Suriyeli 21 Ermeni, Vakıflı Köyü’nde misafir ediliyor

suriyeli
Suriye’nin Keseb bölgesinde yaşayan Ermeniler, muhaliflerin kontrolünde Türkiye’ye geldi. Hatay’ın Samandağ ilçesinde sadece Ermeni vatandaşların yaşadığı Vakıflı köyünde misafir edilen Suriyeli Ermeniler, kendilerine gösterilen yakın ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Suriye’nin Keseb kasabasındaki çatışmaların ardında muhaliflerin kontrolü, sağlanmasından sonra burada yaşayan Ermeniler daha güvenli bir yere alındı. Muhalifler Keseb’de yaşayan Ermenileri önce güvenlikleri dolayısıyla Halep’e ardından da Yayladağı Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye teslim etti.
Türkiye’de sadece Ermenilerin yaşadığı tek köy olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Vakıflı köyüne getirilen Suriyeli Ermenilere köylüler kapılarını açtı. Vakıflı’da misafirhanelerde her türlü ihtiyaçları karşılanan ve köyde yaşayan Ermeni vatandaşlar tarafından da günün her saati ziyaret edilen konuklar gösterilen ilgiden memnun. Kendilerine her türlü imkanı sağlayan ve çok güzel misafir eden Türk halkına teşekkür eden Ermeniler, Suriye’de yaşananlar sorulduğunda ise gözyaşlarına hakim olamadı.
Suriyeli muhaliflerin kendilerini kurtardığını söyleyen 79 yaşındaki Zaven Hofsetyan, yılın 6 ayını Keseb kasabasına geri kalan kısmını da Halep’te yaşadıklarını belirtti. Çatışmalar nedeniyle Halep’e gidemediklerini anlatan Hofsetyan, “Herkes bize çok iyi bakıyor. Muhalifler çıkardılar bizi Keseb’den. Bizi başka bir yere götürdüler, 10 gün orda kaldık. Daha sonra buraya getirdiler bizi. 21 kişiyle Yayladağı’ndan giriş yaptık. Burada rahatız, bize çok iyi bakıyorlar, sağ olsunlar bugün ilaçları getirecekler. Doktor ne yapacak zaten hastayız. Daha bizi neyimiz kalmış. Kendilerine söyledim, bizi götürmeyin biz yürüyemeyiz, kalkamayız, vurun birer tane kurşun dedik vurmadılar. Kucaklayıp çıkardılar bizi. Ev mi kaldı ki geri dönelim, evlerin hepsini cephe yaptılar. Herkes birbirini vurdu. Bizde her gün ölümü bekledik, ama ölmedik. Sonra bunlar gelip aldılar bizi. ‘Götürmeyin bizi, biz ne yürüyebiliriz, ne gidebiliriz, birer tane kurşun vurun bize’ dedik vurmadılar. ‘Biz sizi götüreceğiz, koruyacağız’ dediler. Bizden başka orda kimse kalmadı, zaten herkes gitmişti en son bizler kalmıştık” dedi.
81 Yaşındaki Vahan Hofsetyan ise; “Keseb’de evleri Suriye askerleri harap etti. Delik delik deldiler, ne yatak kaldı ne çamaşırım ne kunduram kaldı. Ne kahve ne av tüfeğim kaldı. Her yeri harap ettiler. Gül gibi evim vardı Keseb’de.” sözleriyle yaşadıklarını özetledi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.