Lezzetler Diyarı Hatay

17

“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” Renkli Bir Kortejle Başladı

“Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri”, ülkemizin yanı sıra 17 Akdeniz ülkesinden ünlü şef ve gurmelerin katılımıyla ilimize özgü yöresel ürünlerin birbirinden renkli bir şekilde sergilendiği kortej yürüyüşü ile başladı.

Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, İl Yenilik Platformu üyeleri, yerli ve yabancı konuklarımızın yanı sıra vatandaşlarımızın da coşkulu katılımıyla gerçekleşen yürüyüş, Vali Ürgen Alanı’ndan başlayarak Cumhuriyet Meydanı’ndan Antakya Lisesi’ne kadar devam etti.

Gagavuz Türkleri’nin geleneksel halk oyunları ve İstanbul Ritim Grubu’nun mutfak gereçlerini kullanarak ortaya çıkardıkları muhteşem müzik eşliğinde başlayan yürüyüş kapsamında ilimize özgü ürünlerin tanıtımı da yapıldı.

Defne yapraklarıyla süslenmiş at arabası üzerinde yer alan Hatay’ın efsanevi aşıkları Defne ve Apollon canlandırması vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Defne ve Apollon kendilerini ilgi ile izleyen vatandaşlara mini paketlerde özenle hazırlanmış defne sabunu dağıttı.

İlimizdeki farklı din temsilcilerinin “Ben, Sen, O Yok! Biz Varız” yazılı araç üzerinde vatandaşları selamlayıp karanfil atmaları da ayrı bir sempati topladı.

Huzurevinde kalan saygıdeğer yaşlılarımızın yanı sıra engellilerin, ulusal ve uluslararası alanda ilimizin yüzünü ağartan milli sporcuların, okul öncesi eğitim öğrencilerinin de yer aldığı yürüyüş ilgiyle izlendi.

Öte yandan bundan 50 yıl-100 yıl önceki otantik ortamı hissettirmek için Uzun Çarşı’ya getiriliyormuş gibi eşeklere yüklenmiş sepetlerde ayrıca defne yaprakları ile süslenmiş ve kadın çiftçilerimizin de kullandığı bahçe traktörlerinde Hatay’da üretimi yapılan kavun, üzüm, mandalina, zeytin gibi ürünlerin yanı sıra ilimize özgü peynir, zeytin, humus, salça, nar ekşisi, zeytin yağı gibi yöresel ürünlerin taşınması da oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Kortej yürüyüşü esnasında ulusal ve uluslararası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, Hatay coğrafyasının, insanlığın varolduğu ilk dönemlerden beri önemli bir coğrafya olduğunu, Doğu’dan Batıya Kuzey’den Güney’e hemen her inanışın yolunu düşürdüğü adeta bir kavşak noktası olduğunu ve onlarca farklı uygarlığa evsahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği çok derin tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olduğunu ifade ederek, söz konusu zenginliklerin tüm dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.

Vali Lekesiz etkinliğe; ülkemizden ve ilimizden konukların yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Portekiz olmak üzere Akdeniz ülkelerinden konukların katıldığını, yurt dışından alanlarında uzman yaklaşık 77 şef, ülkemizden ise yine alanlarında uzman 25 şefin, ulusal ve uluslararası alanda 66 basın mensubunun yer aldığını söyledi.
Lekesiz ilimizin etkinliğe evsahipliği yapmasında büyük katkısı olan İl Yenilik Platformu’nun üyelerine ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı ve üyelerine ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

24 19 14 13 18 23 22 17 11 16 21 20 15 10 5 6 7 8 9 2 1