Metin Önde; “Sendikacılığı Türk Metal’den öğrensinler”

türk metal1
Türk Metal Sendikası Hatay Bölge temsilciliği, İsdemir’de teşkilatlanma çalışmalarını hızla sürdürüyor. Türk Metal Sendikası Hatay Bölge Temsilcisi Metin Önde başkanlığında yürütülen teşkilatlanma çalışmalar kapsamında İsdemir Siteler’de Hasan Baba restaurantta İsdemir çalışanları ile istişare ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Türk Metal Sendikası üyesi İsdemir çalışanlarının “Gönül Kervanı” olarak adlandırdığı teşkilatlanma çalışmalarında birlik ve beraberlik mesajları verildi.
İşçilerin tezahürat ve alkışları arasında salona giren Sendika üyelerinin tabiri ile “İşçi Lideri” Metin Önde bir süre ayakta alkışlandı.
İşçilerin yoğun ilgisi ile duygularını gizlemeyen Metin Önde “Bizim birlik ve beraberliğimiz, yol arkadaşlığımız birilerini rahatsız ediyor biliyorum. Ama bırakın onlarda rahatsız olacaklarına adam gibi sendikacı olsunlar” diyerek, saha içinde sendikacılık faaliyetlerinde aciz ve beceriksiz olarak nitelendirdiği Çelik-iş sendikası yetkililerini eleştirdi.
2013 yılındaki olumsuz grev sürecini değerlendiren Metin Önde, Şube başkanı olarak olumlu sonuç alabilmek için çok direnmesinde rağmen işçi üzerinde birilerinin Ali Cengiz oyunları oynadığını, Toplu iş sözleşmesinin Genel Başkan tarafından Ankara’da imzalandığını, Kendisinin Genel Müdür’e ayıp olmasın diyerek zaten yürürlükte olan toplu iş sözleşmesini imzaladığını ifade etti.

‘ONURLU BİR MÜCADELEMİZ VAR’
İşte bu toplu iş sözleşmesi ile işçilerin büyük ümitlerinin söndürüldüğünü büyük beklentiler içinde olan işçilerin hayal kırıklığına uğradığını gördüğünü ve bu haksızlıklara daha fazla dayanamadığı için Çelik-iş Sendikası İskenderun Şube Başkanlığından ve Çelik-iş sendikasından istifa ettiğini söyledi. Metin Önde yaptığı konuşmasında “Grev öncesi ve grev sonrası Çelik-iş sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz, Her türlü yalan ve entrikalarla işçileri aldatmaya devam edince haksızlığa dayanamadım. Benim için Önceden de Türk Metal ile görüşüyordu yalanlarını ortaya attılar. Buradan sesleniyorum. Çelik-iş üyesi iken Türk Metal ile görüşmedim. Görüştü diyenler ispat etmezlerse şerefsizdir. O gün Türk Metal ile görüşmemiştim, Bugün Türk Metal sendikasının üyesiyim. Bundan da onur duyuyorum. Hiç değilse adam gibi adamlarla birlikte işçi mücadelesi veriyoruz. Yalansız, riyasız bir sendikacılık modeli ile karşılaştık Allah’a çok şükür, hem güçlü bir sendikanın, hem de onurlu bir mücadelenin içinde yer aldık” sözleri ile Türk Metal sendikasının ilkelerini ortaya koyan bir konuşma yaptı.
türk metal2
‘İŞÇİYİ TEHDİT EDİYORLAR’
Metin Önde MMK’da işten atılan işçilerle ilgili olarak çok üzüntü duyduklarını da ifade ederek “MMK’da sürekli işçiler işlerinden atılmakta, İnsanlar ekmeğinden olmaktadır. Yetkili sendika örgütlü olduğu bu iş yerinin kapısından dahi giremiyor, Bunlar ne yapıyor? Yemekli toplantılar yaparak İsdemir’de çalışanların bir listesinin olduğunu ve bunların işten atılacağı yalanlarını söylüyorlar. Bunlar emekçiyi ekmeği ile tehdit edecek kadar alçalmışlardır. Her toplantıda bir tarih veriyorlar birde listeden bahsediyorlar. İsdemir genel Müdürü Recep Özhan Bey Evine helal ekmek götüren herkes benim kardeşimdir. İnsan kendi kardeşine kıyar mı? Diyerek beyanat veriyorlar, bunlar mesai arkadaşlarının işten atılacağı dedikodusunu yaparak kendilerine hayat bulmaya çalışıyor. İşçi emeği ve ekmeği üzerinden, şantaj, tehdit ve yalanlarla sendikacılık yapmak, alçaklıktır. Namussuzluktur. Bizim yol arkadaşlarımız, gönül kervanımızın değerli yiğit İsdemir işçileri bu tehditlerden asla korkmazlar. Çünkü inançlı insanlarda rızk korkusu olmaz. Rızkı veren Allah’tır. Bunlar sahtekârlığı, düzenbazlığı ve yalancılığı sendikacılık zannediyorlar. Sendikacılık nedir gelip Türk Metal’de görsünler” sözleri ile İsdemir’de Türk Metal sendikasına geçenlerin işten atılacağı iddialarına cevap verdi.

‘ÇELİK İŞ TARİH OLACAK’
Çelik-iş sendikasının Yakın bir tarihte kongre yapacağına vurgu yapan Metin Önde “Biz Türk Metal sendikasına ilk girdiğimiz gün, Genel Başkan Sayın Pevrul Kavlak’la çarşaf liste sandık konulacağını konuştuk. Yani Türk Metal sendikası demokratik bir seçim yapacaktır. Türk Metal sendikasında, siyasi görüş, dini inanç, kültür ve dil ayrımı olmaksızın herkes istediği göreve talip olabilir. Çelik-iş Sendikasında demokrasi anlayışı farklı, her göreve bir siyasi düşüncenin misyonunu taşıyan aday olabilir. Yani Şube sekreterliğe sadece Ak Partili olanlar, Mali sekreterliğe CHP’li olanlar, Eğitim sekreterliğine MHP’li olanlar aday olabilir” sözleri ile Çelik-iş sendikasının demokrasi anlayışını eleştirdi.
İsdemir Emeklileri ve çalışanlarının %11’lik hisselerinin dağıtılması hususunda görüşlerini açıklayan Metin Önde “Bir kısım yerlerde İsdemir’e ortka olduk, Teşekkürler Sadullah Ergin yazılı afişler görüyorum. Emeğinden dolayı Sayın Ergin’e bende teşekkür ederim. Ancak bu afişleri yazdıranlar eksik yazmışlardır. Bu hisselerin işçilere bedelsiz dağıtılması kararını Rahmetli Bülent Ecevit, Sayın Mesut Yılmaz ve Sayın Devlet Bahçeli’nin başında olduğu 59. Hükümet almıştır. Bu nedenle biz emeği geçenlere, işçilere dağıtılmasına karar verenlere de teşekkür ederiz” dedi.
Metin Önde konuşmasının sonunda Ağustos ayında İsdemir’de her iki sendikanın da yetki müracaatında bulunacağını, Türk Metal sendikasının yetki müracaatında bulunarak İsdemir’de yetkili sendika olacağını iddia etti. Metin Önde % 3 İş kolu barajı nedeniyle Çelik-iş sendikasının 2018’te tarih olacağını çünkü % 3 iş kolu barajını alamayacağını da iddialarına ekledi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.