Uganda Büyükelçisi Olwa; ‘Yatırımlarınızı bekliyoruz’

birsiad1
Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BİRSİAD) ve TUSKON’un davetlisi olarak Hatay’a gelen Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Johnson Ogara Olwa ülkesindeki yatırım fırsatlarını Hataylı işadamlarına anlattı.
Uganda ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticaret alanında gelişmesi gerektiğini belirten Büyükelçi Olwa, Uganda’nın yatırım açısından fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi. Uganda’nın Orta Afrikada merkez bir Ülke olduğunu hatırlatan Olwa buraya yapılan yatırımların diğer ülkelerin kapısını açma fırsatı oluşturduğunun da altını çizdi.
37 milyon nüfuslu Uganda’nın giderek büyüdüğünü söyleyen Olwa “Ekonomide serbest piyasa, liberal ekonomiye sahip. IMF 25 yıl önce serbest ekonomiye geçmesini teklif etti. Gıda yiyecek içme suyu üretimi birçok alanda yatırıma açık. IMF para fonuyla yatırımla ilgili bu alanda anlaşma yapıldı. Uganda Afrika’nın merkezinde olduğu için lojistik anlamında büyük imkan sağlıyor. Mesela hizmet sektörü, imalat sektörü olsun Sudan gibi ülkelere açılabilirler. Uganda 37 milyonluk pazar olarak değil 200 milyonluk pazar olarak görülmeli. Ülkede istikrar var. 40 senedir ülkede huzur var. Yönetimde demokrasi hakim. İklim olarak ekvatorel bir iklime sahip. Çok yağış var. Senede 3 ay yağmur yağmıyor. Ülkenin bazı bölgelerinde sürekli yağmur yağıyor. Gece gündüz eşitliği var. Toprağımız tarıma elverişli. Siyah toprak. Yeraltı kaynakları hakkında bilgi veren büyükelçi, “Kömür dışında tüm madenler bulunuyor. Şimdi araştırmalar sonunda petrol ve gazda bulundu. Bildiğiniz üzere üretim için hammaddeye ihtiyaç var. Hammadenin üretim için yakın olmalı. Bu şartlar mevcut” dedi. Uganda hukuk sistemine göre ülkede elde edilen karın Türkiye’ye getirilme imkanı bulunduğunu da hatırlatan Olwa, “Ülkemizde katma değer vergisi yatırımcıya geri ödeniyor. Makine ekipmanı gümrüğe tabi değil. Bir araç götürdüğünüzde bu da vergiye tabi değil. Havalanından vize alabilirsiniz, Büyükelçilikten de. Uganda ile birçok ülke arasında ticaret anlaşması var. Bu anlaşma size büyük bir pazar sağlar. Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Güney Afrika Birliği var. Rahat dolaşım yapabilirsiniz. Aguad adlı bir birlik var. Amerikan pazarında mallarınızı satabilirsiniz. Uganda için 350 milyonluk bir kaynak söz konusu. Uganda’da bir tesis yapmak istediğinizde Eximbanktan destek alabilirken, makine ekipmanınızı da kendiniz getirebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.