Cumhurbaşkanlığı Seçimini Bizden Takip Edin

8129780-480x360

10 Ağustos pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları YSK açıklamasına göre saat 21.00’de yasağın kalkması ile birlikte haber sitemiz tarafından canlı olarak yayınlanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi doğu illerinde 07.00 – 16.00 batı illerinde ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında yapılacak. Seçimlerde oy verecek seçmenlerin yanlarında TC numarası olan kimlik bulundurmaları gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Seçim sonuçları için hazırladığımız interaktif verilerle saniyeler içinde güncellenecek.

Seçim sonuçları AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oy oranları yansıyacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday çıkmazsa seçimler ikinci tura kalacak. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi 24 Ağustos’ta yapılacak. İkinci tur seçimlere en çok oyu alan iki aday katılacak ve yüzde 50 şartı aranmadan en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi doğu illeri ile batı illerinde farklı saat aralıklarında olacak. Halk Cumhurbaşkanlığı seçimi için Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde saat 07.00’da sandık başına gidecek ve oy verme işlemi saat 16.00’da bitecek.

Batı illerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi oy verme işlemi ise 8.00 – 17.00 saatleri arasında yapılacak.

OY VERİRKEN GEREKLİ EVRAKLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

SEÇİM YASAKLARI

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; “Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun,
*İspirtolu içki satılması,
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. *Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz.”

selahattin-demirtaş-diyarbakir-miting-cumhurbaşkanliği-seçimi recep-tayyip-erdoğan-ve-emine-erdoğan-oyunu-verdi.20140808212224 ekmeleddin-ihsanoğlu-ekmek-kampanyasi

Önceki İçerikBağışlar tavan yaptı!
Sonraki İçerikCumhurbaşkanlığı seçim sonuçları