Domuz gribi virüsüne dikkat

Dünya geneli önemli bir sağlık sorunu olan domuz gribinin önemli bir tehdit oluşturduğunu ve bulaşıcı olduğunu ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, domuz gribi virüsünün en önemli belirtilerinin; yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, bitkinlik ve titremeyle birlikte ortaya çıkan soğuk algınlığı olduğunu açıkladı.

Domuz gribi şüphesi duyduğu an, kişilerin hekime başvurmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan Dr. Özlem Berktaş, bu hastalıktan korunmak için, özellikle hijyen kurallarına uyulması gerektiğine dikkat çekti.
Hastalığın solunum yoluyla bulaştığını belirten Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “H1N1 tipi virüs olan domuz gribi, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Domuz gribi de, mevsimsel grip gibi yayılmaktadır. Bu virüsün belirtileri; yüksek ateşi öksürük, yaygın vücut ağrıları, titreme ve halsizliktir. Bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribi, öksürme ve hapşırma yoluyla, solunumla bulaşmaktadır. Bazen çok hızlı zatürreye dönüşüp, solunum yetmezliğiyle ölüme neden olabilmektedir ” açıklamasında bulundu.

“Sık sık ellerinizi yıkayın”

Solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak için özellikle hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Berktaş, “Gripten korunmanın öncelik kuralı, bol sıvı gıdalar tüketilmelisiniz. Öksüren ve grip olan kişilerden uzak durmalısınız. Kirli ellerle, yüzünüze dokunmayınız. Bulunduğunuz ortamı bol bol havalandırmanız gerekmektedir. Ayrıca sık sık duş alınması gerekmektedir. Bu nedenle hijyene dikkat edilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır”dedi.

Grip olan kişilerin reçetesiz ilaç kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özlem Berktaş, “Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır” uyarısında bulundu.

domuz-gribi-tekrar-ortaya-20150317100543

Önceki İçerikBaşkanı Seyfi Dingil Ankara’da İskenderun Teknik Üniversitesi kurulması çalışmalarına katıldı
Sonraki İçerikŞehitler okunan Mevlid-i Şerif töreninde anıldı