı resmi gazetede yayınlanan “6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işler kapsamındaki mesleklerde MYK belgeleri zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle MYK’nın ilgili sektör komiteleri tarafından hazırlanarak yayımlanan ulusal yeterliliklerdeki zorunlu birim olan İş Sağlığı ve Güvenliği konuları, sınav ve belgelendirmede ön koşul olup, büyük önem kazanmak-tadır. Proje eğitimleri çalışanların, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yeterlilik odaklı bilgi sahibi olması, zorunlu hale gelen MYK belgelerine ulaşmasında kolaylık sağlayacaktır.
Proje ile HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikaların üyelerinin çalışma ortamlarının risklerine ilişkin bilinç düzeyleri arttırılarak iş kazalarının azaltılması hedeflenmiştir.” dedi.
Protokol daha Dörtyol Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde eğitim gören 86 kursiyerle birlikte derslere bir süre iştirak ederek sohbet etti.