Arsuz,dere ıslahı yatırım programına alındı

Arsuz’a kazandırılacak öncelikli yatırımların hemen hemen hepsinde uzlaşmacı bir tutumla sonuca ulaşan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın dere ıslahı ile ilgili girişimleri de sonuç verdi. İlçedeki en önemli sorunlardan biri olan dere ıslahı ilgili çalışmalarının yatırım programına alındığı müjdesini veren Başkan Nazım Culha, yıllardır kanayan bir yara olarak duran derelere merhem olacak olan çalışmalara imza atan başta Hatay Valisi Ercan Topaca olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Dört ayda yaşanan üç sel felaketinin verdiği hasarların büyümesinde dere ve çay ıslahının yapılmamasının ve bunların tahkimatının eksikliğinden kaynaklanan taşmaların büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Culha, “Arsuz sınırları içerisinde bulunan ve DSİ’nin uhdesinde yer alan Höyük – Hacıahmetli – Avcılarsuyu kollarının birleşmesiyle Arsuz Çayı adını alan derenin, ilçe belediyesi olarak göreve başladığımız Nisan 2014 tarihinden itibaren DSİ ve Kaymakamlık nezdinde yaptığımız uyarı yazılarıyla ıslahı ve tahkimatının yapılması gerektiğini, aksi halde yoğun yağışlarda taşma riskinin bulunduğunu sürekli ifade ettik.

İlçemizde ilk sel olayının yaşandığı Ekim ayına kadar bu uyarılarımız dikkate alınmamış ve bu sel olayından sonra Hatay Valiliği’mizce yapılan İl Afet Koordinasyon Toplantısı’nda Höyük ve Hacıahmetli’nin dağlık kısımlarından itibaren derelerin ıslahının yapılması, yüksek eğimle gelen suların hızını kesecek şekilde enerji kırıcıların yapılmasıyla beraber yan taşmalara karşı tahkimatlarla derelerin kenar kısımlarının güçlendirilmesi gerektiği tarafımca teknik olarak anlatılmıştır. Yaptığımız girişimler ve bu tespitler neticesinde Hatay Valimiz Sayın Ercan Topaca’nın da konu üzerinde hassasiyetle durmasıyla beraber DSİ’nin iş makineleri bu derlerde çalışmaya başlamış, fakat bu çalışmaların yetersiz olduğu Aralık ve Ocak aylarındaki taşkınlarda bir kez daha ortaya çıkmış, mahallelerimiz ve tarım arazilerimiz su baskınlarına uğramış, Höyük köprümüz yıkılmıştır.

Ocak ayındaki koordinasyon toplantısında da bu sorunlar ve yukarıda saydığımız teknik çözümler tekrar dile getirilmiştir. Bu girişimlerimiz sonucunda bu derelerin Valiliğimizin de desteğiyle yatırım programına alındığını ve projelendirilip yapımına başlanacağını öğrenmiş bulunmaktayız. Bu kararda katkısı olan ve başta Sayın Hatay Valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Dileğimiz, bu çalışmaların biran önce hayata geçmesidir” dedi.

DERE ISLAHI IMG_2098