Arıcılar bu yıl daha yüksek yaylalara çıkacak

arici
Türkiye’nin ilkbaharda yeterince yağış alması bal üreticilerinin ‘kuraklık’ endişesini giderdi. Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici yaptığı açıklamada, bahar yağışlarının bal üretiminde kuraklığı izale ettiğini söyledi.
Düşük rakımlı bölgelerde kuraklığın etkisinin görüldüğünü belirten Ekici, nisan-mayıs yağışlarının yüksek yaylalarda doğayı olumlu etkilediğini, bal üretiminde rekolte düşüklüğünün fazla yaşanmayacağını ifade etti.
Bal üreticilerinin sezona kuraklık endişesiyle girdiğini anımsatan Mehmet Ekici; “Düşük rakımlı yerlerde doğa kuraklıktan etkilendi. Ülkemizin dağları, yaylaları yeterli kar aldı ve bahar yağmurları da iyi yağdı. Yüksek rakımlı yerler iyi yağış aldığı için yeterince çiçek olacak. Üretim için daha yüksek rakımlı yaylalara gideceğiz” dedi.
Türkiye’de kayıtlı 6,5 milyon kovan arının bulunduğunu, yıllık 94 bin ton üretiminin önemli bir bölümünün çiçek balı olduğunu kaydeden Ekici, yüksek rakamların kuraklıktan etkilenmediğini söyledi. Arıcıların kovanları bu yıl daha yüksek yaylalara taşıyarak muhtemel üretim kaybının önüne geçeceğini dile getiren Ekici, “Yaylalar, dağlar kuraklıktan fazla etkilenmedi. Nisan-mayıs yağmurları yüksek yerlerde doğanın iyi olacağını gösteriyor. Hedefimiz yüksek yaylalar. Yayla balı bu yıl çok olabilir. Aşağıdaki açığı yayla üretimleri kapatır diye düşünüyoruz. Bu yıl rekolte düşük olsa da ülkenin ihtiyacını karşılayacak kadar bal üretilir. Endişeye ve ithalata gerek yok” diye konuştu.
Türkiye’nin son yıllarda değişik bölgelerde oluşturulan 200 civarındaki bal ormanlarının üretimi artıracağına dikkat çeken Ekici, şunları söyledi:
“Bu yıl rekolte 94 bin ton olmasa da buna yakın olur. Bazı kesimler ithalatın önünü açmak için şimdiden ‘rekolte düşük, üretim yetmeyecek’ demeye başladılar. Daha sezonun başındayız. Kimse endişe etmesin. Çiçek varsa kovanları daha yüksek yerlere taşıyarak yeterli üretim için gayret edeceğiz.”

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.