Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı

ESDER: YILIN AHİSİ YRD.DOÇ.DR NECMETTİN ÇALIŞKAN
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği her sene coşkuyla kutladığı Ahilik Haftası’nı, bu yıl da idrak etmeye hazırlanıyor.
ESDER Hatay Şube Başkanı Fahri Serdar ÖZAL konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramını bu yıl Kuveyt Türk bankasının katkılarıyla esnafımız ve halkımızla beraber kutlamaya hazırız” dedi.
Hatay Şube Başkanı Fahri Serdar ÖZAL, Ahiliğin, zenginle fakiri, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “sosyal adaleti” gerçekleştirmek olduğunu belirterek “Bu amacına, sağlam bir teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaşmaya çalışmıştır. Ayrıca yerleşik hayata geçiş esnasında birbirleriyle çatışma içerisinde olan grupları uzlaştırmak, zayıflayan boy ve aşiret bağlarının yerine, yerleşik hayat şekline uygun koruyucu değerler koymak, toplumun huzurunu temin etmek de en büyük uğraşı idi. Ahilik, toplumun bütün varlıklarına üç-beş kişinin hakim olmasına müsaade eden bir teşkilatlanmanın adı değil, toplumun orta kesiminin kalkınmasına yardımcı olan bir örgütlenmenin adıdır” şeklinde konuştu.
AHİLİĞİN TEMELİ SEVGİ, KARDEŞLİK VE ÜRETİMDİR
Fahri Serdar ÖZAL, “Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerimizde de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir. Ahilik Felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir” dedi.
AHİLİK ESNAFIN ÖNSÖZÜDÜR
Ahlakı, doğruluğu temel alan Ahi kurallarının, bugünkü pek çok kurumun temelini de oluşturduğunu söyleyen Fahri Serdar ÖZAL, “Ahi felsefesi ile bugünkü Sosyal Güvenlik Kurumu, kooperatifler, tüketici mahkemeleri gibi pek çok toplumsal kurum aynı hedefleri paylaşmaktadır. Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak, tüketiciye saygı demektir. Ahilik, dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir. Ahilik, yardımlaşma, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir. Hülasa Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir.’ şeklinde konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Hatay Şube Başkanı Fahri Serdar ÖZAL “Hatay esnafına, halkına, derneklerine, okullarına, kurumlarına yani Hatay’a katkılarından; severek, isteyerek gönülden yaptığı desteklerden, paylaşmayı, yardımlaşmayı seven kısacası “VEREN EL” olarak en iyi, en güzel örnek Yrd. Doç Dr. Necmettin ÇALIŞKAN’ı Yılın Ahisi olarak ilan ediyoruz” dedi.

Fahri Serdar ÖZAL ebediyete intikal etmiş Ahilerin ruhuna hatim ve ardından ikramların dağıtılacağı programın Hatice Ana Camiinde Cuma namazına müteakip idrak edileceğini belirtti.

esder_logo

Önceki İçerik‘Vakıf ve Sanat’ konulu resim sergisi açıldı
Sonraki İçerikDuyarlı Vatandaşlık Örneği