Başbakan Ahmet Davutoğlu Hataylılarla Buluştu

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Eşi Hanımefendi Sare Davutoğlu 28 Aralık2014 Pazar günü bir dizi programa katılmak üzere teşrif ettiği ilimizde Ottoman Otel’de Hatay’daki bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve dini kanaat önderlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Hataylılar ile bir araya geldi.

1

Toplantıya, Millî Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, Adalet Eski Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Hatay Valisi Ercan Topaca ve Eşi Hanımefendi Sevim Topaca, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Kaymakamlar, Belediye Başkanları ile iş dünyasından birçok isim katıldı.

Kardeşlik Ve Hoşgörü Şehri Hatay

Sivil Toplum Kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği buluşmada açılış konuşmasını yapan Valim Ercan Topaca, Hatay’ın tarihin ilk çağlarından beri yaşamın ve kültürün olduğu, dinlerin buluştuğu bir şehir olduğunu ifade ederek, “Bu şehirde çok uzun sürelerden beri insanlar barış içerisinde, huzur içerisinde birbirine saygı içerisinde yaşamasını bilmişlerdir. Bugün de geldiğimiz noktada aynı şekilde zat-ı alinizin huzurunda yapılan bu toplantıda adeta bu tarihi perspektifi bu toplantıya yansıtıyoruz. İlimizin bütün kanaat önderleri, bütün inanç topluluklarına mensup temsilciler ve ilimizin eşrafı buradalar. Geçmişteki barış, huzur, kardeşlik ve hoşgörü ortamını, değişik inançlara mensup insanların birlikte yaşama anlayışını bugün de devam ettiriyoruz. İnşallah bu güzel ortam, bu birliktelik, bu kardeşlik ve samimiyet dalga dalga bütün ülkemize bütün insanlığa örnek olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Sayın Başbakanımız ve değerli Hanımefendi olmak üzere Bakanlarımız ve ilimize teşrif eden bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyor hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, sadece ülkemizin değil, bütün Ortadoğu coğrafyasının hatta dünyanın barış ve hoşgörü anlamında sembol şehri olan Hatay’da, Hataylılarla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek, “Hatay coğrafyası tüm ilçeleriyle adeta insanlığın özeti olan bir şehir. Ne zaman Hatay’dan bahsetsek, hoşgörüden, barıştan, kardeşlikten bahsediyoruz. En son Dışişleri Bakanı olarak burayı ziyaret ettiğimde camilerimizi, kiliselerimizi ve havramızı da ziyaret ettik. Bir kez daha ülkemizin ve bölgemizin tarihinin derinliği anlamında son derece köklü bir geleneğe şahit olmuştuk.” dedi.

Hatay, Kültür Dünyamızı Aydınlatan Aydınların Şehridir

Hatay medeniyetler tarihi bağlamında dünyanın en önde gelen şehirlerinden birisidir diyen Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, “Hatay havarilerin, sahabelerin şehridir, yakın dönemimizde Cemil Meriç gibi kültür dünyamızı aydınlatan aydınların şehridir. Hatay, tarihi derinlikleriyle Türkiye’de etki yapacak kültürel hafızalarından birisi olacaktır. Eğer Hatay’ın bu köklü birikimi, kardeşlik ve karşılıklı saygı ortamı tüm Ortadoğu bölgesine hakim olmuş olsaydı, bugün gördüğümüz ve gördükçe yüreğimizi dağlayan o vahşet sahneleri ile o vahşetten kaçarak ülkemize gelen mültecilerin dramı olmazdı.” şeklinde konuştu.

Hatay’ın bu kardeşlik havasını teneffüs edip geleceğe hazırlanmak gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, “Hatay’a gelmeden bu topraklardaki hoşgörüyü anlamak mümkün değil. Hatay herkesin gelerek ders alması gereken bir mekandır. İlk fırsatta tekrar Hatay’a gelip iki gün kalarak buradaki insanlardan dini ve kanaat önderlerinden tek tek istifade etmek istiyoruz. Onların asırlardır süren kardeşlik hukukunu bütün Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya egemen kılmak istiyoruz.” dedi.

Arkeoloji Müzesi’nin Açılışını Yapacağız

Bu kültürel örneklerden hareketle bugün inşallah Hatay’ımızda bir müze açacağız diyen Başbakan Davutoğlu, “Açılacak olan arkeoloji ve mozaik müzesi dünyada bu alanda ikinci büyük müze olma özelliği taşıyacak. Bu da Hatay’ımıza hayırlı olsun. GAP bölgesini İskenderun’a bağlayacak olan ve büyük önem verdiğimiz Amanos tünelinin de en kısa zamanda tamamlanması için bütün kaynaklarımızı seferber edeceğiz ki. Böylece İskenderun bütün GAP bölgesinin hatta İç Anadolu’nun Güneydoğu Anadolu’nun, Doğu Anadolu hattının en önemli limanlarından birisi haline gelecek. Bu bizim için herhangi bir proje değil, stratejik bir projedir. Bunların yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi o kadar büyüdü ki artık ikinci bir üniversiteye ihtiyaç var. İnşallah ikinci üniversiteyi de İskenderun’a açacağız.“ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasının ardından Avrupa Kros Şampiyonası’nda 3000 metre genç kızlar birincisi olan Emine Hatun Tuna’ya bir Cumhuriyet Altını hediye etti. Toplantı Sivil Toplum Kuruluşlarının Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hediye takdim etmesi ve katılımcıların görüş ve taleplerinin değerlendirilmesi ile devam etti.

4 3 2 1

Önceki İçerikİskenderun Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Yeni Yıl Kutlama Mesajı
Sonraki İçerikHatay Arkeoloji Müzesi Açıldı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.