Arsuz’da selin izleri siliniyor
Arsuz Belediye Meclisi, Ekim ayı son toplantısını 3 gündem maddesiyle gerçekleştirdi. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Arsuz’da hayatı olumsuz yönde etkileyen ve ciddi hasarlara neden olan selin etkilerinin silinmeye çalışıldığına dikkat çekilirken, Başkan Nazım Culha selzedelere zararlarının tazmin edilmesi için Arsuz Kaymakamlığı’na başvurmaları çağrısında bulundu.
Bölgemizi etkisi altına alan sağanak yağışın neden olduğu sel felaketinden dolayı Arsuz ve Hataylılar’a geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Nazım Culha, “Arsuz Deresi, Höyük Deresi ve Avcılarsuyu Deresi’nin tahkimatı olsaydı, bugün bu afeti yaşamazdık” derken, Devlet Su İşleri(DSİ) ve Karayaolları’nı da selden dolayı sorumlu tuttu.
“Arsuz, afet bölgesi ilan edilmeli”
Arsuzlular’ın kısa bir süre önce daha hafif bir sel felaketi atlattığını anımsatan Culha, “Bu sefer selin etkileri daha fazla oldu. Belediye birimlerimiz, fen işleri müdürlüğümüz, belediye başkan vekilim ve belediye meclis üyelerimiz selin yaşandığı andan itibaren halkımızla bir araya gelerek felaketin önüne geçmek adına her türlü çalışmayı yaptı. Selin etkilerini azaltmaya çalışan herkese ve İskenderun Belediyesi’ne de verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim. Sel felaketinde, Höyük ve Arpagedik Dereleri’nin Arsuz Çayı ile birleştiği nokta bizlere ciddi bir sorun yaşattı. Ancak ekiplerimizin anında müdahalesi ile genişleyen dere yatağı anında doldurularak, çok büyük bir facianın önüne geçildi. Önlem alınmasaydı Gözcüler ve Arsuz sular altında kalabilirdi. Hasar tespiti ile ilgili çalışmalar ve alınması gerekenler önlemler tüm hızıyla sürüyor.
DSİ’nin iki, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin üç aracı ile belediyemizin tüm araçları bölgede tahkimat çalışmalarını sürdürüyor. Daha sonra yaşanabilecek doğal bir afet için de gerekli önlemler alınıyor ve tüm riskler ortadan kaldırılıyor. Önem sırasına göre tüm mahallelerimizde müdahalelerimiz devam ediyor.
Balıkçılarımızın ekmek tekneleri battı. Tarım arazileri ile çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Birçok ürün yok oldu. Konacık’ta bir bayan kolunu kırdı, Kale Mahallesi’nde ise sele kapılan bir kişi Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından kurtarılıp hastaneye kaldırılması dışında, can kaybının olmaması tek tesellimiz. Selzedelerimiz zararlarını tazmin etmek üzere Arsuz Kaymakamlığı’na başvursun. Bizler de Arsuz’un afet bölgesi ilan edilmesi için Valiliğimizden ve bakanlığımızdan gerekli taleplerde bulunacağız” dedi.
‘Doğa hakkını mutlaka gelir alır’
Selin yaşandığı bölgeye bakıldığında, hasarın büyük bölümünün doğanın kendinden alınan alanlarda yaşandığına dikkat çeken Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Su akar yatağını bulur’ ve ‘Doğa hakkını mutlaka gelir alır’ atasözleri boşuna söylenmemiş. Daha önce yaşanan sel afetinde de tespitler yapmıştık.
Dere yataklarını, kanaletleri ve su kanallarını muhafaza etmemiz gerekiyor. Ancak bunlar birçok yerde yok olmuş veya küçültülmüş. Geçmişte dikkat edilmeyen bu hatalar, bugün bizlere ciddi sıkıntılar yaratıyor” diyerek, önemli bir ayrıntının altını çizdi.
Üç maddeye oybirliği
Başkan Nazım Culha’nın konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik plan, 2015 yılı ihzari bütçe ve 2015 yılında uygulanacak olan vergi, resmi harçlar ve ücret tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili plan ve bütçe komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi.