İskenderun’da hayali ihracat engellendi

İSKENDERUN’DA 98.000 TL DEĞERİNDE HAYALİ İHRACAT GİRİŞİMİ ENGELLENDİ!
İSKENDERUN GÜMRÜK MUHAFAZA KAÇAKÇILIK VE İSTİHBARAT MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ HATAY İLİ İSKENDERUN İLÇESİNDE RİSK ANALİZİ KAPSAMINDA İNCELEDİKLERİ İKİ ADET KONTEYNERDE 98.000 TL DEĞERİNDE HAYALİ İHRACAT GİRİŞİMİ ORTAYA ÇIKARDI.

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı İskenderun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri bir firmanın Almanya’ya ihraç etmek istediği “sade lokum ve içme suyu” yükü ihracat işlemi yönünden riskli olarak değerlendirilmiştir.

Screenshot_1

Bunun üzerine firmanın işlemleri incelenmiş olup; ihracatçının Antalya’da ikamet etmesi, Şırnak ili Cizre ilçesinden lokum cinsi eşyayı ihraç amaçlı satın alması, ilk defa İskenderun Gümrük Müdürlüğünden ihracat yapmak istemesi ve daha önceden farklı gümrük idareleri ve farklı şahıslar tarafından lokum ve şekerleme türü eşyalar ile içme suyu cinsi eşyanın aynı beyannamede beyan edilerek içme suyuna göre çok daha değerli olan lokum cinsi eşyanın su ile yer değiştirilerek hile yapılabilmesi örneklerine istinaden, risk kriterleri çerçevesinde eşyanın beyan edilen eşyayla uygun olup olmadığı tespit edilmek istenmiştir.

Eşyaların bulunduğu konteynerlerde yapılan tespitlerde; 600 koli içme suyu beyan edilmesine rağmen konteynerlerde 7.198 koli içme suyu ve 44.493 kg “sade lokum” beyan edilmesine rağmen konteynerlerde 840 kg “sade lokum” olduğu görülmüştür. İhracat beyannamesine göre 6598 koli “içme suyu” fazla ve 43.653 kg “sade lokum” cinsi eşyanın eksik olduğu tespit edilmiştir.

İskenderun Sulh Ceza Hakimliğinin kararı gereği gümrüklemiş değeri 98.193 TL olan eşyalara el konulmuştur.

Bu olay İskenderun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince ortaya çıkarılmamış olsaydı;

-İhracatçı şahıs sade lokum yerine kıymeti çok daha düşük olan su ile yer değiştirerek devletten daha fazla KDV iadesi alacağı,

-İmalatçı firmanın Şeker Kurumundan ucuz fiyatlı şeker alarak serbest dolaşıma sokacağı belirlenmiştir.

Olayla ilgili ihracatçı firma yetkilisi, ihracat beyannamesinde imzası bulunan Gümrük Müşaviri ve lokum imalatçısı hakkında İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

Screenshot_7 Screenshot_2 Screenshot_1 Screenshot_6 Screenshot_5 Screenshot_4 Screenshot_3