Hatay’ı Dünya’ya tanıtacaklar!

vali basin
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, ilimizin tarihi ve kültürel mekânlarını ziyarete gelen ulusal basın temsilcilerine Samandağ ilçemize bağlı Hıdırbey Köyü ve Vakıflı Mahallesi’ni, Reyhanlı Cemil Meriç Kültür Evi’ni ve Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezdirdi.
Hıdırbey Köyü’nde ‘Defne Yolu’nda portakal çiçekleri kokusu eşliğinde, köy sakinleriyle sohbet ederek,köylülere gelir getirmesi amacıyla oluşturulan satış ünitelerinden yöresel ürünler alarak hoş bir gezi gerçekleştiren basın mensupları,tarihi Musa Ağacının bulunduğu alanda ise yöresel tatlardan oluşan keyifli bir kahvaltı yaptılar.
Tarihi Musa Ağacı yanında hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmeyen basın mensuplarının bir diğer durağı misafirperver sakinleriyle Vakıflı Mahallesi oldu. Kiliseyi ziyaret eden ve Türkiye’nin tek Ermeni Mahallesi olan bölge ile ilgili olarak Ermeni Cemaati Vakfı Başkanı Cem Çapar’dan bilgi alan basın mensuplarına burada yöre halkının doğal yöntemlerle yaptığı mandalina şurubu, turunç ve ceviz reçeli ikram edildi.

CEMİL MERİÇ KÜLTÜR EVİ
Basın mensupları ziyaret kapsamında ayrıca üstad Cemil Meriç’in doğduğu ev olan ve restorasyonu kısa bir süre önce tamamlanarak “Cemil Meriç Kültür Evi” olarak hizmete giren müzeyi ziyaret ettiler.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz,1916 yılında Reyhanlı ilçemizde doğan, yazar, şair Üstad Cemil Meriç’in doğduğu evin müzeye dönüştürülme serüvenini basın mensupları ile paylaşarak, mimari dokusuna bağlı kalınarak aslına uygun şekilde restore edilen evin bir katının Meriç ve ailesinin kronolojik hayat hikayesinin ve eserlerinin yer aldığı bir alan olarak tasarlandığını söyledi.
Lekesiz, “Burayı ziyaret edecek olan konuklarımız, Meriç’in evinde kendi coğrafyamızda son 150 yılda yaşananlara sadece gözleri ile değil yürekleri ile de şahit olacaklar” dedi.

PAYAS SOKOLLU MEHMET PAŞA KÜLLİYESİ
Basın mensupları ayrıca, kervansaray, pazar, hamam, camii ve medreseden oluşan Osmanlı mimari örneklerinden biri olan Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezdiler. Vali Lekesiz, Vakıfla Genel Müdürlüğü’ne ait olan külliyenin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını, Ocak 2014’de geçici kabulüne başlandığını ve projenin sözleşme bedelinin ise 3.775.000,000 lira olduğunu kaydetti. Payas Belediye Başkanı Bekir Altan da, basın mensuplarını Payas’ta görmenin yaşadığı memnuniyeti aktardı. Vali Lekesiz, ziyaret sonunda yaptığı değerlendirmede, basın mensuplarını sevgi, barış ve hoşgörü ili Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ilimizin güzelliklerini bizlerle paylaşan konulara teşekkür eti.
Basın mensupları da, Hatay ile ilgili olarak güzel şeyler duyduklarını ancak bizzat görmenin, tarihi ve kültürel alanlarını gezmenin apayrı bir keyif olduğunu dile getirdiler.
vali basin3

Önceki İçerikPrimemall’de müziğe ‘Sadakat’ gösterildi
Sonraki İçerikAli Arda Ataş Hatay’ın gururu oldu
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.