15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletler 1985 yılında aldığı kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederek 15 Mart gününü, Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul etmiş ve her yıl 15 Mart günü, Ülkemizde de Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Tüketici mevzuatı, tüketicilerin sağlığını ve ekonomik çıkarlarını koruduğu gibi, belli bir standart ve kalitede mal ve hizmet üretimine de imkan sağlamaktadır.

Çağımızda bireylerin yaptığı tüketimin en az üretim kadar bilinçli ve doğru olması, ülkelerin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli etkenlerden birisidir. Bu bakımdan, küçük yaşlardan başlayarak verilecek eğitimlerin yanı sıra, sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket eden sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetleri de son derece önemlidir.

Büyük bir hızla yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler insan hayatını oldukça kolaylaştırmış, tüketim açısından ise seçeneklerimizi çoğaltmıştır. Her alışverişte harcama belgesi, ürüne göre de Garanti Belgesi talep edilmelidir. Böylece üretici ve satıcıların yükümlülüklerini yerine getirmesi sosyal barışa da katkı sağlamış olacaktır.

Ülkemizde, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanuna istinaden çıkarılan uygulama yönetmelikleri ile güvence altına alınmıştır. 2014 yılı içerisinde İlçemiz Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına 2 bin 123 adet şikâyet başvurusu yapılmış, değerlendirilen 388 karardan 312’si tüketici lehine, 76’sı ise tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Hakem Heyetlerine her yıl artan başvurulardan ve alınan kararların tüketici lehine sonuçlanmasından, tüketicilerimizin haklarını aramada her geçen yıl daha bilinçli hareket ettiklerinin bir göstergesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm tüketicilerin “Dünya Tüketici Hakları Gününün“ kutlu olmasını dilerim.

Abdulaziz AYDIN
Belen Kayamakamı