2. Bilişim ve Teknoloji Günleri Başladı

Hatay Valiliği öncülüğünde TÜBİTAK’ın desteği ve ilimiz paydaşlarının işbirliğinde yürütülen İl Yenilik Platformu Projesi kapsamında bilgi teknolojilerinin kullanılması ve tecrübelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen ‘2. Bilişim ve Teknoloji Günleri’ 13 Şubat 2015 Cuma günü saat 14.00’te Anemon Otel’de gerçekleşen açılış toplantısı ile başladı.

Toplantıya Vali Topaca’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü (MKÜ) Hasan Kaya, Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, İlçe Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri, İndex Group CEO’su Erol Bilecik ve ilgili yetkililer katıldı.

1

Salondaki konukları selamlayarak konuşmasına başlayan Sayın Topaca, “Bugün hayırlı ve güzel bir iş için, ülkemize, milletimize ve kentimize önemli katkıları olacağını düşündüğüm bir toplantı için buradayız. İnşallah bu toplantıda değerli konuklarımızın görüşleri, fikirleri değerli katılımcı arkadaşlarımın zihninde yeni bazı ışıkların çakmasına, yeni fikirlerin oluşmasına katkı yapacaktır.” dedi.

Hatay, Ülkemizin Önemli Sanayi Merkezlerinden Birisi

Valilik olarak bu programı desteklediklerini belirten Sayın Topaca, “Bilişim artık hayatımızın her alanına girmiş ve vazgeçemeyeceğimiz temel bir unsur haline gelmiştir. Ticaretin, sanayinin, özel hayatın, iletişimin, yönetimin vazgeçilmez unsuru teknolojidir. Yeni buluşlar, Ar-Ge faaliyetleri birbirini tamamlayan, vazgeçemediğimiz bir alan. Hatay, ülkemizin önemli sanayi merkezlerinden birisi. Özellikle Türkiye’deki demir çelik üretiminde yüzde otuz beşlere varan, yassı mamullerde yüzde ellilere varan bir orana sahip. Dolayısıyla teknolojinin, AR-GE faaliyetlerinin, bilişimin çok ihtiyaç duyulduğu, kullanıldığı bir alan. Yine aynı şekilde kentimizdeki ticari faaliyetler sınır ili olmamız dolayısıyla çok yoğun. Ve Türkiye’de ekonomik anlamda ilk 10’un içerisinde olan bir il. Tabi bu faaliyetlerin daha sağlıklı yürütülmesi, daha çok katma değer üretilmesi, verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi anlamında teknolojinin önemini artık hepimiz biliyoruz. Bizde buradan hareketle kent olarak bu programı destekliyoruz. Bilişimi, teknolojiyi önemsiyoruz.” dedi.

Teknolojiyi Destekliyoruz

Biz ulusal refahımızı arttırmak isteyen, geliştirmek isteyen bir milletiz diyen Sayın Topaca, “Gelecekle ilgili hedefleri olan bir milletiz. Bunun için de mutlaka teknolojiyi, yeni bilgileri üretmemiz gerekiyor. Bunu ürettiğimiz zaman da sürdürülebilir bir büyümeyi ve refah düzeyini yakalamamız söz konusu. Aksi takdirde teknoloji üretemediğimizde rekabet gücümüz yeterli olmayacaktır. Olmadığı zamanda ürettiğiniz malları satamazsınız. Daha kaliteli ürünler üretemezsiniz. Bugünün ekonomisinde de bunlar olmadığı takdirde ülkelerin ve şirketlerin ayakta kalması mümkün değil. Bunu çok iyi bildiğimiz için teknolojiyi destekliyoruz.” dedi.

Vali Topaca şöyle devam etti: “Bu toplantının kentimiz için belki kısa vadede görünür faydaları hemen elimize gelmeyecektir ama uzun vadeli önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Bu vesile ile toplantıya katılan değerli panelistlere ve diğer katılımcılara kentim adına, burada üretim yapan, çalışan işadamlarımız, bilim üretmeye çalışan arkadaşlarımız adına şükranlarımı sunuyorum. Toplantının başarılı geçmesini ümit ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Bilişim dünyasının duayenlerini burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise, Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi 3 tane semavi dine, 6 tane mezhebe, birçok etnik gruba da ev sahipliği yapmış özel bir il olduğunu belirtti.

Lütfü Savaş, ”Son yıllarda bilişim teknolojileri ile iç içe olan dünya, komşuluk ilişkilerinden yoksun kalmaya başladı. Belki biz Çin’deki insanla aynı anda görüntülü konuşabiliyoruz. Ama yandaki komşunun cenazesini unutabiliyoruz. İstiyoruz ki bilişim dünyası tüm dünya ile birlikte Hatay’da da bu komşuluk ilişkilerini birbiriyle bağlasın. İletişimi kuru bir bağlantının ötesine taşıyacak adımları atmanın yollarını arasın.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Bilge Adam Yazılım Bölümü Bşk. Yrd. M. İlker Karabay moderatörlüğünde, Bayraktarlar Holding Yön. Kur. Bşk V. Ahmet Bayraktar, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı İsmet Atalar, Logo Yazılım Yön. Kur. Bşk Tuğrul Tekbulut ‘Sanayide Teknolojinin Rolü’ konulu bir panelde katılımcılarla kendi ilgi alanlarıyla ilgili deneyimlerini paylaştılar.

‘Teknoloji Dünyası ve Türkiye’ konulu panelde ise İnfonet CEO’su( TÜBİSAD Başkanı) Prof. Dr. Kemal Cılız ve İndex Grup CEO’su Erol Bilecik moderatörlüğünde, Lidya Ventures Kurucusu Turgut Gürsoy, HP Türkiye CEO’su Güngör Kaymak, Vestel Genel Müdür Yardımcısı Zafer Küçükateş, Oracle Türkiye CEO’su Filiz Doğan, Lenova Türkiye Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı konuyla ilgili olarak katılımcılarla bilgilerini paylaştılar.

8 7 6 5 4 3 2