AK Parti Hatay Milletvekili Ecz. Hacı Bayram Türkoğlu 20 Ocak günü mesajı

AK Parti Hatay Milletvekili Ecz. Hacı Bayram Türkoğlu, Azerbaycan’da 1992’da yaşanan ve tarihe “Yanvar (Hüzün) Günü” olarak geçen 20 Ocak Katliamı’nın 25. Yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Azerbaycan ve Türkiye’nin dostluklarının Haydar Aliyev’in “bir millet iki devlet” şiarı ve tarihten beridir süregelen aynı ruh ve mana ikliminde taşıdığı ortak medeniyet mirası ile ebedi olduğuna vurgu yapan Türkoğlu; “Şehitlerimizin al kanı, Azerbaycan ile Türkiye’nin o mübarek bayraklarının ortak rengi, aziz Türk Milleti’nin kararlılığının, azminin ve bağımsızlığına düşkünlüğünün en anlamlı ifadesidir.

Bu bakımdan 20 Ocak tarihi, Azerbaycan’ı kontrol altına almak ve Azerbaycan’da yaşayan soydaşlarımıza esaret zincirleri vurmak isteyen Sovyet Güçleri’ne karşı Bakü’de Türk Milleti’nin tanklara, toplara karşı tek yürek, tek bilek olduğu, ilk kıvılcımın ateşlendiği, ilk bağımsızlık meşalesinin yandığı tarihtir. 20 Ocak 1990’da Bakü’de Azerbaycanlı soydaşlarımızın kanını akıtan, canına acımasızca kıyan kızılordu birlikleri, farkında olmadan bir milletin bağımsızlık meşalesini tutuşturmuşlardır. Zira Kızılordu’nun 20 Ocak’ta kanlarını döktükleri 137 Azeri Türk’ü için 2 gün sonra düzenlenen cenaze töreninde, 1,5 milyon Azeri Türk’ü toplanmıştır” dedi.

Bakü`de 20 Ocak ve ertesi günü söz konusu askeri birliklerin ateşiyle aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 700 kişinin yaralandığını, 800`ü aşkın kişinin tutuklandığını ve bu zulme Bakü’den başkaldırışın başladığını söyleyen Türkoğlu, 20 Ocak’ın Azerbaycan için bir hüzün ama aynı zamanda bir şeref günü olduğunu kaydettiği açıklamasında; “20 Ocak’ta Türk’ü göçe zorlamak ya da asimilasyona maruz bırakmak gayesiyle başlatılan insanları korkutma, yıldırma hareketi ve halkı tanklarla ezip kıyıma uğratma vahşeti; kendi ülkesinin, halkının özgürlüğünü, şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde gören ve canlarından geçerek şehitlik mertebesine yücelen mert vatan evlatlarının sergiledikleri azim ve kararlılıkla berhava edilmiş ve özgür ve bağımsız Azerbaycan Devleti’ne giden yolun önü açılmıştır” dedi.

Milletvekili mesajını şu sözlerle tamamladı:

Bu duygu ve düşüncelerle; “20 Ocak” katliamı dolayısıyla kardeş Azerbaycan halkının acılarını paylaştığımı belirterek, bu katliamda şehit olan kardeşlerimize ve onların şahsında Türk-İslam Dünyasının birlik ve beraberliği için şahadet şerefine nail olmuş kutlu ecdadımıza Allah’tan rahmet niyaz ediyor, can Azerbaycan’a ve Aziz Türk Milleti’ne başsağlığı diliyorum”

558913_386853618089364_1358836562_n IMG-20141107-WA0006