Bedelli Askerlik çıktı !

Bedelli askerlik ile ilgili sürpriz açıklamalar yapacağını daha önceki grup toplantısında dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu ” bedelli askerlik ” açıklamasını yaptı; ‘ Bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 tarihiyle 27 yaşını doldurup 28 yaşından gün almış olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada;

”Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir an önce uzmanlaşmış bit yapıya sahip olması için karar aldık ve sözleşmeli er ve erbaş alımları ile ilgili olarak ciddi anlamda kolaylıklar getiriyoruz. Er ve erbaş alımları 20 yaşına kadar indirilecek. Askerlik görevini yerine getirmeyenlerden de alımlar yapılacak. Bedelli askerlik konusunda önemli adımlar atma kararı aldık. YAŞ’ ta alınan karar ile birlikte dün Bakanlar Kurulunda karar, 27 yaşını dolduran vatandaşlarımızın 18 bin TL ödeyerek bedelli askerlik imkanından faydalanabilmesi sağlanmıştır. Bu karar ile birlikte hem yoğunluk hafifletilecek hemde bedelli askerlik kapsamından elde edilecek kaynak ile teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek adına bu alana aktarılacaktır. 27 yaşını doldurup 28 yaşından gün almış tüm vatandaşlarımız bu imkandan faydalanabilecek ve buradan sağlanan gelir belirtilen alan dışında başka hiç bir yerde kullanılmayacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum. ”

bedelli-askerlik

Son bedelli askerlik kapsamında 30 bin TL ödeyerek başvuran 70 bin kişiden devlet kasasına 2 milyar 130 bin TL kalmıştı. Yeni düzenleme ile bedelli askerlik yaşı 27 yaşını doldurmuş olma kaydı ile 17 bin lira olarak belirlendi. Yeni bedelli askerlik uygulamasında tartışılan rakam 20 bin TL civarında idi. Süperhaber TV hükümetin yeni uygulaması olan bedelli askerlik ücretini 17 bin TL olarak açıkladı. Haber ile ilgili tüm detayları Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘nun açıklaması bekleniyor.

Bedelli askerlik konusunda çözüme ilişkin bir kanun teklifini TBMM’ ye sunan MHP Balıkesir Millet Vekili Ahmet Turan Bulut, üniversitede akademisyen olarak görev yapanların, askerlik görevini yine üniversitede yapabilmeleri için teklifte bulundu.

Ahmet Turan Bulut TBMM Başkanlığına sunduğu teklif ile üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin, vatani görevlerini 6 ay kısa dönem veya 1 yıl uzun dönem olarak yaptıklarını hatırlatarak, bu dönem süresince bilim, sanayi ve üretimden uzak kaldıklarını belirtti. Akademisyenlere duyulan ihtiyaca ve Türkiye’ de yer alan üniversite sayısına dikkat çeken Bulut, 50 bin öğretim görevlisine ihtiyaç duyulduğunu vurguladığı kanun teklifinde, akademisyenlerin bilim ve eğitimden koparılmadan askerlik yapması gerektiğini belirtti. Doktorasını tamamlamış olan akademisyenler Ağustos 2015′ te 1 ay silahlı eğitim aldıktan sonra 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle Yüksek Öğretim Kurulu’ nun onay verdiği üniversitelerde tüm özlük hakları aynı kalarak askerlik görevini yerine getirebilecek. Doktorasını yapmamış olan akademik personel ise YÖK tarafından belirlenen üniversitelerde 6 ay görev yaparak vatani görevini yerine getirmiş sayılacak. Askerlik süresi boyunca da memuriyet dereceleri ile hak ettikleri maaşları almaya devam edebilecekler. Maaşlar YÖK tarafından karşılanacak.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.