Başarı cezalandırılıyor mu?

kösem toscelik
Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim’e Geçiş Sınavı (OGES) sonucu liselere yerleştirilecek öğrenci kontenjanı sayısını açıkladı. Buna göre;
İskenderun Tosçelik Fen Lisesi’nin öğrenci kontenjan sayısı 120’den 150’ye yükseldi. Doğal olarak, okulun taban puanı düşecek..
Bu, şu demek..
Ankara, İzmir, İstanbul, Adana vb. gibi büyükşehirlerdeki fen liselerine kafa tutan Tosçelik Fen Lisesi’nin bu okullarla rekabet şansı kalmayacak, Anadolu Liseleriyle rekabet eder bir duruma gelecek..
Oysa, aynı okulun 77 öğrencisinden 62’si bu sene tıp fakültesi ve elektronik mühendisliğinden tutun da, birçok önemli meslek dallarında hedef tutturdular.
İvmeyi yükselttiler.
Beş yıldan bu yana mezun veren okul, şu ana kadar çok önemli başarılara imza attı. Oyak-Matematik Olimpiyatında Türkiye birinciliği ve Türkiye üçüncülüğü, TÜBİTAK Proje Yarışmaları Matematik dalında Türkiye birinciliği ve Türkiye üçüncülüğü, Biyoloji dalında Türkiye ikinciliği, Coğrafya dalında Türkiye birinciliği, çok sayıda TÜBİTAK Bölge birinciliği, LYS ve YGS’de Türkiye dördüncüsü, Türkiye dokuzuncusu, ilk yüzde/binde her yıl derece yapan çok sayıda öğrenci var.
Bizler de bu başarıları defalarca köşemizden gururla duyurduk.
Onur duyduk!
Başta hayırsever olmak üzere tüm emeği geçenleri can-ı gönülden tebrik ettik.
Son beş yıldaki bu başarılar, okulun adını Türkiye’ye duyurdu.
Cazibesini arttırdı.
Daha önce yüksek puanlı çok sayıda öğrenci Büyükşehirlerdeki Fen Liselerini tercih etme eğiliminde iken son yıllarda üstüste gelen başarılar, bölgenin öğrenci eğilimini Tosçelik Fen Lisesi’ne doğru çevirdi.
Galatasaray Lisesi, Ankara ve Adana Fen Lisesi gibi okullara giden birçok öğrenci nakil yoluyla Tosçelik Fen Lisesine dönmeye başladılar.
Ne yazık ki, hangi karar mekanizması ile alındığı belli olmayan bu kontenjan artışı kararı ile Tosçelik Fen Lisesi, ivme kaybedeceğe benziyor.. Şöyle ki;
Tosçelik’te kontenjan sayısı artarken, okulun fiziki şartları müsait mi, bugün okula ekstra 30 öğrenci taşımak için yurt kapasitesi yeterli midir, diye sorgulandı mı? Bunun cevabını yetkililer en kısa zamanda vermelidir.
Peki yakın çevre il, ilçe ve bölge fen liselerinde durum nasıl?
Büyükşehir olan Aydın ve Ankara Pursaklar 60 öğrenci alıyor..
İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Gaziantep ve Osmaniye gibi şehirlerde kontenjan 120.. Geçen yıl ile aynı. Değişmedi!
Büyükşehir, il ve ilçelerde toplam 150 Fen Lisesinin 140’ın da kontenjan artışı olmazken, hatta bazılarında bu sayı 90 ve 60’lara düşerken, İskenderun Tosçelik Fen Lisesi neden günah keçisi seçiliyor?
Daha ilginç olan şu;
Yıllardır sistemini oturtma uğraşısı veren ve ancak geçen yıl kendi binasına kavuşabilen, pansiyonlarında yatak, ranza gibi birçok malzeme sorunuyla uğraşan, yemekhanesinde yemek yapma kapasitesini henüz yakalayamayan Hatay Fen Lisesi’nin de kontenjanı arttırılmış.
Yani, Hatay Fen Lisesi 150, İskenderun Tosçelik Fen Lisesi 150 kontenjan sayısına ulaştı.
Fakat, yeni açılan Dörtyol Fen Lisesi’nin öğrenci kontenjan sayısı 120’de kaldı.
Üstüne üstlük;
Dörtyol Anadolu Öğretmen Lisesi henüz fen lisesine dönüşmeden, 2012’de 150 öğrenci aldı. 2013’te 204 öğrenci alan aynı okul, 2014’te 120’de sınırlı tutuluyor. Yani bina kapasitesi beş sınıf almak için uygun. Acaba bu okul Anadolu Öğretmen Lisesi olarak kalsaydı kontenjan yine 4 sınıf mı olacaktı? Yoksa geçen yıl olduğu gibi 6 sınıf mı olacaktı?
Acaba Milli Eğitimin Hatay’daki en üst amiri İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’ın bu konuda bir açıklaması olabilir mi?
Kendisinin Dörtyollu olmasının bu kararda bir etkisi var mı?
Yoksa duygusal mı yaklaşıyor?
Tosçelik Fen Lisesi’nin, Hatay Fen Lisesinin taban puanını, diğer fen liselerinin gerisine düşürmeye kimin, ne hakkı var?
İstanbul, Aydın ve Adana gibi büyükşehirlere kafa tutan böylesine etkin bir yarışmacı okulu diskalifiye etmenin başka ne anlamı olabilir?
Bu anlayış, başarılı çocukların dışarıya yönelmesine aracılık etmeyecek mi?
Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’ın, Tosçelik Fen Lisesi’nin başarısına gölge düşürecek bu tutumuna dur diyecek, bir yetkili yok mu?
Bu şartlarda, hayırseverin üzerinde titrediği yarışmacı bir okul olan Tosçelik Fen Lisesi’nden başarı beklemek hayal olur..
Zira, üniversite sınavlarında Hatay birincisi olan Tosçelik Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Hüseyin Satar tebrik edildi mi? Geçmiş yıllarda derece yapan öğrenciler basına tanıtılıp ödüllendirilirken, bu yıl böyle bir basın tanıtımı niçin yapılmadı? Yoksa yapıldı da biz mi bu haberi atladık? Bu mümkün olmadığına göre, bazı şeyler gözden çıkarılmış demek ki..
Yanılıyor muyum?

Önceki İçerikBakan Eroğlu İskenderun’a geliyor
Sonraki İçerikPenguen Ve Tüm Karikatür Merkezi Karikatürlerini Takip Et
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.