Azmi Yıldız; ‘Yükseklik arttıkça bal kalitesi de artar’

bal kaymakam2
Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri, Hatay Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Özel ve Dörtyollu bal üreticileri ile birlikte Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk’ü makamında ziyaret etti.
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Kaymakam Recep Soytürk önemli bir istihdam kaynağı olan bal üreticiliğinde Hatay yöresinde kaliteli ve seviyeli bir üretim yapılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, Birlik Başkan ve üyelerine gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkür etti.
Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız, birlik olarak ülke genelinde yaptıkları çalışmalar hakkında Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk’e bilgi vererek Hatay’da özellikle Dörtyol’da birlik olarak çalışmaları yoğunlaştırdıklarını amaçlarının sahte ballara karşı vatandaşları bilinçlendirmek olduğunu da kaydetti.
Kaymakam Soytürk’ün bal konusundaki sorularını da açık yüreklilikle cevaplandırdı.
Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız ve Hatay Bal Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Özel ile birlikte sabah kahvaltısında bir araya gelen Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk; “İlçemizdeki bal üretiminin ve kalitesinin arttırılması konusunda birliğimizin yapmış olduğu çalışmaları takdirle izliyoruz” dedi.
bal kaymakam
‘MİLLİ GELİRİMİZİN % 7’Sİ ARICILIĞA BAĞLI’
Türkiye Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Azmi Yıldız’da; “5200 Sayılı kanunla kurul- muş Bal Üreticileri Merkez Birliği bal üretimi ile ihracat ve iç tüketimle birlikte milli gelire 150 milyon dolara yakın katkı sağlanmaktadır. Arıların bitkisel tozlaşma sağlıyor olması nedeniyle bu değerin 200 katı katma değer yarattığı da aşikârdır. Buda milli gelirimizin %7’sinin arıcılığa bağlı olduğu anlamı taşımaktadır. Bütün bu değerleri oluşturan birliklerin üyeleri cefakâr bal üreticileri olduğu bilinmelidir. Üreticilerimiz zor şartlarda ülkenin değişik yörelerinde bal ve bal ürünlerini üretmektedirler. Üretilen bal ve ürünleri gerek üreticiler tarafından, gerekse üreticilerin örgütleri tarafından küçük işyeri ve işletmeler tarafından halka arz edilmektedir” dedi.
Balın gerçekliğini anlamaktaki yöntemleri de sıralayan Genel Başkan Yılmaz; “Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır. Kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar. Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman akışkanlığı kesintisiz gelir. Buzdolabında yaklaşık 1 ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın gerçek olduğunu gösterir. Soğuk havada donmaz ise bal katkılı ya da sahtedir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır. Balda hafif de olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar” dedi.
Bal kalitesinde yüksekliğin önemli bir etkisi olduğunu da belirten Yıldız; “Rakım arttıkça balın kalitesi de artar. Ama bunda en önemli özellik çiçek florasının çeşitliliğidir. Bu nedenle yayla balları ova ballarına nazaran daha pahalıdır” dedi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.