“Defne Definedir” Yürüyüşü

1

“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinliği kapsamında 04 Eylül 2014 Perşembe günü gerçekleşen “Defne Definedir” yürüyüşü renkli görüntülere sahne olurken, yöre halkının faaliyetleri yerli ve yabancı konukların büyük ilgisini çekti.

Samandağ ilçesindeki Yoğunoluk Mahallesi’nde başlayan yürüyüş Hıdırbey Mahallesi’ne kadar yaklaşık 2 kilometrelik Defne Yolu’nda yapıldı.

Katılımcılar Defne Yolu boyunca yöre insanının defne ağacından meyveleri toplamasına, kaynatarak sabun haline getirmesine, tandırda ve sacda ekmek yapmasına, yöreye özgü yemekleri odun ateşinde pişirmesine, köy yoğurdu ile yayıkta mis kokulu köpüklü ayran yapmasına tanıklık etti.

Birbirinden farklı lezzetlerin görsel bir şölen eşliğinde sunulmasını ilgi ile izleyen konuklar tandırlarda pişirilen yöreye özgü katıklı ve biberli ekmek ile yayık ayranının tadına bakmayı da ihmal etmediler.

Yürüyüş yolunda, daha önceden kalıp haline getirilmiş 3 metrelik defne sabunu, Hatay Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı ve diğer katılımcılar tarafından kesilerek otantik keseler içerisinde konuklara ve vatandaşlara hediye edildi.

Yol boyunca seyir teraslarını, şelaleleri, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ve yöresel ürünlerin satışının yapıldığı dükkanları ve ürünleri ilgi ile izleyerek ve yöre halkı ile sohbet ederek köy meydanına ulaşan konuklar burada gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 ve yüksekliği ise 7 metre olan 2 bin yıllık tarihi Musa Ağacı’nı da görme şansını yakaladılar.

Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz konukları ile birlikte, Hıdırbey Mahallesi’nde yol boyunca kurulu olan ve yöre insanının kendi ürettikleri ürünlerin satışının yapıldığı standları gezerek onlarla bir süre sohbet etti.

Etkinlik, ilimize özgü yöresel lezzetlerden oluşan kahvaltı ile devam etti.

20 4 1 12 5 7 17 19 8 16 6 10 3 2