Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Cilvegözü Sınır Kapısı’nda İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli, 28 Şubat 2015 Cumartesi günü Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

Bakan Canikli, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ve diğer protokolün de eşlik ettiği incelemeler öncesinde Cilvegözü Mülki İdare Amiri Mehmet Eriş’ten brifing aldı. Cilvegözü Mülki İdare Amirliği’nde gerçekleşen toplantıya Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Cilvegözü Mülki İdare Amiri Mehmet Eriş, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Reyhanlı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Temsilcisi Hamit Şanverdi ve diğer ilgili yetkililer katıldı. Bakan Canikli, brifingin ardından tır aktarma sahasında incelemelerde bulunarak konu ile ilgili olarak basın mensuplarına bilgi verdi.

Buradaki işleyişi ve sorunları yerinde görmek ve atılması gereken bir adım var ise onun kararını vermek noktasında bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Sayın Nurettin Canikli, “Biliyorsunuz şu anda Suriye ile ilgili en aktif ve büyük kapımız Cilvegözü Sınır Kapısı’dır. Diğer kapılar kapalı. Suriye’nin yaşadığı bu olaylar ve orada yaşanan sıkıntı nedeni ile gümrük işlemlerinde de çok ciddi sıkıntılar yaşandı ve halen de bu sıkıntılar devam ediyor. Ticaret hacmimiz azaldı. Son aylarda tekrar eski rakamlara doğru hızla ilerliyoruz. Bu da iyi bir gelişme. Bütün burada yaşanan zorluklara, sıkıntılara rağmen özellikle ihracatımızın, ticaret hacmimizin tekrar önceki dönemlerde yakalanan rakamlara yaklaşmış olması önemli. Burada yaşanan bu problemi bir veri olarak kabul edip onun üzerinden bir politika üretilmedi. Tam aksine bu sıkıntılara rağmen özellikle ticaretimizin, ihracatımızın tekrar artması ve eski dönemdeki rakamlara yaklaşması noktasında çok etkin ve yoğun tedbirler alındı. Onun sonucunda da bu rakamlar tekrar hızla tırmanıyor.” dedi.

Gereken Tüm Tedbirler Alındı

Burada önemli problemlerden bir tanesi de güvenlik diyen Sayın Canikli, “Hem bu problemi ortadan kaldıracaksınız hem de ticareti artıracaksınız. Bu ikisini yapmak durumundayız. Biliyorsunuz buralarda daha önce ölümle sonuçlanan saldırı ve sıkıntı yaşandı. Buna benzer olayların yaşanmaması için gereken tüm tedbirler alındı. Alınan tedbirlerden sonra da bizi millet olarak üzen hadiseler yaşanmadı. İlgili bütün birimlerimiz bu konuda son derece dikkatli. Yapılması gereken her şey yapıldı. Yatırım ve güvenliği artırma noktasında teknolojinin tüm imkanları kullanılarak aydınlatılmasından tutun izlenmesine, araçların modern teknolojik imkanlarla taranmasına kadar bütün bu imkanları görebiliriz. Dolayısıyla o noktada benzer sıkıntılar yaşanmıyor.” dedi.

Gümrük işlemlerinin daha da etkinleştirilmesi, güvenlikten ödün verilmeden hızlandırılması, kalitesinin daha da yükseltilmesi noktasında her zaman arayış içerisinde olduklarını belirten Sayın Canikli, “Bu hizmete muhatap olan insanların daha kısa sürede ve daha verimli bir şekilde, daha az zaman harcayarak, daha az bedel ödeyerek bu hizmetlerden faydalanmasının sürekli arayışı içerisindeyiz. Ziyaretler sırasında bazı alanlarda ilave yatırımlar yapılması gerektiği neticesine vardık. En kısa zamanda o eksiklikleri tamamlayacağız. Aktarmaların yapıldığı alandaki fiziki şartların iyileştirilmesi başta olmak üzere özellikle güvenlik açısından daha net görüntü alınmasını ve aktarılmasını sağlayacak çok etkili bir görüntü sistemi var. Ama bazı noktalardaki eksiklerin giderilmesini en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili yapılan bir ön proje var. Onu çok kısa süre içerisinde sonuçlandırıp ve inşallah hızlı bir şekilde o eksikleri de tamamlamış olacağız.” dedi.

Güvenlikle İlgili Bir Sıkıntımız Yok

Artık güvenlikle ilgili bir sıkıntımız yok diyen Bakan Canikli, “Ticaretin yapılması ve gümrük işlemlerinin yürütülmesinde, kalitenin artırılması için çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar buna yönelik. Araçların ve tırların daha kısa sürede geçişinin sağlanması, buradan giren ve çıkan yolcuların daha konforlu bir ortamda bu hizmeti satın almalarını sağlamak amacıyla bu düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki her geçen gün normalleşme daha da iyi noktaya gelecek buralarda. Burası bir ölçü bir vizyon. Bu ilişkiler, bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasının bir yansıması aynı zamanda. Burada akış ve işleyiş ne kadar normale dönerse bu bölgedeki sorun da o kadar normalleşiyor anlamına gelir.” dedi.

Ticaretle ilgili sıkıntıların olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Canikli şöyle devam etti: “Suriye’den Türkiye’ye ithalat durmuş vaziyette. Devletin aldığı kararlar var. Suriye tarafında sağlıklı ticaret yapılmasını, uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayacak bir mekanizma maalesef söz konusu değil. Bu olmadığı için 2 aydan beri bu yasak devam ediyor.” dedi.

Sadece Türkiye’ye ithalatta değil aynı zamanda transitte de aynı kararlılığı sürdürüyoruz diyerek sözlerine devam eden Bakan Canikli, “Ümit ediyoruz yakın bir süre içerisinde devletler arası ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlayacak siyasi yapı Suriye tarafında oluşacak. Son alınan eğit donat kararından sonra bu sürecin hızlanacağına inanıyoruz. Orada sıkıntılı görülen ve ithalatın yapılmasını engelleyen bu yapı ortadan kalkmış olacak, bunula ilgili çalışmalar sürüyor. Önce devlet fonksiyonunu minimum sevide de olsa ifa etmiş bir yapıyla muhatap olmamız gerekiyor. Onu sağlandıktan sonra ticaret gerçekleştirebiliriz. Aksi halde sağlıklı bir ticaretin unsurları yerine gelmemiş olur ve biz bunu sağlıklı yapamayız. Temenni ediyoruz ki en kısa süre içerisinde orada Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak muhatap alacağımız yapıyı birlikte oluşturacağız. Bizimde katkı sağlayacağımız birçok nokta var. Bunun da farkındayız. Şu anki işaretler bunun kısa sürede hayata geçirilebileceğini bize gösteriyor.” dedi.

3 5

Önceki İçerikDilan Bedir, Hatay Milletvekilliği’ne aday adaylığını coşkulu bir katılım eşliğinde açıkladı
Sonraki İçerikİskenderun, Arsuz ve Reyhanlı’da Elektrik Kesintileri Devam ediyor