Külliye ihtişamlı günlerine yeniden kavuşacak

külliye vali2
Payas’ta bulunan tarihi Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’ne doğru fonksiyonlar yüklenilerek, yeniden ihtişamlı günlerine kavuşturulması ve turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Mimar Sinan’ın muhteşem eserlerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, denize konumu ve tarihi Payas Kalesi’nin hemen yanında yer alması dolayısıyla da son derece önemli bir yere sahip.
Payas Belediyesi’nden Mimar Tuba Tutar Kablan ve İç Denetim Uzmanı Bayram Oğuz Yıldızhan ile ÇEKÜL Vakfı’ndan Mimar Alp Arısoy ve Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer, Hatay Valiliği’nden İnşaat Mühendisi Atilla Özcan, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’i ziyaret ederek, konuyla ilgili olarak yürütülen çalışmalar konusunda bilgi vererek fikir alışverişinde bulundular.
Çalışmalarını birlikte yürüten Payas Belediyesi ve Çekül Vakfı heyeti, Payas’ta yapmış oldukları çalışmaları Vali Lekesiz ile paylaşarak görüş alışverişinde bulunurken, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nin mimari bölümlerini oluşturan han bölümü, tabhane odaları, arastadaki dükkânlar, imaret ve hamam bölümüne nasıl bir fonksiyon kazandırılacağı konusunu da Vali Lekesiz ile paylaşarak önerilerini aldılar. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, tarihi ve kültürel zenginliklerimize sahip çıkmanın ve onları yeniden ayağa kaldırmanın, hepimizin görevi ve sorumluluğu olduğunu ifade ederek, Çekül Vakfı ve Payas Belediyesi heyetine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Tarihi ve kültürel varlıklarımızın her birinin ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Lekesiz, “Hele hele Sokollu Külliyesi gibi muhteşem eserler asla ihmal edilmemeli” diye konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.