Erken secim hayirli olun Türkiye

Erken seçim kararı Resmi Gazete’de yayınlandı

Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verdi.
Türkiye seçime gidiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile bugün yaptığı ve 4 saat süren istişari nitelikteki görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı.Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir.”

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Karar, açıklanmasına paralel olarak Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ve geçici hükümetin kurulması süreci başlamış oldu.

7 Haziran’daki seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu; CHP ve MHP ile yaptığı temasların ardından koalisyon hükümeti görüşmelerinde başarısız olunca hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etmişti. Erdoğan, bu iadenin ardından geçen hafta içinde TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmüştü.

Anayasada, “Yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar KuruluQnun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir” hükmü yer alıyor.

Cumhurbaşkanı’na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre, dün akşam itibariyle sona erdi. Erdoğan, seçimi yenileme ve seçim hükümeti kurulması konusunda inisiyatifin kendine geçmesinin ardından bugün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile saat 17.50’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Erdoğan’ın bu görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yarın 11.00’de bir araya geleceği öğrenildi.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.